• Jeaninne

    Amma offentligt men det finns en gräns!

    Man måste inte amma en tvååring överhuvudtaget - jag skulle t.o.m. vilja säga att det är olämpligt att amma så länge, i vår kultur där vi inte behöver göra det för att försöka undvika ny graviditet. Och OM man gör det, så kan man göra det hemma - en tvååring äter ju ändå vanlig mat, och MÅSTE inte ha bröstet i tid och otid...

    Jag gissar att det där var en sådan person som gör sådant av princip. För att de vill hävda sin rätt, eller till och med chockera... En person med a chip on her shoulder. Hade hon inte haft småbarn, så hade hon gjort något annat för att uppröra omgivningen - kanske flashat brösten och kallat det en "politisk manifestation".

  • Jeaninne
    fluu skrev 2014-07-22 07:19:58 följande:
    Du vet att barn i alla kulturer mår bra av bröstmjölk, även efter två års ålder och att amning som preventivmedel inte är ett säkert skydd ens när man följer reglerna om att amma HÖGST var fjärde timma och den lilla detaljen om att barnet ska vara UNDER SEX MÅNADER?
    Näringsmässigt gör bröstmjölken varken till eller från när barnet är över året. Sedan är det en annan sak att jag och - många med mig - tycker att det ser konstigt och otrevligt ut med barn som går och talar, och fortfarande diar. Som är MEDVETNA om att de diar, och går själva och sliter upp mammans tröja, eller springer efter henne med en pall för att få henne att sätta sig...

    Dessutom finns det risk att barn som är så gamla som två år - och till och med äldre - kommer att minnas amningen. Och det är nog inte meningen att man ska göra det, i relationen till sin mor. Själv skulle jag tycka att det var väldigt obehagligt att minnas det.

    Jag vet såklart att det inte är ett säkert skydd, men ändå kan man - över hela den fruktsamma perioden - minska antalet graviditeter om man ammar länge. Det hade ju inte funkat för jägar-samlarna annars, när de måste bära barnen hela tiden.
  • Jeaninne
    sextiotalist skrev 2014-07-22 11:56:28 följande:
    Men då kan du också räkna med att bli tillsagd. Men sitter inte med blottade bröst på en restaurang för att vänta med att en lekande två-åring blir sugen på att äta.
    Det kan man göra hemma.
    Det finns något som heter sociala koder, vill man inte följa dom, fine, men då får man räkna med att folk bli irriterade och ditt sätt förstör för de mammor som har så små barn att de behöver amningen och inte har någon annan näring.
    Ja EXAKT. Där håller jag med. Dessa kvinnor förstör för andra kvinnor som ammar sina barn på ett normalt (diskret) sätt och i en normal åldersperiod.
  • Jeaninne
    fluu skrev 2014-07-22 15:06:33 följande:
    Eh jo, näringen gör till även efter ett år. Eller du tillhör dem som kommer med argument som "efter halvåret är mjölken lika blaskig som vatten"? Informativ sida angående det: kellymom.com/ages/older-infant/ebf-benefits/

    Har du funderat på varför du tycker att det "ser illa ut" då? När det egentligen(eller borde vara snarare) att jämföra med att ge ungen ett äpple. Det är mat liksom. Att dra upp exempel på att gränsen är nådd när barnet kan dra upp tröjan eller själv fråga om amning är egentligen ganska löjligt då alla barn kan sådant i olika åldrar. Dra upp tröjan kunde min unge liksom gjort som halvårsunge, jag känner ungar som gick vid 8 månader och ungar som kunde prata några ord vid typ samma ålder. Så tja, löjliga argument som sagt.

    Jag vet att du finner det mesta stötande och obehagligt och är superkänslig för det mesta, men om nu barnet hade kunnat minnas amningen och om barnet nu skulle tyckt att det var ett obehagligt minne så vad beror det på? Troligen inte att de fått med sig ett avslappnat förhållande till kropp och vet att bröst= mat osv.
    Jag känner flera som minns amningen och tro det eller ej, men ingen är traumatiserad av det eftersom de vet vad det handlar om - mat och de var småungar liksom.
    Jag själv blev visserligen knappt ammad alls, men kan komma ihåg en massa annat som borde falla inom samma fack som:Jag minns hur besatt jag var av min mammas bröst ett tag och klämde, gosade och lekte med dem så fort jag kom åt. Är det ett obehagligt minne? Nej, jag var typ fem år. Och varför skulle det vara ett obehagligt minne egentligen? Jag är glad att jag har ett mer avslappnat förhållande till kroppar än att jag får skamkänslor av det minnet.

    Angående sista stycket: Du använde amning som p-medel som argument för att svenska tvååringar inte behöver ammas, well det argumentet funkar inte eftersom hela grejen med den p-metoden är att barnet ska vara högst sex månader.
    Du länkar ju till studier som är gjorda i KENYA. Klart att amning av större barn kan vara betydelsefull DÄR, där de inte har Hemköp runt hörnet och tillräckligt med pengar att köpa näringsrik barnmat... I Sverige gör det ingen skillnad varken till eller från, jämfört om man ger barnet samma mat som man äter själv (fast i finfördelad form).

    Detta med hur man upplever stora barn som diar går nog inte att diskutera, eftersom det är en känslofråga. Men ska man göra det, så bör man i alla fall vara medveten om att omgivningen kan tycka att det ser konstigt och till och med äckligt ut.

    Amning är SÄKERT (nåja nästan) första halvåret, förutsatt att man helammar, ja. Men det ger ett VISST skydd även om man bara delammar ett äldre barn. Det kan skjuta upp första ägglossningen och första mensen några månader ytterligare. Det är ju därför man slutar amma om man vill skaffa syskon snabbt. Och det i sin tur, betyder kanske att en fattig och arbetstyngd mamma bara behöver föda sju barn under sin fruktsamma tid, och inte elva...
  • Jeaninne
    Chrysabelle skrev 2014-07-22 15:14:59 följande:
    Är det själva sugandet på bröstet som är otrevligt för dig, eller enbart tanken på att se din mor naken?
    Sugandet. Min mamma och jag bastade tillsammans när jag växte upp, så nakenheten var inget problem. Det gör man ju med andra kvinnor också.
  • Jeaninne
    Anonym (bordsskick) skrev 2014-07-22 15:33:40 följande:

    Håller med TS, det är inte ok att flasha tuttarna i väntan på att en tvåårig blir sugen. Amma offentligt gör man lugnt och stilla, med en bebis som inte kan vara utan bröstmjölk några timmar. Jag har över huvud taget svårt för föräldrar som låter ungarna springa omkring på restauranger och cafeer som inte har en utpräglat barnvänlig inriktning.Jag kunde själv aldrig slappna av med mina egna på vuxenställen när de var små.Bättre då att träffas utomhus, eller hemma hos varandra eller på ett cafe med lekplats den lilla tid det handlar om.


    Ja, här håller jag med. De flesta av oss har inte fler barn idag, än att den perioden blir väldigt kort, i jämförelse med vår livstid. SÅ viktigt är det inte att gå på flotta restauranger, att man måste göra det medan man har småbarn... som ändå sätter ner lyx-upplevelsen för både en själv och resten av gästerna... Eller så kan man turas om att passa barnen, och gå på restaurangen med vänner istället för med sin partner.
  • Jeaninne
    Ikaslingon skrev 2014-07-22 16:21:25 följande:
    Who rekomenderar helamning tills barnet är 6 månader och delamning tills barnet är 2 år och gärna längre.
    Fast det där gäller i hela världen, och är främst viktigt i länder där det inte finns rent vatten. Om barnen ammas längre ökar chansen att ska slippa dö i spädbarnsdiarré - som är en mycket vanlig dödsorsak i dessa länder. 

    I Sverige är rekommendationen sex månaders helamning (och detta är den VIKTIGA perioden), samt - om man vill - delamning några månader till. De flesta ammar mellan åtta och tio månader.
  • Jeaninne
    Tow2Mater skrev 2014-07-22 16:54:20 följande:
    Och? Manlig omskärelse är en religiös sedvänja som WHO rekommenderar som hälsofrämjande också (så gå nu och omskär din pojke om du har en).
    Detta avser de fattiga, svårt AIDS-drabbade länderna i Afrika, och ingen annanstans. Det handlar om att väga en risk mot en annan.
  • Jeaninne
    Penida skrev 2014-07-22 18:46:03 följande:
    Äh. du behöver inte amma en nyfödd heller om du enbart ser till föda. Det finns jättebra ersättning idag så att säga att "barnet äter ju ändå vanlig mat så det behövs inte" är inget argument emot amning av en 2-åring. Det är väl toppen att man fortsätter amma om man trivs med det, finns ju inget skadligt med det sett till en 2-åring.
    Jag hade väl inte funnit situationen speciellt problematisk och min sambo hade fixat att fokusera åt annat håll till skillnad från din, jag ser dock hur det är olämpligt på en restaurang. De flesta som ammar spädisar eller äldre barn sköter det snyggare enligt min erfarenhet.
    Jag är inte TS.
  • Jeaninne
    fluu skrev 2014-07-22 19:38:23 följande:
    I Sverige rekommenderas WHO's rekommendationer. Av en anledning.
    Nu råkar jag känna till det här, då. Vårdens officiella rekommendationer är som jag sa: sex månader med amning (detta är viktigt), därefter sex månader till på deltid, om både mamman och barnet vill. Sedan kan man fortsätta amma för gos, tröst etc. - men inte som ett livsmedelstillskott, för det behövs inte i Sverige. Smakportioner från fyra månaders ålder. Inte välling för tidigt om man har glutenallergi i släkten.
Svar på tråden Amma offentligt men det finns en gräns!