Inlägg från: Anonym (hm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (hm)

    Får man ta en kreditupplysning hur som helst?

    Betalar du sent framgår det på originalfakturan eller i ditt avtal vad som gäller. Ja de kan ta ut extraavgift för sent betald räkning. Detta sköts normalt via ett factoringbolag. Ev kan de ta en upplysning på dig också om det ligger i deras rutiner. Det är ju faktiskt du som misskött din betalning och inte sällan är det dyrt.

  • Anonym (hm)

    Om du nu missköter din kredit så får de naturligtvis kolla din betalningsförmåga. Du fick ju informationen att en upplysning tagits på dig från inkassoföretaget och därmed är upplysningsplikten fullbordad.

    De har rätt att ta ut en sådan på en kund som missköter sina åtaganden för då får de ju redan på din möjlighet att fullgöra betalning/fortsatt kreditgräns etc efter deras rutiner.

    TS inse här att de har inte gjort felet utan här är det du som gjort ett fel.

  • Anonym (hm)

    Hm är inte representant för dem. Däremot har du ingått ett avtal med din leverantör av någon tjänst antar jag. Därefter har hen brutit mot avtalet dvs betalt en räkning för sent. I regel har då företaget som levererar tjänsten lagt ut detta på ett factoringbolag som sköter fakturering för då får de pengarna direkt sedan övertar factoringbolaget förseningar och liknande. Då din betalning kom sent skickar de ut en påminnelseavgift plus ev ränta och exp avgift. Detta skall framgå på din faktura vad som gäller vid försening.
    Vad som sedan avtalats mellan factoringbolaget och din tjänsteleverantör är för mig okänt men det må vara som så att man vill veta om någon kund som tex är sen har vacklande ekonomi eller slarvar med betalning och då får de ju ta reda på det. Nu förtäljer inte historien hur sen din betalning var? Rör det sig om dagar bara så är det trams men har det gått så lång tid att man förberett att lämna vidare till KFM så ser jag det inte som värst konstigt. Men om ett företag tar en kreditupplysning på dig som privatperson så måste det sändas ut en information till dig att så skett. Där framgår det vem som är frågeställare och varför man ställt frågan i vilket syfte.

  • Anonym (hm)

    Bifogar här en länk så du kan se hur dessa företag jobbar. De jobbar på liknande vis allihop. Din leverantör har säkert sålt sin fordran. Factoringbolaget tar då upplysning på dig för att säkerställa sin säkerhet också.

    www.saljafaktura.com/cac/s%C3%A4lja-fakturor

Svar på tråden Får man ta en kreditupplysning hur som helst?