• Jeaninne

    Varför frågar arbetspsykologen om min familj?

    Ljug, skulle jag också säga. Har du kommit över din barndom, så ska den naturligtvis inte få fortsätta att förstöra din framtid.

    Jag har en god vän som drömde om att bli yrkesofficer. Han svarade på intervjun på mönstringen "ja" på frågan om han blivit mobbad i skolan någon gång. När han begärde att få veta varför han inte antogs till kadettskolan, fick han veta att de rutinmässigt inte tog in några som svarat "ja" på den frågan, för de ansågs inte ha ledaregenskaper. Det var en av en handfull avgörande frågor. (Det här är nästan 30 år sedan, så jag vet inte hur det är idag.)

    Han har ångrat hela livet att han inte ljög - men han hade ju fått lära sig, att man ska vara ärlig!

    Ljug!

  • Jeaninne
    Anonym (jobbsökande) skrev 2014-07-25 09:42:17 följande:
    Det där låter ju väldigt konstigt med din kompis. Hoppas att de inte sållar utifrån det längre (speciellt eftersom mobbade barn visst kan ha ledaregenskaper- många av dem som byter skola börjar där istället mobba andra barn). 

    Men jag tycker fortfarande att det var lite olustigt att arbetspsykologen inte berättade innan hur mina svar ska användas i rekryteringen. Hade hon exempelvis inte varit så osympatisk som hon var så kanske jag inte hade ljugit när hon ställde dessa frågor. Men då vet jag inte var den informationen om min familjebakgrund hade hamnat, för hon har ju inte tystnadsplikt som en vanlig psykolog liksom?
    Jag tror överhuvudtaget att psykologer ställer till mer skada än nytta, med sina tester... Har hört konstiga saker även från män som sökt anställning som piloter på t.ex.SAS, och blivit utvärderade av deras psykologkonsulter och fått nej. De har kunnat jobba som flygkaptener på andra stora passagerarflygbolag i världen - men här har de plötsligt "icke de ledaregenskaper som krävs för att fungera som befälhavare"...

    Ja, det där med sekretessen är en annan sak. Uppgifterna lär helt klart hamna i personakten i arkivet, om personen anställs - och där blir det kvar. Om de kastar det ifall personen inte anställs, vet jag faktiskt inte. Osäkert är det hur-eller-hur: ibland kan en massa folk gå och läsa i personakterna...
Svar på tråden Varför frågar arbetspsykologen om min familj?