• daimstrut

    flytta med barn till Norge. frågor.

    Vi bor i Norge sen sju år tillbaka. Vi tjänar mycket bättre här, får ut lika mycket efter skatt som vi skulle fått ut före skatt. Men då är vi ingenjörer i oljebranschen så vet inte hur det ser ut för era yrken. Vi går helt klart plus även om mycket är dyrare här.

    Dagis (Barnehage) kostar ca 2500 kr per månad men avgiften dras av på skatten i deklarationen. Har inte lika generösa öppettider som i Sverige. Normalt öppnas det runt 7-7.30 och stängs runt 16.30-16.45. Det kan vara svårt att få plats i vissa kommuner och ofta tar de bara in barn en gång per år i augusti. Det är viktigt att söka om plats innan fristen som brukar vara i februari nån gång. Info finns på respektive kommuns hemsida.

    Vi lägger ca 5000-6000 i månaden på mat för en familj med två vuxna och två barn (2,4). Kött och mejeriprodukter och godis är det som är betydligt dyrare än i Sverige, annars skiljer det inte så mycket.

    Kläder och bensin kostar lika mkt som i Sverige fast i norska kronor. Blöjor är billigare.

    Det är inte så vanligt att hyra bostad, de flesta köper nåt på sikt. Men kan va vettigt att hyra en period när man flyttar hit. 3 mån deposition på hyra är då vanligt.

    finn.no hittar du både lediga jobb och bostäder.

    Man jobbar 7,5 timme per dag och Norge är generellt väldigt familjevänligt. Inte många kvar på jobbet efter fyra

    Lycka till och fråga gärna om du undrar nåt mer!

  • daimstrut

    Normal arbetstid är 8-16 för alla "kontorjobb". En halvtimme lunch. Flextid är vanligt, mellan 7-9 på morgonen och 15-17 på eftermiddagen. Jobbar du skift (turnus på norska) eller i butik är såklart tiderna annorlunda.

    Min stora tjej är tvåspråkig, pratar svenska hemma och norska på dagis. Men såklart kommer det in en hel del norska ord, men tonfallet är svenskt. Då är pappan också svensk. Hemspråksundervisning vet jag inget om då de inte går i skolan än.

    Du får barnetrygd (barnbidrag) 970 kr per månad.

    Kommunikationer och kollektivtrafik är sämre än i Sverige men är bra i Osloområdet om det är dit ni tänkt er. Bilar är dyrt pga skatt och kostar ca dubbelt så mycket som i Sverige plus att du ofta måste betala bompenger på vägarna.

Svar på tråden flytta med barn till Norge. frågor.