• Jeaninne

    Lämna infertil sambo?

    Anonym (realitycheck) skrev 2014-07-27 23:42:04 följande:

    Nja, vid surrogatmödraskap är äggen i regel från den kvinna som ska bli den sociala "riktiga" mamman. Alltså den kvinnan blir både genetisk och "social" mamma. Surrogatmamman blir den biologiska.


    Det händer även att hon inte har varken ägg eller livmoder (en kvinna med Turners syndrom t.ex.), och då väljer de en äggdonator. Finns även kvinnor som tycker att det är lika bra att slippa vara gravida, när de ändå ska använda donerade ägg.
  • Jeaninne
    Jeaninne skrev 2014-07-27 23:50:12 följande:
    Det händer även att hon inte har varken ägg eller livmoder (en kvinna med Turners syndrom t.ex.), och då väljer de en äggdonator. Finns även kvinnor som tycker att det är lika bra att slippa vara gravida, när de ändå ska använda donerade ägg.
    Nu blev det fel. Skulle stå en kvinna med AIS. De med Turners syndrom har livmoder men inga ägg.
  • Jeaninne
    athanatos skrev 2014-07-28 02:31:59 följande:
    Alltså hur vet du det där om svärmor? Är det något hon går runt och skryter om? Hade jag varit hon hade jag varit väldigt tystlåten.
    Fast jag tycker att ni gör er överdrivet fina och goda nu, en del här. Hälften av alla äktenskap spricker, och ännu fler samboförhållanden. Och de allra flesta orsaker, om folk försöker beskriva orsakerna, är mycket banalare än att det förhållandet inte gav möjlighet att skaffa egna barn. Att vilja ha egna barn är ändå något grundläggande hos människan... inte för alla, men för alla dom som känner den känslan. Det är inget man kan kräva att folk, som själva är fertila, ska missa av hänsyn till sin partner.

    Och tänk om förhållandet tar slut ändå, när det (för en kvinna) är för sent att skaffa barn med någon annan..? Tänk så fruktansvärt kymigt DET skulle kännas!

    Jag undrar även hur den infertile parten har det med sitt samvete, när han eller hon måste leva med att partnern avstått /egna/ barn för hans/hennes skull? Själv tror jag att jag skulle känna, att jag måste vara då där extremt eftergiven och ödmjuk och förekommande i allting varje dag livet ut, för att kompensera honom...
  • Jeaninne
    Anonym (Maja) skrev 2014-07-28 08:12:14 följande:
    Tycker inte det är konstigt att kalla en man biologisk pappa om hans kvinnliga partner föder barn som han blir pappa till, även om det inte är hans gener. Precis på motsvarande sätt som kvinnan blir biologisk mor vid äggdonation. Kanske bara är mitt jämlikhetstänk.
    Fast det går inte att tillämpa "jämställdhetstänket" när det gäller rent anatomiska fakta...
  • Jeaninne
    Anonym (Maja) skrev 2014-07-28 09:32:18 följande:

    Ungefär lika självklart som att man kanske inte älskar sitt genetiska barn. Dvs är man lite känslomässigt störd kanske man inte gör det.


    Fast - och detta är min erfarenhet - för män brukar längtan att bli pappa oftast grunda sig i detta med blodet, arvet, släkten... Att ha någon som för hans släkt och hans efternamn vidare.

    Sedan är barn naturligtvis så mycket mer, när de väl finns! Men du kan inte vara säker på att en man ska kunna göra den omställningen. Det är att ta en väldigt stor risk, och främst då för barnets skull, om mannen faktiskt har uttryckt att han INTE VILL adoptera eller få ett barn med en annan mans sperma.

    En annan sak: om paret bestämmer sig för att inte hålla donationen hemlig (vilket ju rekommenderas att man inte ska, för att det inte ska bli en chock för barnet som vuxen). Så måste de - indirekt - berätta för alla att mannen var infertil, vilket kan kännas som ett misslyckande som han absolut inte vill att folk ska prata om på byn, och kanske håna och skratta åt... Folk kan ju även spekulera i att han är impotent.

    Det är väldigt förmätet av dig att tala om känslomässiga störningar, faktiskt.
  • Jeaninne
    Löparnörden skrev 2014-07-28 10:24:17 följande:
    Varför skulle man vara mindre förälder för att man inte delar gener? Att vara förälder handlar väl om att finnas för sitt barn och få följa sitt barns utveckling. I tidigare inlägg pratas det om att föräldrar som inte är genetisk förälder skulle älska sitt barn mindre. Tror nog det kan vara tvärtom, att ett barn som tillkommit genom någon form av donation eller adoption är högt efterlängtat och väldigt älskat. Förhoppningsvis skaffar man också barn för barnets skull och inte bara för sin egen skull och om ska se till ett barns bästa, vad är bättre: att vara älskad och efterlängtad av föräldrar som man inte delar DNA med eller att exempelvis växa upp hos icke fungerande genetiska föräldrar ?
    Det är ju jättefint att du och din man känner så. Men tidigare i tråden talade vi om när den ena parten (vanligen kvinnan) kör över den andre (vanligen mannen), fastän denne vet med sig att h*n inte KAN känna så för ett barn som inte är genetiskt.
  • Jeaninne
    vampyria2 skrev 2014-07-28 12:48:19 följande:

    Om han inte går med på att jag får göra en spermadonation så skulle jag garanterat ha lämnat honom om jag inte hade barn innan, tyvärr så är den krassa sanningen så.
    Jag har i hela mitt liv drömt om att få barn, jag var fyra år när min älskade lillebror kom och jag var redan då så avundsjuk på min mamma som fick vara gravid och föda honom, det var enormt häftigt för mig att få reda på att det var så man fick bäbisar och jag har som sagt sedan dess drömt och längtat efter att få bli gravid.

    Tyvärr så har min längtan alltid varit störrst av allt och jag skulle garanterat bli väldigt deprimerad om den drömmen hade tagits i från mig, hade det varit fel på mig så hade jag varit tvungen att acceptera det men lär ha blivit djupt deprimerad, om det nu är manen som det är fel på och han vägrar att låta mig uppleva det så skulle jag helt klart välja att gå.


    Fast just det du skriver nu som är det farliga. "Om han inte går med på att jag får göra spermiedonation skulle jag garanterat ha lämnat honom". "Om det är mannen det är fel på och han vägrar att låta mig uppleva det."

    Det är ju känslomässig utpressning! Tror du verkligen, att om du pressar din man att gå med på det med sådana medel, att hans inställning till barnet kommer att bli positiv och kärleksfull..? Jag tror, att han i så fall alltid kommer att känna,  att barnet är en parasit som får leva på nåder i hans hus...

    Mycket bättre att lämna i det läget!
  • Jeaninne
    neverpreggo skrev 2014-07-28 13:37:42 följande:

    Kan man aldrig acceptera barn som inte är gjorda av hans spermier och hennes ägg får man vara ärlig med det i början. Ja... jag tycker som sagt att det är löjligt att ens tycka donationer är ett hinder då mamman ändå får bära barnet.

    Det ska inte finnas någon skam att vara infertil. Jag känner en större mängd infertila (egna ägg dock men det hjälper inte i Sverige) och klart de kan må dåligt över att inte kunna ge sin partner barn på det traditionella viset. MEN. Deras partnet stöttar och finner än väg till barn eller väljer att leva utan barn av eget val för att de älskar sin partner. Kärlek är för mig viktigare än att ha principer om hur man får barnet. Vill man inte adoptera/ta emot donationer. Sure. Men då ska man vara ärlig mot sin partner i början av förhållandet.


    Fast "i början av förhållandet"? Det är ju helt omöjligt att göra en lista på alla tänkbara och otänkbara situationer som kan uppstå, och lämna över på en av de första dejterna. Eller..?

    1. Om du är infertil kommer jag att lämna dig
    2. Om du är otrogen kommer jag att lämna dig
    3. Om du hamnar i klammeri med rättvisan kommer jag att lämna dig
    4. Om du blir impotent kommer jag att lämna dig
    5. Om du sätter oss i skuld kommer jag att lämna dig
    6. Om du blir långvarigt sjuk eller handikappad kommer jag att lämna dig
    7. Om du blir långtidsarbetslös kommer jag att lämna dig
    8. Om du tittar på fotboll mer än fem timmar i veckan...

    Jag menar, känslor kan ju även ändras över tid.
  • Jeaninne
    Anonym (Förstår) skrev 2014-07-28 13:52:31 följande:
    Ja det är ju kanske inte så sannolikt att det kommer upp till diskussion innan svårigheterna att skaffa barn uppstår...
    Möjligen om man haft någon nära eller i bekantskapskretsen som haft problem men om man aldrig kommit i kontakt med det så är det kanske inte det första man diskuterar.
    Nej, grundinställningen - om man inte redan vet något annat - är väl att det ska gå lätt att skaffa de där två eller tre barnen... För det gör det ju för de flesta.
  • Jeaninne
    Indiria skrev 2014-07-28 13:54:29 följande:

    Många verkar hårda mot TS och skriver saker som "ja du borde göra slut, han förtjänar någon bättre än dig". Men det är fint att läsa inläggen från er som förstår den panik man kan känna och framförallt sorgen över att inte kunna få ett barn med den man älskar.

    Jag är själv i den situationen, min man har extemt få och dåliga spermier. Vi har gjort tre ivf med icsi och inte fått ett enda bra embryo tillbaka. Nu sist så dömde de i princip ut hans spermier och sa att donation är nog bäst. Det är inget som man bara accepterar sådär. Vissa verkar ta lätt på det, "ja men spermiedonation finns ju och så kan man alltid adoptera" ungefär som att mellanmjölken var slut, får väl köpa röd mjölk då.

    Det är inte riktigt så enkelt. Det är en lång känslomässig process man måste gå igenom innan man kan accepera det. Den sorgen över att inte kunna titta på vårt barn och se likheter från min man, det gjorde riktigt ont. För hans del också givetvis. Det har tagit flera månader för mig att acceptera läget. Det är jättefint att vissa känner att gener inte spelar någon som helst roll men för de flesta så tror jag att det gör det. Man är inte en sämre människa för det.

    Och det här med ivf som är så himla lätt enligt några här.. Rent fysiskt så hade jag inga problem med ivf-behandlingarna. Jag mådde bra och hade bara lite ont efter äggplocket. Men psykiskt så var det fruktansvärt! De där förhoppningarna som man försöker hålla i styr och den där förkrossande känslan när de ringde upp och sa att man inte fick komma tillbaka för återföring då alla embryon dött. Hade jag däremot blivit gravid på första så hade jag tyckt det var hur lätt som helst. 

    Jag tycker givetvis inte heller att TS ska lämna sin sambo nu utan låta det smälta in och så måste de prata! Prata, prata och prata! Viktigt att alla känslor kommer upp till ytan och bearbetas tillsammans. Men skulle TS längre fram känna att spermiedonation inte är ett alternativ så är det ju bättre att lämna.


    Ja, jag tror tyvärr att det har blivit en PK-grej av detta i Västvärlden, som så mycket annat. Eftersom de homosexuella (och även ensamstående, även om man inte ömmar lika mycket för dom) skaffar barn på olika, alternativa sätt - så ska alla låtsas att generna, blodet och ursprunget inte har någon betydelse... Fastän det finns många studier som visar, att det är förödande för en människa att inte veta sitt ursprung. Det är liksom starka krafter man leker med...
Svar på tråden Lämna infertil sambo?