Inlägg från: Anonym (Meja) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Meja)

    Nyförlöst, ligger på sjukhus och rumskompisens kille är här hela natten?!?

    molly50 skrev 2014-07-29 15:14:58 följande:
    Håller verkligen med!

    När min dotter föddes så hamnade hon på neonatalen då hon drog på sig en infektion och fick lite problem med andningen i samband med förlossningen.
    Jag var först inskriven på BB,men fick sedan komma ner till min dotter på neonatalen.
    Då fick även min man sova kvar.
    Men det var mycket pga att det fanns ett ledigt rum och inga nya patienter kom in under tiden vi var där.
    Hade det gjort det så hade han fått bo på patienthotellet bredvid.

    Och hade det kommit in en ny patient som dessutom skulle ha sin man sovandes där så hade jag bett om att få ett eget rum.
    Har själv jobbat på sjukhus och där skulle det aldrig ha godtagits att patienter skulle få dela rum med andras anhöriga. Framförallt inte om patienterna var av motsatt kön.
    Mattias och Hannah.
    Men det är ju BARNET som är inskrivet på neo,inte föräldrarna.

    Barnen får ha en förälder sovandes på avdelningen och det ena barnet har sin mamma där (TS) och det andra har sin pappa där.

    Så TS är inte en patient som tvingas dela rum med någon annans anhörig utan båda är där i egenskap av föräldrar.

    Båda är alltså anhöriga. Du tycker alltså TS skall skickas hem eftersom hon inte är patient?

    För de behandlar inte vuxna på neo. Googla om du inte vet vad neo är för en avdelning.
  • Anonym (Meja)
    Anonym (Nybliven mamma) skrev 2014-07-29 01:55:28 följande:

    En förälder per barn menade jag förstås... Och nä, deras barn är inte sjukt, det är inte vårt heller. De är bara små.

    Och nej, bägge föräldrarna FÅR inte vara kvar, men eftersom mamman är inskriven på en till avd (det var jag med första dygnet) så tar hon sängen där och pappan tar detta rum, som han då får dela med en kvinna som just fött (mig).

    Jag tycker att det är ego av dem. Jag menar, bara grejen att dela rum när man just fött, sen dessutom at dela ett rum för två med en person extra (i praktiken, mamman sa till pappan att hon kommer över under natten om barnet skriker och han ringer efter henne. Varför kan inte hon sova i rummet och pappan åka hem? Så får alla andra göra!


    Det finns naturligtvis en anledning till att mamman fortfarande är inskriven på sin avdelning och eftersom mamman är där så har barnet rätt till en förälder och då blir det ju pappan.

    Inget konstigt alls!

    Vi fick åka hem efter två nätter och barnet blev kvar på neo nästan 4 månader. Så du förstår inte hur bra du har det men du kan ju alltid välja att åka hem på nätterna om du inte vill sova kvar.
  • Anonym (Meja)
    molly50 skrev 2014-07-29 15:14:58 följande:
    Håller verkligen med!

    När min dotter föddes så hamnade hon på neonatalen då hon drog på sig en infektion och fick lite problem med andningen i samband med förlossningen.
    Jag var först inskriven på BB,men fick sedan komma ner till min dotter på neonatalen.
    Då fick även min man sova kvar.
    Men det var mycket pga att det fanns ett ledigt rum och inga nya patienter kom in under tiden vi var där.
    Hade det gjort det så hade han fått bo på patienthotellet bredvid.

    Och hade det kommit in en ny patient som dessutom skulle ha sin man sovandes där så hade jag bett om att få ett eget rum.
    Har själv jobbat på sjukhus och där skulle det aldrig ha godtagits att patienter skulle få dela rum med andras anhöriga. Framförallt inte om patienterna var av motsatt kön.
    Mattias och Hannah.
    Efter att ha läst ditt inlägg igen så förstår jag att du missuppfattat helt vad neo är för en avdelning och vem som är patient på avdelningen.

    Jag tror få av barnen på neo har sina män där. Bebisar är oftast inte gifta med någon.

    Så om du först förstår att TS inte är patient på avdelningen utan "bara" en anhörig så kanske du förstår att den andra pappan har lika mycket "rätt" att vara där i egenskap av anhörig.

    Du verkar ha fått för dig att mammorna är patienter på neo.

    Sen är det även så att lite äldre barn som hamnar på sjukhus får sova där med sina barn. Vi har gjort det flera gånger. Oftast tar jag och min man en natt var.

    Då hamnar man i rum med andra föräldrar. Du tror alltså att det finns någon regel om att bara mammor får sova på sjukhus med sina barn?

    Jag kan tala om att det inte finns någon sådan regel. Har heller aldrig varit med om att de placerar barnen i rum beroende på om det är mamma eller pappa som sover där.

    Då hade barnen fått byta rum varje natt eftersom vi,som jag skrev innan, tar en natt var.
  • Anonym (Meja)
    mammalovis skrev 2014-07-29 16:24:33 följande:

    Jag kan nog förstå din känsla ts, att det känns konstigt att mamman försvinner iväg sent på natten, liksom smyger iväg för att ingen ska märka något. Det låter ju inte då som att hon behöver uppta dubbla sängar.

    Men hör med personalen en gång till vad som gäller och att du känner dig stressad av det. Rimligen kan ju inte mamman vara inskriven på t ex bb hur länge som helst och då måste ju hennes man sova hemma igen och jag antar att problemet då är löst.

    Jag antar att det handlar om att du delar rum med en fullt frisk man, medan du känner dig sårbar och kan behöva hjälp med amning/pumpning och sondmatning i kombination med baby blues. Eller handlar det om avundsjuka att inte ha din man där eller hade du ansett samma sak om det vore ett par med två kvinnor och den andra föräldern/mamman delade rum med dig?

    Jag förstår mycket väl om möjligheten är att en förälder per barn är det som gäller och ni i er familj valt att du stannar med tanke på att få igång amningen. Men det kan ju vara skönt att få det klarlagt att det är så.


    När jag var kvar på BB (eller spec.förlossningen) i två dagar medan barnet var på neo så var jag inskriven p.g.a att jag hade en kraftig infektion och fick antibiotika.

    De skrev inte ut mig förrän de såg att mitt CRP var på väg ner.

    Jag satt inte på avdelningen hela dagarna för det, utan var där under ronden och när de tog prover.

    Resten av tiden spenderade jag på neo.

    Jag förstår inte att så många ifrågasätter varför mamman är kvar på avdelningen. Det är naturligtvis så att mamman behöver någon form av övervakning/vård.

    Hon skrivs liksom inte över till neo sen utan när hon skrivs ut från sin avdelning är hon inte patient längre utan "bara" anhörig till barnet.

    Det görs inga som helst koller/ ronder för föräldrarna till barnen på neo. Där är ENBART barnen patienter.

    Just nu är alltså mamman en patient på en avdelning medan TS och den andra mannen är fullt friska föräldrar till sina barn som är inlagda på neo.
  • Anonym (Meja)
    molly50 skrev 2014-07-29 15:27:29 följande:
    Den andra mamman gör det. Inte pappan som jag har förstått.

    Jag vet inte vilken annan anledning som den mamman ör inskriven på,men jag antar att det är på BB,som det var i mitt fall.
    Och om så är fallet så förstår jag inte varför hon inte blir utskriven därifrån istället för att ta upp två platser på två olika ställen.

    Hur som helst så kan jag förstå om TS tycker det känns obehagligt med en okänd man i samma rum hela dagarna.
    Det hade jag också tyckt.
    Mattias och Hannah.
    Jag menade inte att vara spydig men läs igenom inlägget jag nu citerat.

    Du skriver:"Om så är fallet förstår jag inte varför hon inte blir utskriven därifrån istället för att ta upp två platser på två olika ställen."

    Då visar det att du tror att mamman kan fortsätta sin vård på neo. Det kan hon alltså inte utan måste först bli frisk och sen skrivs hon ut som patient och blir anhörig för sitt barn på neo.

    Så med tanke på vad du skrev i dina tidigare inlägg så är det inte konstigt att jag insåg att du inte visste vem som är patient på neo.

    Låter lite konstigt att du säger att du jobbat där när du inte riktigt vet vem som är patient och tror att föräldrarna får vård!?
  • Anonym (Meja)
    molly50 skrev 2014-07-29 17:10:55 följande:
    Du kanske skulle fråga hur jag menar om du inte förstår istället för att ta för givet att jag menar på ett visst sätt?

    Jag menar såklart inte att mamman är patient för att hon får en plats på neonatalen. Jag kanske uttryckte mig lite klumpigt.
    Jag menar att mamman får en sängplats på avdelningen för att kunna vara med sitt barn.
    Och då tycker jag det verkar lite konstigt om hon ska ta upp ytterligare en sängplats på sjukhuset.
    Om hon smyger iväg på kvällen så att ingen ska märka något så verkar det ju inte som att hon behöver uppta ytterligare en sängplats,om du förstår vad jag menar.
    Mattias och Hannah.
    Så du kan av TS inlägg bedöma att mamman är frisk nog att skrivas ut från avdelningen?

    Låt läkarna på den avdelningen göra den bedömningen för jag tror inte du kan göra det via ett forum trots att du jobbat på neo.

    Du hävdar att mamman tar upp två platser och verkar fortfarande inte förstå skillnaden mellan att själv vara patient på ett sjukhus och att vara där i egenskap av förälder.
  • Anonym (Meja)
    SupersurasunkSara skrev 2014-07-29 14:44:24 följande:
    {#emotions_dlg.flower}

    Givetvis ska pappan få sova över, i måna av plats, men lika givetvis ska man slippa dela rum men någon annans man om man inte vill. Särskilt som ens egen man inte får vara kvar.
    Vänta här nu....

    Vi säger att Kalle 5 år och Olle 4 år behöver ligga på sjukhus och har med sig varsin förälder. Kalle har med sig sin mamma och Olle sin pappa. Då skall Olles pappa bara få vara kvar "i mån av plats" och skall i vilket fall som helst inte ligga i samma sal som Kalle och hans mamma?

    Tror du att det är ett hotell de checkar in på eller?

    Prion måste naturligtvis ligga i att både Kalle och Olle får ha med sig en förälder när de ligger på sjukhus. Personalen kan ju inte hålla på och ta hänsyn till om det är mamma eller pappa som är där.

    Tänk om de nu får olika rum och Kalle hamnar i ett rum med bara mammor.

    Natten efter skall Kalles pappa sova där med honom. Skall man då flytta Kalle till ett annat rum med bara pappor?

    Är det viktigare att personalen håller på med sånt än att barnen får vård?
  • Anonym (Meja)
    molly50 skrev 2014-07-29 18:27:32 följande:
    Självklart inte. Jag tyckte bara det var märkligt.
    Men det är min åsikt och den måste jag få ha precis som att du får ha din.
    Och,som jag slrev tidigare,så tycker jag att TS kan prata med personalen om det här om hon är obekväm med den här situationen och på det viset låta dem avgöra.
    Ingen här,varken du eller jag eller någon annan,kan avgöra huruvida den andra mamman är i behov av två platser eller inte eller om TS är för pryd för att kunna dela plats med någon annan.

    Och återigen,jag tror INTE att föräldrarna är patienter på neo. Jag VET att det är barnen!
    Föräldrarna har bara en sängplats för att kunna vara där med sina barn.

    Var snäll och lägg inte ord i munnen på mig som jag inte har sagt. Fråga mig hellre om du inte förstår hur jag menar.
    Mattias och Hannah.
    Du tycker alltså att TS skall fråga personalen varför mamman är inskriven på en annan avdelning?

    Det får de inte tala om gör andra patienter.

    Självklart kan inte vi avgöra om mamman är i behov av sin plats på avdelningen men eftersom hon fortfarande är inskriven så har antagligen läkaren gjort bedömningen att hon behöver platsen. Det ifrågasatte du ju och tror därför inte att behovet finns!?

    Detta antog du baserat på att du själv var inskriven ett par dagar trots att du inte såg behovet.

    Hur kan du tycka att det är märkligt att en kvinna som du aldrig träffat eller läst hennes journaler är inskriven på en avdelning på ett sjukhus?

    Ja
  • Anonym (Meja)
    Anonym (Hmmm) skrev 2014-07-29 18:39:31 följande:

    Jag hade gjort det väldigt klart för personalen att jag vägrat dela rum med en person av motsatt kön. Det är en intigritetsfråga som dom måste respektera!!!!!


    Då kanske din man hade kunnat bara kvar med bebisen och du åka hem och sova.

    Det är barnet som är inskriven på neo. Barnet får ha en förälder där. Pappor är också föräldrar.

    Tänk om mamman hade legat på IVA efter en förlossning som gått åt helvete? Skall barnet inte få ha någon förälder där bara för att du vill leka primadonna??

    Sjukhuset har sina regler och det får du respektera eller åka därifrån!
  • Anonym (Meja)
    Sweet Sofia skrev 2014-07-29 19:12:27 följande:
    Antar att varken en 4 eller 5 åring är inskriven på Neo eller bb/förlossningen....
    Nä fast det är ingen skillnad. Barnen är inskrivna på neo och föräldrarna är anhöriga precis som på vilken barnavd som helst.
  • Anonym (Meja)
    Sweet Sofia skrev 2014-07-29 23:20:02 följande:
    Det ÄR skillnad
    Nej det är det inte.
  • Anonym (Meja)
    Anonym (Nybliven mamma) skrev 2014-07-30 00:58:06 följande:

    Meja: skillnaden är att man som nyförlöst och i färd med att lära sig handskas med knöliga mjölktuttar (oh vad de är knöliga och ömma och läckande), amningsteknik, avslag i jättebindor i nättrosor, hormoner, gråt av både lycka och misär - och så vidare - är extra ovillig att göra allt detta inför främlingar. Låt vara att man måste dela rum med en annan nybliven mamma, men då sitter man ju i samma båt. En nybliven pappa må vara nog så känslosam, men allt det fysiska upplever han icke.

    Som förälder till en sjuk femåring slipper man åtminstone vara så fysiskt utsatt själv. Jag hade en bra och snabb och okomplicerad förlossning och har jättebra läkförmåga, jag sprack ingenting och har det troligen lättare än de flesta (även om det såklart inte går att jämföra då jag inte vet hur andra känner sig, men de krämpor som jag hört om har jag sluppit) men jag är fortfarande öm och blöder och har svullna bröst som jag försöker hantera efter bästa förmåga. Tidigare ikväll var pappan runt här i rummet (som är rätt litet) när jag skulle pumpa och mjölken ville bara inte komma ut. Satt med en sjalkofta på mig och försökte vända mig bort när han gick omkring och hela situationen kändes väldigt obekväm. Fick ut 20 ml i stället för de ca 40-50 jag brukar pumpa ut, trots att jag satt lite längre än vanligt.

    Så ja, det är skillnad.


    Fast regelmässigt är det ingen skillnad: En förälder per barn.

    Sen lägger du in massa känslosamma värderingar i hur man mår efter en förlossning.

    5-åringens förälder kan vara öm/orolig eller må riktigt dåligt beroende på hur sjukt barnet är.

    Det ändrar inte faktum att det inte är någon skillnad utan reglerna är samma.
  • Anonym (Meja)
    Sweet Sofia skrev 2014-07-30 06:40:21 följande:
    Så du ser ingen skillnad på neo och andra avdelningar?
    Jag har haft barn på neo i nästan fyra månader och dessutom varit inlagd ofta med barnet. Barnet som låg på neo var väldigt sjuk och låg på ett "IVA" rum så vi kunde inte sova i samma rum.

    Det låg 5 andra svårt sjuka barn där och vi fick samsas med alla andra föräldrar som naturligtvis också var hos sina barn.

    Inte en chans att personalen skulle skicka ut de andra papporna för att man skulle sitta och försöka pumpa eller för att man hade binda och blödde.

    Ingen skillnad alls från de gångerna då vi legat på IVA med barnet då de var större.

    Enda skillnaden var att barnen var lite större. Alla rutiner var samma.

    Eller när de legat inne på vanliga avdelningar heller. Det har varit en salig blandning mellan mammor och pappor på rummen.

    Vad jag menar är att reglerna är samma...alltså en förälder per barn.
  • Anonym (Meja)
    Sweet Sofia skrev 2014-07-30 08:57:12 följande:
    Då är det ännu värre att du inte förstår!

    Pappan till det nyfödda barnet kan hålla sig på sin sida av rummet alternativt ta en promenad medan den andra mamman försöker pumpa. Inte vandra omkring i rummet, det är oerhört respektlöst!
    De flesta föräldrar "låg känguru" med sina barn och när man väl la ut dem så fick de ligga där ganska länge eftersom man inte höll på och flytta in och ur barnen ur kuvöserna.

    Det fanns dock fåtöljer och skärmar som man kunde sitta och pumpa bakom.

    Man höll sig oftast vid sin kuvös men gick bort till skåpen och hämtade handdukar, blöjor med mera.

    Fokus låg på barnens välbefinnande. Papporna hade samma "tillgång" till sina barn som mammorna. Mammornas ömmande bröst var det ingen som tänkte på när man hade sitt barn i respirator.

    Det fanns två rum som familjer kunde få ligga i själva med sitt barn. Det var de barnen som inte överlevde. Föräldrarna fick möjlighet att ta farväl av sina barn i lugn och ro.

    I TS fall så är ju inte barnet sjukt men faktum kvarstår: en förälder per barn och pappan har rätt att vara i rummet med sitt barn.

    Oavsett om mamman pumpar eller inte.
  • Anonym (Meja)
    MxMeNow skrev 2014-07-30 13:45:44 följande:

    När jag bodde på neo (bodde där i ca fem mån) delade jag ibland rum med män. Föräldrar turades om att övernatta helt enkelt. Inga konstigheter egentligen. Alla hade fokus på sitt barn.


    Men herregud. Hade ni fokus på era barn och struntade i att respektera andras ömmande tuttar och blodiga bindor?

    Skäms på er!

    OBS ironi ;)
  • Anonym (Meja)
    Anonym (Nybliven mamma) skrev 2014-07-30 10:54:12 följande:

    Det finn inget draperi att dra för. Den andra mamman har skärmar runt sin säng, men inte jag. Det finns inte fler rum än salarna samt korridor och gemensamt kök.

    Jag är "pigg", förutom sömnbrist, vilket är ett naturligt tillstånd när man måste mata sitt barn var tredje timma dygnet runt.

    Pappan kommer hit vid första mogonmatningen efter nattmålen, sedan är han här hela dagen och kvällen, åker kl 23. De pratar oupphörligt. Jag fattar inte när de äter, med tanke på att det inte serveras mat på avd. Jag äter bröd och kall mat jag har i låda i kylen. Han kanske har mackor med i sin bag eller nåt.

    Det skulle också vara skönt att slippa dela toa med en person extra, i princip all vaken tid.


    Okej, så nu tycker du inte han skall få vara där under besökstiden heller?

    Är din man inte och hälsar på er? Är det där skon klämmer?
Svar på tråden Nyförlöst, ligger på sjukhus och rumskompisens kille är här hela natten?!?