Inlägg från: gealach |Visa alla inlägg
  • gealach

    Lära sig nytt språk som vuxen?

    Det är lättare att lära sig som barn, men det är inte omöjligt att göra det som vuxen heller, se på alla invandrare som kommer hit i vuxen ålder och lär sig svenska. Det som gör det svårare som vuxen är att man dels inte har samma minne som barn, det går långsammare att ta till sig ett ordförråd. Allteftersom man blir äldre blir det också svårare att lära sig tala ett språk helt utan brytning - vilket inte nödvändigtvis är något man måste göra. Brytning är ju inget problem så länge den inte är så grov att man inte kan urskilja orden.

    Jag jämför med när jag lärde mig engelska och tyska i skolan, och tog till mig nya ord hela tiden och de satt kvar. När jag sedan läst nybörjarkurser i språk på universitetet har det varit mycket svårare att hålla kvar kunskaperna. Men det går, om man har orken att jobba på det. Skulle man sedan, som ni funderar på att göra, flytta till ett land där språket talas, så går det ju inte att komma undan...

    Har man tidigare erfarenheter av språkstudier är det lättare att ta till sig nya språk, man kan sättet att tänka, så att säga. Att lära sig språket i landet där det talas är naturligtvis en fördel, men att gå en kurs hemma i Sverige är en utmärkt början. Om du och din man går kursen tillsammans så kan ni ju öva hemma också.

Svar på tråden Lära sig nytt språk som vuxen?