Inlägg från: Anonym (soc.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (soc.)

    Barn bor hos farmoder, vad gäller?

    Det som gäller är att innan beslut fattats och farmodern godkänt som familjehem, så är det en privat uppgörelse mellan föräldrar och farmor, där socialtjänsten inte lägger sig i hur ekonomin sköts. Föräldrarna har dock givetvis försörjningsansvar för flickan. Att flickan med föräldrarnas godkännande bor en tid hos farmor är helt ok. Det är varaktigt boende som måste godkännas av socialtjänsten, vilket jag förstår nu är på gång. När ett sådant beslut fattas, så kommer det även att i den uppgörelsen finnas avtal om vilket arvode och vilka omkostnader som farmor kommer att få. Detta görs i enlighet av de riktlinjer som finns om hur mycket ett barn i en viss ålder beräknas kosta. Därefter så avgör man hur stor betalningsförmåga föräldrarna har, och om det då glappar så går socialtjänsten in med mellanskillnaden. Farmoderns arvode betalas av kommunen, och med största trolighet så kommer föräldrarna att få betala det som flickan "kostar" i uppehälle. Och då är det som sagt efter de riktlinjer som krävs, och inte efter vad flickan själv eller farmodern kräver.

  • Anonym (soc.)

    Sen är det ju också så att det är av VIKT att ett familjhem, ska kunna samarbeta med ursprungsfamiljen, och till att bibehålla goda relationer mellan flickan och föräldrar. Att vara med och splitta föräldrarnas och flickans relationer och ingå manipulerande pakter med flickan, låter inte som ett lämpligt beteende av ett familjehem. Farmoderns beteende, måste ju vägas mot fördelarna att placera flickan hos befintligt närverk, men jag anser absolut att farmoderns beteende, måste komma till utredarnas kännedom, så att de i alla fall kan vägleda henne i sitt uppdrag.

  • Anonym (soc.)
    Anonym (?) skrev 2014-03-10 11:43:45 följande:
    Hej, vad snällt av dig att svara.

    Vart kan vi läsa om detta och eventuellt skriva ut för att få Farmodern att lugna sig?
    Finns nog inget att läsa om det är så att man privat gör upp om att ett barn under en kort begränsad tid ska bo hos en släkting, det är ju att betrakta som vilken "barnvakt" som helst. Man gör alltså sinsemellan upp om vilken ekonomi som ska gälla under den tiden, där föräldrarna naturligtvis är den som ska stå för barnets uppehälle. Att däremot ta emot barn för stadigvarande boende, under en längre period är väl det som finns nåt att läsa om, och den utredningen är ju i rullning. Vid en familjehemsplacering för stadigvarande boende, ska beslutet omprövas var 6.e månad, och då är det ju så att familjehemmet under placeringen ska överta föräldrarollen.
Svar på tråden Barn bor hos farmoder, vad gäller?