• Narnia

    Gravid i Luleå - BF sommar / höst 2014

    Hej! Är gravid i v.7+0 (v.8) efter IVF. Jag är 35 år, första barnet. Har BF 21/8. Någon mer från Luleå som har BF till sommaren/hösten 2014? Ska vi följas åt, dela erfarenheter, tips, peppa varandra? och kanske tom träffas på BB, vem vet! ;)

  • Svar på tråden Gravid i Luleå - BF sommar / höst 2014
  • Narnia

    Hej Helena! Vad kul! Det måste kännas skönt att ha kommit halvvägs! Jag som bara längtar efter v12! Det blir som första målet. Maj låter som en perfekt månad att få barn på! Då har man hela sommaren till att vila sig, få lite sol (i bästa fall) och ta det lugnt. :)

  • Narnia

    Ja... Illamåendet har inte kommit helt ännu... Men de senaste två dagarna har jag nog börja känna det lite grann. Dock inte på morgonen utan mer när jag ätit. Men TRÖTTHETEN!!!! Jag trodde inte man kunde bli tröttare än jag var för två veckor sen... Men ATT man kan!!! Jag undrar hur det ska gå att börja jobba på tisdag efter den långa julledigheten! :/ Men vad skönt när du skriver att efter v12 blir livet som nytt! :)
    Vi ska på en UL på tisdag (eftersom det är ett IVF-graviditet) så jag hoppas allt ser bra ut där! Hur gick det på ditt UL? Har ni haft det redan? Hur har ni tänkt göra med ledighet osv när dagen kommer? Jag är beräknad bf 21/8, som sagt, så det blir precis efter semester. Funderar på att ta semester en vecka i juli o tre i augusti. Jag tror inte att jag får någon havandeskapspenning då mitt jobb är inte så tungt. :)

  • Narnia

    Hej Helena! Hur mår du (ni)? Vi gjorde ett tidigt UL idag och allt såg bra ut! Vi såg lilla hjärtat picka! Nu är nästa milstolpe vecka 12, och sen v14 då vi vill berätta för alla. :)

  • Narnia

    Ja, vi har tänkt lite åt det hålet... att låta bli att ta reda på vad det är för "sort". Men det är långt till dess att vi får göra vår rutinultraljud. :) så det var tur att vi fick göra ett tidigt! Ja, det är lite som du säger, att allt känns mer verkligt när man får se Lill-krabaten i magen! :)
    Ja, jag tror att det börjar vända precis det där med illamåendet... Jag har börjat bli det när det har gått en längre stund sen vi ätit så det är skönt att knapra på lite morötter t ex. :) men det är väldigt diffust för mig det här med illamåendet. Ena dagen känner jag obehag för att nästa dagen vara helt lugnt på den fronten.
    Det måste vara kul att få börja titta på babykläder o så!
    Vad finns det för färger i år? Jag gillar färgglad o det passar ju alla kön så jag hoppas man hittar lite kläder ändå! Jag är ingen fan av pastellfärger eller stereotypade färger (typ rosa till flickor o blå till pojkar) så jag hoppas inte att det är det som finns!!! :P
    Det där med ischias låter inte så jättemysigt... :/ Sover du bra? Jag har varit sömnlös hela natten inatt så jag fick sjukskriva mig idag! Medan jag i lördags sov nästan hela dagen (och natten)!
    Nåja, hoppas det vänder snart!
    Jag har också tänkt jobba så långt det går... :)

  • Narnia

    Jaaaaaa! Vad kul!!! :) vi kanske blir ett litet gäng till slut! :)
    Grattis!!! Måste kännas superskönt att ha kommit över v12!!

  • Narnia

    Jempiz: vad kul med ul v14! Ni måste ha sett väldigt mkt på den! Det var en annan femma på våran UL i vecka 8. Vi såg ett litet pickande hjärta och resten fick vi gissa lite. ;) Jekkaliten: välkommen! Och grattis till dig med! :) skönt att illamåendet har lugnat ner sig för dig! Men först i v 17? Oj oj! Det låter jobbigt! Jag hoppas jag slipper det! Har börjat känna mer o mer av den varan och det är verkligen inte kul! :/ Någon av er som håller på med någon motion? Jag har funderat på att börja simma. Har precis fått hem min nya baddräkt men jag måste sy om den lite uppe vid brösten så den håller dem på plats. ;) Ha det gott så länge!

  • Narnia

    Hej Anonym(3an)! Grattis till dig också! Ja, vad kul att vi blir fler och fler!

    Ang. tidiga ultraljud: vi fick göra ett pga att det är ett IVF-graviditet och de från IVF kliniken i Uppsala behöver det för x-antal anledningar. Vi har betalat själv för hela behandling (IVF, mm) så det ingick nog i det. Jag var självklart tacksam för detta men hade gärna sluppit om det hade betytt att vi blivit gravida på vanlig väg. ;)
    Andra tjejer har fått göra sina tidiga ultraljud pga att de varit med om upprepade (relativt sena) missfall, eller dyl.
    Jag förstår att det är jobbigt att vänta till v18-20. Jag är barnsjuksköterska och någon gång har jag läst ang varför man inte gör flera ultraljud här i Sverige och det jag läste verkade vettigt. Detta med ultraljud är relativt "nytt" (sedan i början av 60-talet i USA o Storbritanien). Man vet egentligen inte hur det egentligen påverkar embryot/fostret. Dessutom den informationen man får ut innan vecka 18-20 är inte helt relevant i stort (om det inte handlar om särskilda fall). Så här i Sverige har man inte velat ta några risker mer än vid den veckan då man ser fostret i "rätt" storlek och kan bedöma/se fler saker (mätning av nacken, könsutveckling, ryggmärgsbråck?, rätt storlek för rätt grav.vecka?, hjärtats funktion, alla klaffar/kammare?, etc).
    Dessutom är risken för missfall större fram till v12. De flesta missfall händer pga att embryot har något genetiskt fel eller att något i celldelningen inte har gått som det skulle. Att "titta in" innan v12 kan ge "falska förhoppningar" om att allt är bra nu. Självklart väger det också in den ekonomiska aspekten i det, men vill man betala för sitt extra ultraljud så kan man självklart göra det! Sensia specialistvård vet jag gör ultraljud privat. Jag har för mig att de kostar 1000kr (den summan fick vi betala då Sensia gjorde UL-kontroller när jag tog follikelstimulerandehormon under IVF-medicineringen. Summan fick vi tillbaka från IVF-kliniken då det skulle ingå i priset och de hade ett samarbete med Sensia).

    Hoppas svaret hjälpte! Ibland kan man känna sig lite orättvist behandlad inom vården och det kan endast bero på att vi inte fått en vettigt förklaring.

    Vad ni är hurtiga med era träningar! :) Jag tränade fram till maj då jag skadade mig på en träning (bröt lite kroppsdelar) så jag gick upp jättemånga kilon under rehabtiden. Sen började vi med IVF och det blev inte bättre med alla hormoner, så nu är jag en fet gravid... :/ Hade nästan 20kg övervikt när jag fick embryot i livmodern så nu måste jag passa mig med maten och börja träna nåt skonsamt. Därför har jag bestämt mig för simning. :)

  • Narnia

    Jempiz: jag tror absolut att du får nog med motion! Vad kul med renovering! Är det hela huset ni håller på med? Vi håller på med badrummet också men det var bara nedrivnigen vi fick gör själva. Det andra är det ett företag som gör då vi vågade inte ge oss på våtrum och så. Så skönt när man får det som man vill! :)

    Ja, babykläder... det vågar jag inte kolla än... Efter v 12 då vi berättat för alla kanske man firar med att köpa första plagget. :) Det är nästan så att man gömmer sig när man ska kolla efter nå mammakläder! :P Var på H

  • Narnia

    Ja! En sådan lista skulle jag också vara intresserad av! Och särskilt om det står ungefär när man ska börja fundera på att skaffa varje sak.

    Oj! Ett halvt hus låter som ett projekt! Vi har också en oinrätt övervåning men har planer på att bara isolera till sommarn. Vi har märkt att mkt av husets värme åker bort pga att övervåningen inte ens är isolerat.
    Lycka till med renoveringen!

Svar på tråden Gravid i Luleå - BF sommar / höst 2014