• Anonym (suck)

    Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!

    Jag är anonym för att jag vet att ämnet kan vara provocerande. Men såhär undrar/tycker jag:

    Det florerar lite FB-grupper(fruktkampen) där man har som mål att förbjuda fruktstunder eller utflykter där maten tas med hemifrån.

    Jag har oerhört svårt att tänka mig hur den problematiken kan uppstå i en familj. HUR lever man om man inte har råd att ge sitt barn en liten frukt i veckan, eller ett matsäcksmål några gånger om året?  Kan ni snälla förklara detta för mig. Jag vill helst nte ha spekulationer utan ren fakta. Så ni som anser er tillhöra den gruppen där ni inte har råd till en sådan fundamental sak som denna, HUR kan det vara möjligt??? HUR ser era liv ut, jag är verkligen nyfiken så snälla kan ni förklara!

    Kan tillägga att en del av "fruktkampen" består av att hjälpa familjer som har det tufft med att donera matkassaar och dyligt, vilket är ett mycket fint initiativ tycker jag. Det jag blir provocerad av är att samhället mer och mer verkar tycka att alla andra ska ta hand om en själv och ens barn, har vi inget individansvar längre? Skrämmande tycker jag! 

  • Svar på tråden Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!
  • Wilner
    Anonym (no woman no cry) skrev 2013-12-01 21:49:42 följande:
    För att skolan SKA vara avgiftsfri...
    Frukten är valfri så irrelevant argument.
  • Anonym (Barnen)

    Om vi glömmer pengarna en stund så finns det ändå många orsaker till varför fruktkampen har en poäng. Det är nämligen barnen som lider när de inte har med, oavsett orsak.

    Det kan finnas en miljon orsaker till varför frukten eller matsäcken inte är med, mamma glömde, pappa visste inte (varannan vecka barn), storasyster vägra packa med (för att hämnas) osv.
    Dessutom är det inte barnets fel när pengarna sätts på fel saker.

    Därför tycker jag att skolan ska bjuda på frukt eller inte ha fruktstund och matsäck ska alltid fås från skolan. Sedan kan barnen få ta med extra om de vill, med skolan ska alltid kunna erbjuda något.

  • ciann
    Wilner skrev 2013-12-01 21:49:06 följande:
    Den här frågan handlar inte om pengar utan dysfunktionella föräldrar, vanligtvis mammor med feministiska värderingar som inte vill engagera sig i sina barns liv mer än absolut nödvändigt.
    Precis. Och sen ska hela skolans barn lida för att vissa föräldrar inte kan prioritera...

    Vore bättre om man kunde fånga upp dessa familjer och ge dem ett stöd i att sköta sin ekonomi, eller vad som kan behövas. Barn ska inte behöva växa upp med föräldrar som inte kan ta ett grundläggande föräldraansvar!
  • Ms H
    Anonym (D) skrev 2013-12-01 20:19:39 följande:
    Skolan ÄR gratis så länge frukt och utflykter är FRIVILLIGT.

    Man har alltid möjlighet att inte äta frukt (eller ta med sig något annat, t.ex. ett knäckebröd eller en morot) och det erbjuds alltid alternativet att stanna kvar i skolan istället för utflykt om man av någon anledning inte kan eller vill följa med.

    Nej. Man ska inte behöva avstå för aktiviteter pga att aktiviteten har en avgift.
  • Anonym (suck)
    Anonym (D) skrev 2013-12-01 21:49:51 följande:
    Jag tror faktiskt att du missuppfattade TS. Jag tror att TS menade "använd mindre shampo" och inte "skaffa hygien som en gris".
    Haha, roligt att det blev en diskussion om att tvätta håret. Kolla länken jag skickade. Jag använder mig inte av den metoden själv, men min bror har (och många andra som man kan läsa om). Hans hår har aldrig haft så fin kvalitet någonsin, till och mer frisören frågade vad han hade gjort annorlunda, varpåhan svarade, jag har slutat med schampo. Löljligt att ni ska vara så inskränkta att ni inte tror att det går att bli ren utan kemikalier.
  • ciann
    Anonym (no woman no cry) skrev 2013-12-01 21:49:42 följande:
    För att skolan SKA vara avgiftsfri...
    Varför?
  • Wilner
    Anonym (suck) skrev 2013-12-01 21:50:23 följande:
    Fast jag tror inte det handlar om att de inte vill engagera sig i barnen. Utan de verkar se sig själv som barn och att "landet Sverige" är deras mamam och pappa. Vil man bara bli omhändertagen är det så svårt att ta hand om andra..
    Sådana exemplar finns givetvis också men grunden är att föräldrar är så engagerade i sig själva att de glömmer bort barnen. Ett tydligt tecken för den dysfunktionella tid vi lever i. För givetvis får det här konskevenser för såväl barn-färälder relationen samt relationen mellan föräldrarna. 
  • Anonym (jag tycker)

    Spelar det någon roll om barnen tar en frukt med till skolan eller äter den hemma på kvällen? Bara för att..?

    Tror mer att det beror på lathet att fixa till för att barnen skall kunna ta med fika/frukt till skolan om det är utflykt tex.

    Den ciggen mindre det kostar, den chokladbiten mindre du själv får äta, den utelunchen/fikat du får dra in på.
    Bara för att barnen skall ha med sig lite fika/frukt till skolan - varför skulle inte alla kunna ställa upp med det.

    Skulle själv tom tycka att det vore ok att betala en 5:- extra per dag för att barnen skall få en bättre lunch på skolan. Skulle absolut vara värt att försaka något annat för den skull. (Oavsett vad lagen säger)

  • LillGris
    Anonym (suck) skrev 2013-12-01 21:47:38 följande:
    Problemet ligger i att du tycker att SKOLAN är den som ska ta ansvar i om ditt barn far illa. ORSAKEN till den ska vi inte röra för det är kränkande att ge sig på en svag/fattig/spelberoende eller vad det nu rör sig om. En stor dos ANSVAR skulle rädda vårt sammhälle från många trista effekter...

    Och om du kunde ta in det jag säger ser du att det inte handlar om hygien att tvätta håret. nopoo.se Man kan bli ren utan kemikalier om du inte visste det.



    Men är du helt jävla trög i skallen? Om en unge har en morsa som röker gula blend i stället för att skicka med en fruktjävel till skolan så LÄR HON INTE TA ANSVAR FÖR SITT BARN ELLER?! Så ja. Jag tycker samhället ska gå in och göra det man kan för de barn som av en eller annan orsak lever i fattigdom. Är morsan o farsan så pantade att de hellre dricker öl än ger sitt barn mat tar de inte ansvar, eller hur? Och då tycker du att, vad, synd för ungarna, deras problem? Få in i skallen att oavsett VARFÖR ett barn har det dåligt så är det inte barnets fel. Och om föräldrarna inte tar ansvar får bloody well vi andra medmänniskor göra det. Och jag skiter i hur du tvättar dig. Det är inte gratis med kemikaliefritt heller. Olja eller honung eller citron eller vad fan man nu använder kostar också pengar.
  • slutatsnusa
    Wilner skrev 2013-12-01 21:49:06 följande:
    Den här frågan handlar inte om pengar utan dysfunktionella föräldrar, vanligtvis mammor med feministiska värderingar som inte vill engagera sig i sina barns liv mer än absolut nödvändigt.

    what???
    det var det dummaste jag hört
    eller jaha pappor som inte engagerar sig i sina barn är alltså feminister?
Svar på tråden Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!