• Svar på tråden Fördomsfri negerboll.
  • pansarfjäril
    Anonym (*) skrev 2014-07-29 23:01:51 följande:
    Du förstår inte. Ingen i trådarna har blivit kränkta av det. Naturligtvis finns det andra, som inte skriver här på FL som blivit det.

    Jag pratar om de som är för och emot här. Och det är dom som är emot som tar illa vid sig för att de inte får använda ordet. Vi andra som inte använder det tar inte illa upp för vi inte får använda det. Det borde vara logiskt för de flesta.

    De som tar illa upp är de som inte får använda det. Vi andra tar inte illa upp, vi accepterar att vi inte får använda det. Framför allt så förstår vi varför det inte ska användas. Och det gör många av de som är emot också, men de flesta spelar dumma.
    Jag finner det kränkande.

    Det är knappast något som jag förlorar någon sömn över. eller blir rädd för. Men jag tar illa vid mig eftersom jag vet att inte handlar om 'bara ett ord' det handlar om den andra personens uppfattning om andra människor, bemötande av mig oavsett hur jag bemöter den andra och att väldigt många med den inställningen inte ens har ryggraden att säga det mot mitt ansikte, utan viskar det om mig bakom min rygg när de tror att jag inte hör.

    Jag är inget helgon, utan har ljugit om mindre skadliga saker (som att jag t.ex. missat en buss som jag skulle hunnit med om jag hade gått 15 min tidigare). Men att snacka skit om folk bakom deras rygg... att skapa sig en slutgiltig uppfattning om någon man inte känner baserat helt på sin egen osäkerhet och fördom... det känns väldigt långsökt och jag anser att det tyder på väldigt bristande karaktär. Jag behöver anstränga mig för att känna förtroende för personer som beter sig på det sättet.


  • ölburk2
    pansarfjäril skrev 2014-08-01 02:19:31 följande:
    Nu är det visserligen omöjligt att att exakt datera när de orden togs i bruk, men USA som fastland sysslade ju med människohandel från tidigt 1600-tal t.o.m. mitten av 1800-talet. Bruket av ordet 'nigger' lär sannolikt ha spridits relativt tidigt under den tiden iom att latin var mycket populärt även i Nordamerika.

    Nigger är liksom neger en lokal förvrängning av latinets Niger. Varför skulle det behöva användas som en förolämpning mot personer som enligt dåtidens propaganda inte ens hade förnuft nog att begripa att de behandlades illa, inte hade något egentligt människovärde utan enbart var att betrakta som redskap? Det fanns f.ö. gott om direkt förolämpningar också (sambo, tar-baby, pickaninny osv)

    Den svenska rasbiologin låter i mina öron väldigt lik det synsättet. Ordet i sig hade ingen ond avsikt när det begav sig, men den gällande uppfattningen var att en persons karaktär och mentala kapacitet definierades av dess skallform och hudfärg. Svarta kategoriserades i det fallet som att ha knappt mänsklig status. Ordet togs inte i bruk i ont uppsåt, men däremot i stor okunnighet och fördomar. Numera är det många (jag själv inräknad) som associerar det ordet med en långt ifrån smickrande del av Sveriges historia.

    Det jag undrar är varför du personligen betraktar ordet nigger som stötande, när du samtidigt vill försvara användandet av ordet neger, som du vet många personer tar illa vid av?

    Skillnaden är egentligen inte nämnvärt stor dem emellan, förutom att USA betraktas förintelsen som var den transatlantiska slavhandeln som deras arvssynd. Medan här i Sverige försöker vi fortfarande förtränga att vi hade något med saken att göra.
    Svarar bara på det sista..
    Det är inte konstigare än att jag tycker nigger är ett ord avsett att vara nedsättande., jag hittar heller inget som motsäger min åsikt.
    Du ger själv svar på varför Neger inte alls har samma innebörd, att det inte är stötande i sig, utan det av vissa ges en stötande innbörd, genom deras tolkning när dom ser det i ett t.ex rasbiologiskt sammanhang.

    Det finns fler ord som inte är stötande i svenskan, men sätts det in i sammanhang där avsikten är att kränka eller vara stötande, då får innebörden tillsammans ed ordet den betydelsen, men inte vill vi förbjuda dom orden för det..

    Slutsats: Det är vi själva som tolkar vad som skrivs/sägs, det är inte orden som innehåller nåt kränkande eller stötande.
    Välj bort det, så återstår endast budskapet, å ett ensamt ord är inte längre fel att använda.. 

    Några ord som lätt kan ges ett negativt innehåll: ras (ras ska nu tas bort ur t.ex lagtexter), fruntimmer, fitta, gubbe, tant, svart, kommunist, socialist, Sverige Demokrat o.s.v, ord de flesta kommer att ha invändningar emot att jag tagit upp.., men likväl fungerar alla utmärkt att använda i nedsättande eller kränkande syfte, infogade i rätt sammanhang.
     
    Att det är just Neger m.fl ord för div folkslag som anses stötande/kränkande är mest slumpen, det ligger rätt i tid helt enkelt, men det blåser över å är snart förpassat till historien..
       

    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • assim

    Jag tycker att ordet neger är precis lika kränkande (eller inte kränkande) som vilket annat ord som helst, det beror helt och hållet på hur det används.

    "Min syster är en glad amatör som spelar fiol på fritiden."

    "Din jävla amatör, du kan ju inte sjunga för fem öre."

  • assim
    Litet My skrev 2014-08-03 01:14:53 följande:

    Assim: tankevurpa much?


    Jag menade att alla ord kan användas i kränkande sammanhang om man bara vill, orden i sig är inte kränkande.

    "Usch, jag såg en sån där neger på innergården idag"

    "Jag åt en negerboll till fikat, den var god"

    En riktigt stor skillnad.
  • Litet My

    Assim: På vilket sätt är "neger" något positivt? Och vem har tolkningsföreträde att avgöra det? Uppenbarligen är det en hel uppsjö svarta människor som tar illa vid sig av ordet neger, jämfört med ordet amatör.

  • assim
    Litet My skrev 2014-08-03 01:24:27 följande:

    Assim: På vilket sätt är "neger" något positivt? Och vem har tolkningsföreträde att avgöra det? Uppenbarligen är det en hel uppsjö svarta människor som tar illa vid sig av ordet neger, jämfört med ordet amatör.


    Var och en är fri att tolka vad som helst på sitt egna sätt. I dagens oerhört lättkränkta Sverige tolkar ju alla allt som något kränkande. Snart har vi ett USA där man kan tjäna miljoner på att stämma någon för att de sa hej på fel sätt.

    Jag tänker inte sluta använda ordet amatör bara för att någon använder det i kränkande sammanhang. Jag tänker inte heller uppmana andra att sluta säga ordet neger bara för att någon använder det i kränkande sammanhang.

    Det var länge sen västvärlden skyfflade folk från Afrika till Amerika och andra platser. Ingen som lever nu hade något med slavhandeln att göra. Sluta älta. Gå vidare.
  • Litet My

    Assim: Vem blir kränkt av ordet amatör? Det är liksom inte ens jämförbart. Sedan ändras språket konstant, dock är ordet neger ett ord som många tycks ha svårt att släppa och tycker är jätteviktigt att få säga. Varför? Neger är för väldigt många ett ord som inte kan bli positivt så varför inte släppa det bara? Fortfarande är din jämförelse med ordet amatör helt ovidkommande.

Svar på tråden Fördomsfri negerboll.