• Slugger100

    Ni ska bjuda en jude,kristen och muslim på en 3-rätters middag, vad bjuder ni på?

    Som rubriken lyder! Har en vän som pluggar till hälsopedagog och vi diskuterade denna fråga, väldigt intressant och det skulle vara kul och höra hur/vad ni andra skulle laga för mat!

  • Svar på tråden Ni ska bjuda en jude,kristen och muslim på en 3-rätters middag, vad bjuder ni på?
  • UmmAli
    Esma Sultan skrev 2014-04-27 23:08:32 följande:
    Blir hungrig! 
    Roligt, du är välkommen !Glad
  • UmmAli
    Maryam88 skrev 2014-04-27 23:06:43 följande:
    Slakt diskussionen känns så uttjatad. Ett djur som ska serveras på en tallrik eller mellan två bröd har uppenbarligen inte gått bästa ödet till mötes oavsett slaktmetod. Och klart man kan hitta värsta skräckexempel på hur halal-slakt går till, precis som med vanlig slakt. 

    Vill man äta djur så får man ta de på sitt samvete att djuret inte haft de så bra.. Annars finns vegitariska alternativ. 
    Så rätt!
  • Esma Sultan
    Rollers skrev 2014-04-27 23:03:20 följande:
    I Sverige är det inga problem att köpa svenskt kött. Fast det visste du kanske inte?

    Tycker folk ska googla halal istället, och se till att det inte sker i Sverige.
    Det är upp till var och en att välja vad de vill äta. Jag respekterar att du äter gris och då får du ta och respektera att jag INTE äter gris.
    There is a crack in everything, that´s how the light gets in
  • UniqueSnowflake
    Aniiee skrev 2014-04-27 23:05:17 följande:
    Klart det fanns kosherslakt på 1800-talet. Hur tänkte du nu? (För övrigt kom de första "officiella" judarna till sverige rendan på 1700-talet. Gustav den tredje bjöd in, så att säga....)
    Hmm, jag kände på mig att jag var för sent ute med 1800-tal... men alltså, den första affären som sålde kosherkött i vanlig livsmedelsaffär i Stockholm var - best of my knowledge - en Konsum på Östermalmstorg. Innan dess fanns det knappt alls alt. var väldigt svårt att få tag i. Levde judarna på fisk då året runt eller? Tvekar att samtliga judar, även i t ex Östeuropa, varit sååå noga med det där med kosher.
  • UmmAli
    UniqueSnowflake skrev 2014-04-27 23:08:16 följande:
    Och vad gjorde jag för fel? Den som inte vill ha vin får must eller sodavatten, så gör jag även om jag bjuder hem tio ateister...!
     Tänkte snarare på kycklingenObestämd
  • Rollers
    Esma Sultan skrev 2014-04-27 23:10:51 följande:
    Det är upp till var och en att välja vad de vill äta. Jag respekterar att du äter gris och då får du ta och respektera att jag INTE äter gris.
    Var skrev jag att jag äter gris?
  • Esma Sultan
    Maryam88 skrev 2014-04-27 23:06:43 följande:
    Slakt diskussionen känns så uttjatad. Ett djur som ska serveras på en tallrik eller mellan två bröd har uppenbarligen inte gått bästa ödet till mötes oavsett slaktmetod. Och klart man kan hitta värsta skräckexempel på hur halal-slakt går till, precis som med vanlig slakt. 

    Vill man äta djur så får man ta de på sitt samvete att djuret inte haft de så bra.. Annars finns vegitariska alternativ. 
    There is a crack in everything, that´s how the light gets in
  • UniqueSnowflake

    * ca tidigt 1990tal gjordes reklam i denna affär att de skulle börja sälja kosher, och detta hade jag aldrig sett förut.

  • UmmAli
    UniqueSnowflake skrev 2014-04-27 23:11:12 följande:
    Hmm, jag kände på mig att jag var för sent ute med 1800-tal... men alltså, den första affären som sålde kosherkött i vanlig livsmedelsaffär i Stockholm var - best of my knowledge - en Konsum på Östermalmstorg. Innan dess fanns det knappt alls alt. var väldigt svårt att få tag i. Levde judarna på fisk då året runt eller? Tvekar att samtliga judar, även i t ex Östeuropa, varit sååå noga med det där med kosher.
    De som praktiserade då åt nog veg eller fisk.

    Det var inte länge sedan halalslaktat kött kom till butikerna i Sverige och fanns inte i den utsträckning som idag,  då ät man antingen veg och fisk eller så hade man någon som åkte till ex Stockholm och köpte på sig till flera familjer.
  • Gredelina
    Slugger100 skrev 2014-04-27 19:37:38 följande:
    Som rubriken lyder! Har en vän som pluggar till hälsopedagog och vi diskuterade denna fråga, väldigt intressant och det skulle vara kul och höra hur/vad ni andra skulle laga för mat!

    Förrätt: Ugnsgratinerade Rödbetor med smält Prästost. Varmrätt;Havskräftor med Aioli, till det nybakade baguetter Edterrätt: Gino. Frågor på det?
Svar på tråden Ni ska bjuda en jude,kristen och muslim på en 3-rätters middag, vad bjuder ni på?