Inlägg från: Jagrårintefördet |Visa alla inlägg
  • Jagrårintefördet

    en äkta muslim

    Som en icke-muslim tolkar jag alla muslimer i grunden likadant.
    Sen finns det individer som genom sitt agerande får mig att tycka annorlunda om dessa, till det bättre eller till det sämre eller att jag bara ser på dem annorlunda utan att det svänger "upp eller ner". Men jag skulle inte kategorisera det som äkta eller inte äkta muslim, kanske mest av okunskap. Däremot blir jag lite skeptisk när en muslim (eller faktiskt vem som helst) förespråkar en sak för andra men sen inte lever efter det själv.
    Men jag drar inte gränsen här, faktiskt, utan jag försöker se neutralt (om man nu ska ge synsättet ett namn) på var och en person tills personen i fråga får mig att ändra mig.

  • Jagrårintefördet
    Esma Sultan skrev 2014-05-28 00:02:49 följande:
    Vill du berätta hur du skulle beskriva en muslim?
    Ja, men visst. Jag kan berätta utifrån det perspektivet jag har efter de erfarenheter jag har av muslimer.
    De jag känner och varit i kontakt med är som folk är mest. De har en familj de värnar om, de har vänner de gillar och umgås med, de jobbar och står i som alla andra och deras barn leker jättebra med mina barn.
    Jag har aldrig träffat några "extrema" muslimer (mer än att jag träffat de som är extremt trevliga).
    Jag förfasas över alla hemska saker jag kan läsa om som dessa extrema muslimer gör, som att lura i andra människor att de ska självmordsbomba sig eller lura in barn att de ska gå på led ut på minfältet med en nyckel till himlen runt halsen. Men jag har aldrig träffat dessa och än har ingen muslim jag stött på fått mig att ändra uppfattning om dess person.

    Som en fotnot så hade jag kunnat byta ut muslim mot kristen eller ateist eller buddhist i texten ovan.
  • Jagrårintefördet
    Esma Sultan skrev 2014-05-28 13:19:18 följande:
    Det låter underbart!

    Du tror inte att det också kan ha att göra med din egna inställning till "annorlunda" människor? Jag menar - ger du folk chansen att visa vilka de är och accepterar deras olikheter så får du väl en mer rättvis bild över hur de är? Oavsett om de är muslimer eller inte. 

    Har man mer förutfattade meningar om hur folk är så spelar det inte så mycket roll vad man säger eller gör för att sudda ut den bilden den fördomsfulle har, som istället suger de åt sig av allt det negativa från folk och händelser. Det i sin tur får fördomarna att fortsätta växa.
    Helt klart är det så. Kan man bara fatta att ALLA är olika (i vår likhet) så blir det inte så konstigt.
  • Jagrårintefördet
    Esma Sultan skrev 2014-05-30 20:05:34 följande:
    Kan du själv leta fram något i Koranen där Gud uppmuntrar till våld mot kvinnor och barn?
    4:38 ”Männen är kvinnornas företrädare på grund av det företräde Gud gett somliga framför andra, och de utgifter av sina ägodelar som de har; därför skall också muslimska kvinnor vara undergivna….. Och vad dem beträffar, av vilka ni fruktar uppstudsighet, så varna dem, skilj dem från bädden och aga dem……. Gud är förvisso hög och stor"
  • Jagrårintefördet
    Esma Sultan skrev 2014-05-30 20:48:29 följande:
    Det där är inte Koranen 4:38. Var har du läst det där?
    Jag läser här:
    skafferigodis.blogspot.se/

    Kanske denna då?
    I Knut Bernströms koranöversättning finns ovanstående innehåll i 4:34 och lyder: " Männen skall ha ansvar för och omsorg om kvinnorna med den styrka och de andra företräden som Gud har gett dem, och i egenskap av kvinnornas försörjare. Rättfärdiga kvinnor förättar ödmjukt sin andakt inför Gud och döljer inför andra det som Gud har dolt. Om ni ser tecken på illvilja hos dem, förmana dem då och varna dem och om detta inte hjälper, håll er borta från deras nattläger och som sista utväg tillrättavisa dem handgripligen. Om de sedan visar sig medgörliga, sök då inte sak med dem. Gud är upphöjd och stor."
  • Jagrårintefördet

    Nja, du frågade om våld mot kvinnor, var det stod.
    Jag letade lite, hittade detta. Det verkar som att det finns fler översättningar av koranen.

  • Jagrårintefördet

    Socialstyrelsen definierar våld i nära relationer så här:


    Våld i nära relationer är ofta ett mönster av handlingar som kan vara allt ifrån subtila handlingar till grova brott.


    Mer konkret är det allt ifrån att bli förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot. Det är ofta kombinationer av fysiskt, sexuellt och psykiskt våld.


    Hela artikeln finner du här:
    www.socialstyrelsen.se/valds-ochbrottsrelateradefragor/valdinararelationer/valdsutovare/definition

    Handgripligen antyder nog att ta tag i på ett sätt som de flesta kvinnor inte vill och då är det väldigt nära våld.
  • Jagrårintefördet
    Esma Sultan skrev 2014-05-30 23:30:08 följande:
    Jag vet vad våld är och att det kan te sig på olika sätt. Psykisk misshandel är ett ex.

    Vi har ett sunt förnuft som Gud uppmuntrar oss till att använda. Inget vi gör går ostraffat utan all kränkning, våld, misshandel är fel så länge den inte är till för självförsvar.

    Versen som vi läste syftade på att som absolut sista utväg handgripligen tillrättavisa kvinnan som själv har onda avsikter eller är elak. Vad som exakt menas med det får man själv använda sitt förnuft till för att luska ut. I det här fallet är det kvinnan som gör fel och mannen gör då också fel om han tror att han kan tillrättavisa henne med våld.
    Konstigt att det måste definieras till kvinnan och inte till en islamutövare (både kvinnor och män) men boken är ju skriven för väldigt länge sedan och då hade de ju inte samma syn på kvinnor som vi i modern tid har.
    Var står det att man inte ska använda våld mot sin kvinna?
  • Jagrårintefördet
    Esma Sultan skrev 2014-05-31 01:06:15 följande:
    Den versen är ämnad just kvinnor i äktenskap då den är tagen ur en sura som handlar om huvudsakligen kvinnor.
    Visst var omständigheterna annorlunda då och idag är nog människan mer bildad och medveten om konsekvenserna av sitt handlande. Man kan nog hantera en konflikt mer "civiliserat" idag, skulle jag tro.

    Avsikten i att handgripligen tillrättavisa henne är inte att skada henne utan att markera att hennes (oanständiga) beteende inte alls är acceptabelt och för att hon fortsätter med detta trots att mannen sagt till flera gånger och visat att han ogillar det. Hon kan också välja att inte acceptera detta och ansöka om skilsmässa.

    Männen och kvinnorna ses annars som jämlika i islam och ska ges lika behandling.

    Ex.

    9:71] MEN DE troende, männen såväl som kvinnorna, är varandras [sanna] vänner och fasta stöd; de anbefaller det som är rätt och förbjuder det som är orätt och förrättar bönen och betalar allmoseskatten och de lyder Gud och Hans Sändebud. Dem skall Gud visa barmhärtighet. Gud är allsmäktig, vis.
    Finns det alltså en motsvarande där kvinnor handgripligen (om det behövs) ska tillrättavisa mannen i äktenskapet? Det är ju kanon. I så fall drar jag givetvis tillbaka just den delen av inlägget (med rätta, jag är långt ifrån expert på islam)).
    Sen är det fortfarande det här med handgripligen. Hur tar man handgripligen en kvinna för en tillrättavisning utan att du ser det som tvång (och mao våld)?
  • Jagrårintefördet

    Fast jag är en icke-muslim likaväl som att jag är en icke-kristen och en icke-scientolog eller icke-asadyrkare.
    Men det passar ju ganska bra in i just den här tråden att benämna sig som icke-muslim om man känner för det eftersom tråden handlar om muslimer.

  • Jagrårintefördet
    Solrosens skrev 2014-06-15 16:45:37 följande:
    Jag menar i livet och i andra trådar så är benämningen icke muslim för resten av världen. Känns väldigt fel. Allt är inte muslim eller icke. Konstigt synsätt. Icke jude, icke kristen? Va fan!?! Ingen ska kalla mig för icke muslim, vad är dét? Allt utgår inte från islam.
    Jaha, du menade i andra trådar och i livet.

    Själv har jag aldrig känt det som ett problem.
    Det jag har känt några gånger är när man pratar om kristna eller muslimska barn när man kanske borde benämna de barn med kristna eller muslimska föräldrar, men det är ju inte detta ämnet handlar om utan hur man upplever en äkta muslim ska vara och då tycker jag att jag kan tala om detta ur perspektivet att jag är en icke-muslim så TS och de andra ser att det är utifrån de premisserna jag skriver. Tydligt och bra.
  • Jagrårintefördet
    Tom Araya skrev 2014-06-17 17:45:49 följande:
    Angående detta med äktenskapet mellan Muhammed och Aisha...

    Det är inte ställt bortom all tvivel att Muhammed fullbordade äktenskapet med Aisha när hon var endast 9.
    Forskare som tagit in all historia för Muhammed och Aisha med angivna eller antagna födelseår samt de åldersangivelser som finns vid vissa tillfällen och vid vissa händelser ger ett spretigt underlag för den teorin.
    Hon kan alltså ha varit äldre, vissa hävdar att det är mer sannolikt att hon var mellan 14 och 19 när äktenskapet fullbordades men att hon var så ung som 6 år när Muhammed bad hennes far om hennes hand.
    Allah har alltså misslyckats som alla andra gudar med en bok.
    En helt vanlig mänsklig redigerare hade klarat av att skriva en bok som inte misstolkas/tolkas olika av olika människor. Varför en allsmäktig snubbe inte klarar av en sådan enkel sak (jämför, skapa galaxer på nån dag) är jag helt oförstående inför.
  • Jagrårintefördet
    Esma Sultan skrev 2014-06-18 01:34:49 följande:
    Allah är Gud. Gud är Allah.

    Varför tror du att allt ska vara så enkelt? Finns det något här i livet som är enkelt? Har man fortfarande löst alla gåtor här i världen och i universum?
    Varför inte enkelt? Det är ju hur korkat som helst att författa en bok som ska användas för livets vägledning där det finns så många olika sätt att tolka den så att till och med anhängare av den inte håller med andra anhängare av samma bok.
    Du kan inte här jämföra koranen och vetenskapen. Vetenskapen hävdar inte att de har alla svaren. Anhängare av koranen (inte alla, så klart) hävdar att där finns alla svaren.
  • Jagrårintefördet
    Esma Sultan skrev 2014-06-21 14:06:17 följande:
    Hade det inte gått att tolka på olika sätt så hade det inte varit en religion utan en sekt som inte visat hänsyn till individen och som inte heller hade varit det minsta barmhärtig.
    Bra svar.
    Jag håller dock inte med eftersom det ger mig möjlighet att tolka det som skräp och hittepå å det verkar ju inte vara det som allah vill, han verkar ju vilja att alla ska dyrka honom och det misslyckas han ju med då.
Svar på tråden en äkta muslim