Inlägg från: Anonym (Anders) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anders)

    Är du feminist?

    Självklart är jag feminist. Många män påstår att de är för jämställdhet, men inte vill använda ordet feminist av någon anledning. Jag tror snarare att de egentligen inte alls är så för jämställdhet som de vill få det att framstå. I verkligheten är de rädda och blir provocerade när deras privilegier uppmärksammas och ifrågasätts.

    Det behövs mycket mer feminism och det är tragiskt att feminister i Sverige nästan måste ursäkta sig. Sverige har gått från att vara ett föregångsland, till ett land som hamnat på efterkälken jämfört med andra länder som tar de här frågorna på allvar.

  • Anonym (Anders)
    Fagerlund skrev 2014-01-09 11:35:03 följande:
    Det beror på att jämställdhet och feminism är helt olika saker, med till stor del motsatta mål. Feminismen arbetar för att förbättra kvinnors villkor enbart.
    Nej, det är inte helt olika saker. Men det är klart att det går att hävda sig vara för jämställdhet, men inte vara överens om verklighetsbeskrivningen av samhället. Det är inte de männen jag talar om, men de motarbetar ju också jämställdhet utifrån hur världen ser ut.

    Feminism innebär insikten om att kvinnor är underordnade män och viljan att göra något åt det.
    Anonym (Fundersam) skrev 2014-01-09 11:41:29 följande:
    Jag undrar hur ordet annat ska definieras i omröstningen? Jag tycker att till exempel  delvis kunde ha varit ett bättre val, för antingen är man eller så är man inte feminist. Men man kan även befinna sig i en gråzon där man känner att man endast till viss del vill sluta sig till feminism av någon grad? Det finns ju dessutom olika slags feminism. 
    Feminismen är en bred rörelse. Det viktigaste är enighet om grunden och viljan att förändra. Sen finns det olika sätt att se på till exempel målet, men det borde inte behöva splittra.
    Fagerlund skrev 2014-01-09 11:43:27 följande:
    Naturligtvis. Hur bedömer du saken?
    Sluta larva dig. Jag vet inte ens om det är lönt att debattera med personer som dig, men jag ska i alla fall ge lite exempel för de som läser här.

    Kvinnor äger mindre än män och tjänar mindre än män. Kvinnor gör mer obetalt arbete och tar ut mer föräldraledighet. Kvinnor blir utsatta för sexuellt hot och sexuellt våld. Det är bara några exempel och om vi håller oss till Sverige.

    Om vi pratar om hela världen så ser vi samma mönster i alla samhällen, men i vissa länder ser vi hur de tar sig sina mest extrema former. Kvinnor utan rätt att bestämma över sitt liv, kvinnor utan rösträtt, kvinnor som får våldtas, kvinnor som stenas, kvinnor som inte får jobba, kvinnor som inte kan äga, kvinnor som fråntas sina barn... och vi kan fortsätta hur länge som helst.

  • Anonym (Anders)
    Fagerlund skrev 2014-01-09 12:08:50 följande:
    Hur vet du det? Vad är då Irene von Wachenfeldt ?
    Av hennes handlingar. Ireen von Wachenfeldt är feminist och före detta ordförande för ROKS.
  • Anonym (Anders)
    Fagerlund skrev 2014-01-09 12:27:36 följande:
    Ah - Evin Rubar kritiserar feminismen och är därmed en anti-feminist.
    Vem har sagt det? Kritik och självkritik är en viktig del av feminismen. Varför svarar du inte på mina frågor?
  • Anonym (Anders)
    MrRed skrev 2014-01-09 12:32:25 följande:
    Det där blev jag rätt nyfiken på! Kan du ge något exempel?
    Du kan säkert googla. Det här var en av de första sidorna jag hittade. Från vår regering, som inte ens är särskilt feministisk...

    "Kvinnor ägnar dubbelt så mycket tid som män till hushållsarbete."
    http://www.regeringen.se/sb/d/13276
  • Anonym (Anders)
    Anonym (Hatar Feminister) skrev 2014-01-09 12:37:20 följande:
    När man läser vissa feminister hur de tycker män skall utrotas osv....då tar man avstånd från feminismen.
    Är det okej att kalla sig liberal?

    Liberalismens fader John Locke var ju som bekant för slaveri och för kungamakt t.ex.
  • Anonym (Anders)
    pc skrev 2014-01-09 12:51:26 följande:

    Måste man titulera sig som feminist om man tycker att lika utförda jobb ska ha samma lön oavsett kön på den som utfört arbetet?
    I övrigt tror jag att det är bra med köns roller.
    Förstår inte hur ett samhälle skulle se ut annars, om alla var hen och inget genustänk fick användas.
    "Var det någon som såg rånaren- ja hen sprang ditåt!"
    Lätt för polisen att ens ha en chans att kunna gripa förövare då.

    Att vara civiliserad och eftersträva rättvisa är väl kanske att föredra istället.
    Feminism behöver kanske inte heller vara så extremt som det låter i denna diskussionen.

    Och skulle nu allting vara så jämställt så skulle vi inte ha några gentlemän kvar, en kvinna skulle inte få känna sig kvinnlig och männen skulle helt plötsligt bli deprimerade och "förlora sin manlighet" - beskyddaren av familjen.
    Alla spelar en roll i en familj och det ligger i naturen att den starkaste hanen beskyddar och oftast en hona rår om familjen. Inget fel i detta, sen behöver inte allting dras till sin spets.

     


    Å andra sidan - varför skulle man inte kalla sig feminist då?

    Tycker du att ditt framtidsscenario med rånaren utan kön är realistiskt? I så fall måste du bo i ett annat samhälle än jag. För det andra så tror jag inte det främst är kunskap om könet som gör att polisen kan gripa en rånare. Dessutom är ju nästan alla rånare män, så polisen måste ha något annat sätt att skilja misstänkta åt än just deras kön tänker jag.

    Skämt åsido så är ju det du beskriver helt orealistiskt. Vad det handlar om är möjligheten att överskrida könsrollerna för de som vill det i något sammanhang. Varför är det så fel eller hotfullt?

    Det som vi ofta förknippar med könsroller är för övrigt inget av naturen givet. Hur ska vi annars förklara att manligt och kvinnligt sett så olika ut i olika tider? För några 100 år sedan var det till exempel supermanligt att bära rosa och sköta om hästar. Stickning och virkning uppfattas väl oftast som kvinnligt, men i områden och tider då det gått att tjäna en del pengar på handarbete har det blivit manligt istället. Vad tror du det beror på?
  • Anonym (Anders)
    MrRed skrev 2014-01-09 12:53:04 följande:
    Ok, så man ska alltså värdera hushållsarbete i pengar? Är det så samhället ska se ut? Om man - mot förmodan - skulle vara mycket intresserad av att t.ex. laga mat & det är lite av en hobby, ska den tid man lägger på matlagning ändå betraktas som obetalt arbetstid? Eller var går gränsen? Själv sköter jag all dammsugning & grovstädning men har aldrig någonsin betraktat den tid jag lägger på det som obetalt arbete. Och kommer heller aldrig så göra.
    Jag tror inte riktigt att du förstod poängen. Om man förväntas sköta merparten av hemarbetet så finns det mindre tid till betalt arbete, vila eller självförverkligande. Självklart finns det kvinnor som är intresserade av matlagning. Kanske finns det till och med fler kvinnor än män som verkligen älskar att laga mat, men tror du verkligen att kvinnor i allmänhet är dubbelt så intresserade av matlagning än män? Och vad beror det i så fall på?

    Och när småbarnsmamman en torsdagskväll i januari lagar fiskpinnar med potatismos samtidigt som hon tar hand om 3 griniga ungar, tror du verkligen att det är hennes sätt att utveckla sin hobby???
  • Anonym (Anders)
    Falajänta skrev 2014-01-09 13:48:34 följande:
    Klurig fråga.
    Jag är för att kvinnor och män ska ha samma rättigheter. Exempelvis ska en kvinna kunna arbeta på en arbetsplats som mestadels består av män, likväl som att en man ska kunna arbeta på en plats där de mesta är kvinnor.
    Jobbar en man och kvinna på samma jobb med samma uppgifter, så ska lönerna vara lika. Så¨vidare att det inte hänger på erfarenheten, har kvinnan mer erf. kanske hon får en högre lön än mannen och tvärtom. Det tycker jag är bra.
    Man som kvinna ska ha lika stor rätt att vara hemma med ev.barn.

    Ja, you get it.

    Men jag skulle aldrig någonsin i hela världen kalla mig för feminist.
    Varför inte? Saknade lite argument för den ena sidan eller vad som gör det klurigt??
Svar på tråden Är du feminist?