• Flash Gordon

    Amortera eller spara?

    sand85 skrev 2014-06-12 13:05:14 följande:

    Har nu ett par månader senare betalat av nästan 20 000 kr. Bara 65 370 kr kvar Skrattande I takt med att skulden minskar mår jag bättre och bättre. Det enda är att jag nallat en del på mina sparpengar, och lusten att handla är stor.Så nu tänker jag att jag ska ändra min plan lite för att inte mina sparpengar ska gå helt om intet. Så jag tänkte köra extraamorteringar och spara varannan månad :) Vad tror ni om det?


    Good for you!


     


    Och du har börjat känna  av känslan av att lyckas nu när skulderna går nedåt. Den känslan är absolut nödvändig för att orka med att ?offra? för att amortera bort skulderna. Så, för att öka den känslan skulle jag strunta i den exakta matematiken och betala av allt jag kan på den lägsta skulden du har kvar (oavsett nivån på räntan) för att betala av den så snabbt som möjligt och få ?vinna?. Sedan skulle jag ta den återstående skuld som är lägst osv. Just för att få positiva signaler. Kunna stryka en skuld då och då.


     


    Det andra du behöver är en budget som visar exakt vad du ska ha pengarna till varje månad och disciplin nog att inte ?nalla? från sparandet bara för att shopping-djävulen greppar tag i dig.


     


    Med dina siffror i trådstarten och ditt prat om extrajobb, skatteåterbäring osv borde du kunna bränna av de sista 63.000 inom ungefär 8-9 månader.


     


    I slutänden handlar det bara om att ha disciplin nog att hålla sig till planen.

  • Flash Gordon
    sand85 skrev 2016-05-09 16:00:49 följande:
    Numera skuldfri förutom CSN!
    Du har alltså betalat av ca 85000-90000 på två år?

    Det är bra.

    Passa på att beta av CSN också nu när du ändå är van med att leva på ett sätt som tillåter dig att betala av skulder.
  • Flash Gordon
    athanatos skrev 2016-05-09 17:03:47 följande:
    Nej vänta med CSN tills räntan går upp. 0.6% är för bra för att slänga bort.
    There´s always one, ins´t there ...

    Låt mig gissa.

    Du tycker hon ska låta bli att betala av lånen för att det är såååå mycket smartare att investera pengarna i [någonting] till några procents bättre ränta?

    "För då kan man ta ut klumpsumman sedan och betala av senare, om man vill"

    .
    Och därmed har även du helt missat att skulder, och att bli av med dem, inte handlar om matematik utan om beteende
  • Flash Gordon
    sand85 skrev 2016-05-10 09:49:25 följande:
    Kommer inte prioritera att betala av CSN då det är ett förmånligt lån som inte belastar någon annan till ex om jag skulle gå bort. Jag anser inte att studielån har med beteende att göra heller. Jag och min sambo ska istället satsa på att spara till kontantinsats och till vår lilla dotter!
    Det är givetvis ditt val. Om du inte vill vara skuldfri.

    Men skulder och att bli skuldfri har med beteende att göra snarare än med matematik.
  • Flash Gordon
    athanatos skrev 2016-05-10 17:59:58 följande:
    Ja det vore ganska smart. Fast det duger egentligen bra att bara ha pengarna på ett konto utan ränta. 0.6% kan det  vara värt att ha ett rejält kapital att använda om det skulle krisa. För glöm att man får låna 200k om det skulle krisa oavsett hur skuldfri man är.
    *och så kraschade aktiemarknaden och alla dina "smarta" besparingar försvann*
  • Flash Gordon
    snedtak skrev 2016-05-10 18:43:46 följande:
    Fast ibland kanske skuldfri är ett mindre bra mål?

    Exempel: Pelle har pluggat 5 år på högskola och har 300 000 kr i studieskulder och har precis fått ett jobb med 30 000 kr brutto. Har har 0 sparpengar och totalt 10 000 i levnadsomkostnader, om han inte lägger pengar på semester eller icke-nödvändiga saker.

    Pelle skulle nu kunna betala typ 12 000 kr per månad i studielån. Eller betala minimisumman på 1000 kr, spara 8000 till kontantinsats till en bostad och lägga 3000 på övriga saker. Men ska Pelle köpa en bostad kommer han ju ta ännu mera lån så det måste ju vara det sämsta alternativet. Eller?
    Hur kan skuldfrihet vara "ett mindre bra mål"?

    .
    Om TS hade velat bli skuldfri så rådde jag henne att ta tag i det på en gång, medan hon redan "var inne i det" eftersom man fort vänjer sig vid att spendera högre inkomster. Att bli skuldfri handlar till 80% om beteende som någon sa en gång. Det handlar om att orka snåla och gneta.

    Väl där kan man sedan faktiskt spara och göra rätt mycket grejer med alla de där pengarna man inte behöver betala i räntor och amorteringar.
  • Flash Gordon
    athanatos skrev 2016-05-29 12:47:53 följande:
    Du har aldrig haft något studielån själv va?
    Hur menar du nu?
  • Flash Gordon
    snedtak skrev 2016-05-29 17:18:16 följande:
    Ett ganska stort, men normalt studielån på 300 000 kostar 150 kr i månaden i räntor just nu. Att spara pengar istället för att amortera extra så att man kan köpa en lägenhet istället för att bo dyrt i andra hand kan vara en ekonomiskt bättre affär över tid. Om man spenderar pengarna på konsumtion istället, då kan man börja fundera över om man bör prioritera annorlunda.

    Jag är helt för att man ska betala av sina lån på sikt faktiskt, men det betyder inte att man alltid ska betala maxmialt på alla lån under hela livet.
    Det kan det vara. Eller så kan det vara en sämre affär. Den osäkerheten är en risk du måste komma ihåg att ta med i ekvationen. Någonting som exempelvis verkar ha glömts bort när man rekommenderar att investera i aktier och fonder istället för att amortera.

    Det du vet är att om du betalar av lånen så har du inga lån och kan använda en större del av din inkomst till att investera som du vill. Det är säkert.

    Det du offrar för att leva skuldfritt är alltså den eventuella vinst du skulle kunna ha gjort på någon typ av investering.

    Ska man bli av med lånen så är det nog bättre att göra det när man är yngre och har färre fasta kostnader. Särskilt om man redan är inne i att leva snålt för att kunna betala av lånen.
  • Flash Gordon
    snedtak skrev 2016-05-30 23:34:10 följande:
    Jag tycker inte att det är en klok idé att investera lånade pengar i aktier och fonder. Men du kan tom lägga pengarna på ett sparkonto som har bättre avkastning efter skatt än vad man du betalar i ränta på CSN-lånet. För att inte tala om det värdefulla att bygga upp en buffert för att minska risken att behöva ta oförutsedda lån i framtiden.

    Jag ser det inte meningsfullt för någon att amortera så mycket man kan på CSN. Och då hör jag själv till den "korkade" kategorin som betalar extra på mitt eget, men däremot inte allt jag kan avvara.
    Fast det handlar om beteende. Inte matematik.

    Det är kanske några kronor i extra förtjänst per månad att hålla pengarna på ett bankkonto att jämföra med den "vinst" i beteende du får av att verkligen amortera extra.

    Vill man bli av med lånen bör man göra det så fort som möjligt i livet. Både för att det är enklare då och för att man har fler år av ränta-på-ränta på sig att bygga sitt sparande.

    *givetvis med lämplig buffert på plats samtidigt*
  • Flash Gordon
    athanatos skrev 2016-05-31 16:48:51 följande:
    Vad är det för vinst i beteende du syftar på och hur blir det enklare om man gör det så fort som möjligt i livet?
    Först av allt, vad menade du med detta som du skrev till mig:

    Du har aldrig haft något studielån själv va?
  • Flash Gordon
    Noname00 skrev 2016-05-31 11:09:03 följande:
    Visst är det så men att man betalar lite mer varje månad behöver inte automatiskt innebära att man blir av med med sitt lån över tid,   ..
    Betalar man av sitt lån blir man garanterat av med det. Helt säkert. Hur lång tid det tar beror förstås på hur mycket du betalar av på dina skulder varje månad.
    Noname00 skrev 2016-05-31 11:09:03 följande:
      än om man investerar och använder  avkastningen till att betala av lån och skulder. Vilket också kan innebära att man betalat av skulden och ändå har pengar kvar på investeringskontot..
    Då chansar du på att din investering inte skall försvinna i ett börsras eller liknande. Det normala när folk föreslår denna lösning är att de har bortsett från risken att förlora pengarna.

    .
    Att betala av sina lån är för de flesta av oss en uppoffring. Det krävs att vi är snåla mot oss själva. Därav att det handlar om beteende istället för matematik. Vi måste ta på oss att orka med att bli skuldfria.
Svar på tråden Amortera eller spara?