Inlägg från: Cluttentutt |Visa alla inlägg
  • Cluttentutt

    Att inte äta någons blod, inte ta emot någons blod kan man ju tolka på mer än ett sätt. Det hela handlar väl om att leva så moraliskt som möjligt med så lite spridning utav synd det går. Inga regler utan undantag dock. T.ex att det är regel förbjudet att äta kött för sin egen njutning som att gå på McDonalds. Men om omständigheterna var sådana att du behövde proteiner för att överleva en misär och då samtidigt träffar på ett döende djur som har noll chans att överleva då gäller undantaget. Den ger sitt liv till dig, så går inte liv till spillo. Sättet djuret dör spelar naturligtvis också roll. En snabb död är bättre än ett långt lidande.
    Sen ser jag även det metaforiska i uttrycket att inte äta/ta emot blod. Dvs hur även vi människor behandlar varann till vardags. Att man inte ska orsaka andra lidande för att sedan själv dessutom gotta sig i det, och att man inte heller ska ta på sig andras lidande. Här kan man förstås hänvisa till eventuella citat om att bära varandras lidanden, men det är skillnad på att känna medkänsla och att ta över andras synder. Var och en har sitt eget kors så att säga och det vore omoraliskt både för ens egen skull och andras att ta över ytterligare ett för att underlätta någon annans. På så sätt blir det aldrig balans och synden kan aldrig utrotas.
    Tänker på prästen som tar emot en bikt. Om han tar emot "blod" eller ej, beror helt på hur han förhåller sig till och vad han väljer att göra med den informationen. Tänker att det är här själva tystnadsplikten kanske kommer in.
    Vad gäller vaccin är jag inte så insatt i hur de framställs men om jag var Jehovas så skulle jag nog inte enbart definiera blod som något klibbigt och rött som kommer ur någons kött utan som jag skrev, lite mer multidimentionellt.

  • Cluttentutt

    Jo jag hade en fråga till. Tar ni nattvard? Kan inte det tolkas som att ta emot/förtära "blod"? Eller är det skillnad då för att det är just Kristi kropp? Har ni i så fall inte själva ådragit er synden? Allting börjar ju någonstans menar jag.

Svar på tråden Jehovas Vittnen