Inlägg från: Anonym (olika syn på lyx) |Visa alla inlägg
  • Anonym (olika syn på lyx)

    Lärarnas lyxiga lov

    Anonym (Mr mr) skrev 2014-06-15 21:35:38 följande:
    På vilket sätt är inte 7 veckors ledighet i rad lyxigt?
    Skulle jag varje sommar kunna ta ut 7 veckors ledighet i rad som kompensation för all övertid jag jobbar så skulle jag se det som lyxigt och definitivt inte klaga över hur eländigt jag har det


    Jag är oändligt tacksam över att ha ett jobb där jag kan plocka ut min semester när jag vill, skulle definitivt inte tycka att det var lyxigt att tvingas till 7 veckors ledighet på sommaren. Jag vill mycket hellre använda mina semesterdagar utspritt under året, någon vecka på hösten (när det inte är skollov och jättedyrt att resa), någon vecka på våren. Lite långhelger ibland. Tar ut ungefär 3 veckor av min semester på sommaren, sen är jag mätt på sommarledighet. Det lyxigaste av allt måste väl ändå vara att kunna välja nästintill fritt när man vill vara ledig och det kan verkligen inte lärare göra.
  • Anonym (olika syn på lyx)

    Hoppsan, råkade bli ett tomt inlägg ovanför mitt utan anonymt namn. Så kan det gå

  • Anonym (olika syn på lyx)
    Anonym (Borås) skrev 2014-06-17 10:38:03 följande:
    Det är tufft att vara snickare, åklagare, journalist, ambulansförare och konditor också så det är inte exklusivt för lärare men vi andra har inte de förmåner som lärarna har gällande ledigheten.
    Men, som jag skrivit innan, jag hade verkligen inte sett det som en förmån om jag hade tvingats vara ledig 7 veckor på sommaren. För mig är det en förmån att jag själv kan välja när jag vill vara ledig. Har aldrig behövt ansöka om semester utan säger helt enkelt till om när jag tänkt vara ledig, men såklart anpassar jag mig efter om jag har någon viktig deadline eller något möte som jag måste vara med på. Men om det skulle regna en vecka som jag tänkt vara ledig så kan jag gå in och jobba då och ta ledigt en annan istället. Det kallar jag förmånligt, inte att tvingas ta semester bestämda dagar. Dessutom har jag när jag fyllt 40 år 7 veckors semester per år utan att jobba mer än 40 timmar i veckan
  • Anonym (olika syn på lyx)
    Anonym (Pedagog) skrev 2014-06-17 15:27:58 följande:


    Men du beskriver din högst personliga situation. De allra flesta har inte 7 veckors semester och inte alls samma flexibilitetsmöjligheter.

    Det är klart att om man har lika lång ledighet men kan välja själv är det ännu bättre men de flesta har det som sagt inte så.

    Jag är alltså pedagog och på ett vis kollega med lärare. Jag MÅSTE ta fyra av mina fem veckors semester när skolan är stängd. Jag kan alltså flexa med en enstaka vecka. Den ska räcka så att mina barn ska få vara hemma lite under februarilov, påsk, novemberlov och jul .
    Finns inte på kartan att jag kan ta en vecka när som.

    Sen vet jag att vi har olika uppdrag men visst känns det märkligt när man sitter i personalrummet och det klagas från lärarhåll. Nu är det en minoritet som klagar, det får man vara ärlig och säga. ..men visst blir det knepigt.
    Vad jag menar är att jag blir trött på att folk pratar om hur förmånligt lärarna har det. Lärare är akademiker och de allra flesta andra akademiker har ganska stora möjligheter att vara flexibla med sin semester och ta ut den när de själva vill. De flesta lärare är även kommunalt anställda och anställda inom kommun och landsting har 31 dagar när de är över 40 och 35 dagar när de är över 50. Så jämfört med andra kommunalt anställda akademiker tycker jag inte alls att de har det särskilt förmånligt.
  • Anonym (olika syn på lyx)

    Skrev fel, ska vara 32 dagar när man är över femtio.

  • Anonym (olika syn på lyx)
    Anonym (Pedagog) skrev 2014-06-17 16:06:07 följande:


    Ja, det är förvisso sant men nu pratar vi 7 veckor på sommaren. Lägg till jul och övriga lov som de ofta kan kvitta mot ledighet så har du kanske 10 veckor iaf. 2-2.5 till jul, februarilov, påsklov & novemberlov=12.5, säg att allt inte går att kvitta så blir det kanske ca 10 v. för många (inte alla).
    Då är det dessutom ofta fortbildning man kan kvitta ut ledigheten mot.

    Jag som utbildad pedagog minns inte när jag fick fortbildning senast.
    Och som sagt, för vissa är det toppen att få sju veckor på sommaren, men för andra inte. Det lyxigaste måste väl ändå vara att ha möjligheten att välja själv? Jag säger inte att jag tycker lärarna har rätt att gnälla om sin semestertid, de har valt yrket själva och vet att det innebär en begränsning i när man kan ta ut semester. Men jag tycker inte heller att andra människor har rätt att påpeka hur lyxigt lärarna har det hela tiden, när de inte har ett fritt val. Jag kanske trivs mycket bättre med att köra Volvo, då är det inte lyxigt om jag mot min vilja skulle tvingas ha en Ferrari som tjänstebil även om andra skulle ge vadsomhelst för att få köra runt i en sån.
  • Anonym (olika syn på lyx)
    Anonym (Pedagog) skrev 2014-06-17 16:32:20 följande:


    Klart att det lyxigaste är att få välja själv men vad jag försöka få dig att förstå är att de allra flesta inte har det som du. De allra flesta har 5-6 veckor och ganska begränsat i hur de kan ta ut det. Sen har många människor barn i förskole/skolåldern, då är man oftast mer eller mindre tvungen att vara ledig mitt på sommaren ändå...alltså är den där fantastiska valmöjligheten ganska begränsad ändå.
    Och vad jag försöker säga är att ja, det finns många som har det sämre än lärarna med semester. Men det finns också många som har det bättre. Att då framhålla lärarnas ledighet som höjden av lyx känns fånigt.
  • Anonym (olika syn på lyx)
    Anonym (Pedagog) skrev 2014-06-20 14:42:17 följande:

    Så av tråden att döma är det ett stort bekymmer och nackdel för lärare att behöva vara lediga så länge på sommaren & julen och de hade heller haft som dem flesta andra, fem veckor men kunna ta lite av det vid andra tillfällen på året.

    Märkligt då att precis alla lärare jag känner med sån tjänst (40h/vecka-5v sem) är missnöjda och vill ha tillbaka sina gamla villkor. ...mycket märklig!

    Men de förstår väl inte sitt eget bästa....



    Det är väl ganska få som har sagt att det är ett bekymmer och en nackdel? Däremot är vi några stycken som sagt att vi inte uppfattar lärarnas semestersituation som särskilt lyxig (vilket är vad trådstarten handlar om). Bara för att något inte är lyxigt betyder inte att det är en nackdel. Om man tycker oxfilé är lyx och snabbnudlar är ett bekymmer så kan man vara nöjd med att få äta falukorv utan att för den delen uppfatta falukorven som lyxig. Vissa har det bättre än man själv och andra har det sämre.
  • Anonym (olika syn på lyx)
    Anonym (Lox) skrev 2014-06-28 21:52:50 följande:

    Jösses, självklart är det lyx att alltid vara garanterat långledig på sommaren samt på julen. Allt annat är ju verklighetsflykt.


    Det är skillnad på att vara garanterad ledigt och att tvingas till ledighet. Ja, lyxigt att vara garanterad ledigt på sommaren och julen om man vill det. Nej, inte lyxigt att tvingas till 7 veckors semester på sommaren om man inte vill det. Jag är inte lärare och glad för det. Jag gillar inte sommaren, vill inte ha semester när alla andra har det, och har inga barn. Om min arbetsgivare tvingade mig att jobba 5 timmar extra i veckan för att få en oönskad ledighet 7 veckor på sommaren skulle jag byta jobb.
  • Anonym (olika syn på lyx)
    Anonym (Aaarghhh) skrev 2014-06-29 08:37:12 följande:

    Men förstår du inte att dina åsikter är väldigt ovanliga? Annars hade vi inte haft några benanningsproblem över sommaren och andra lov. Men det har vi. För de flesta vill vara lediga då. Den önskan är, och har varit under så lång tid, så stark att vi har lagstadgad rätt till sammanhängande ledighet under just sommaren.

    Att just du inte vill ha lång sommarsemester innebär inte att det inte är lyxigt att ha det.


    Och jag är ganska övertygad om att de flesta tycker att det är lyxigt att ha semester när man vill ha semester. För många är det på sommaren, för vissa andra inte. Jag framhåller bara att påtvingad semester utan rätt att välja aldrig kan räknas som lyxigt!
Svar på tråden Lärarnas lyxiga lov