Inlägg från: K grrl |Visa alla inlägg
  • K grrl

    Bra mat, hälsosam vikt - nu gör vi !

    Tocopherol skrev 2014-08-03 06:19:52 följande:

    Jag hänger på! Kul med en tråd som handlar om en sund livsstil.

    Jag har som mål att gå ner ca 4-5 kg, få så platt mage jag kan vid den vikten, och bli stark och frisk i kroppen. Det där med platt mage är p.g.a. hälsoproblem som gör att jag helst inte ska ha fett kring midjan, tyvärr är det just där jag lägger på mig som mest. Så det handlar inte primärt om utseende för min del utan att bli stark och frisk.

    Just nu tränar jag enligt en träningsguide som jag har hittat online där man gör 3 styrkepass i veckan hemma på 30 minuter, samt 3 konditionspass och ett stretchingpass. Det går ganska bra, men jag körde i 2 veckor och sen kom jag av mig, så nu har jag börjat köra igen. Ska lägga ribban lite lägre nu dock, för det är ganska intensivt! Så om jag verkligen inte orkar en kväll så ska jag köra igenom halva, bättre hälften än inget!

    Maten är jag bra på, det är ibland svårt att hitta en balans mellan för hälsosamt och för ohälsosamt. Jag vill kunna njuta av livet och middag ute, en kopp kaffe och en bulle då och då, utan att det blir dagsvanor.

    Idag har jag ätit:

    Fruktsallad (frukost)
    Riskakor med hummus (lunch)
    En halv avocado (mellis)
    Ska gå ut för en latte med min partner sen och ikväll blir det något med grönsaker och fullkorns cous-cous. Kanske något mer mellis ifall jag blir hungrig.


    Om du vill äta sunt tycker jag att du ska äta lite annorlunda. Det du har ätit låter jättelite! Frukt är förvisso nyttigt, men höjer blodsockret snabbt - mer ok om du ätit protein till, t ex kokt ägg. Riskakor med hummus är ett helt ok mellanmål (eller ännu hellre pre-workout), men ett mellanmål - inte en lunch. Du äter för lite! Och var är proteinerna? 

    För att få några resultat av träning, framför allt styrketräning, måste man öka intensiteten/belastningen (och det krävs om man vill forma om kroppen). För att orka prestera på topp, och för att kunna öka belastningen, måste man ha tillräckligt med energi i kroppen. För att kunna bygga muskler behöver du byggstenarna (proteiner). Styrketränar man rekommenderas åtminstone 1,5-2 gram protein per kilo kroppsvikt. Ett av de största misstagen man gör vid viktnedgång är att äta för lite och fel saker. 

    Jag har samma kroppstyp som du och har en förhållandevis bred midja även när jag är smal i övrigt. Styrketräning har gjort susen för min del, har minskat många centimeter i omfång på bibehållen vikt! Personligen skulle jag hellre träna lite längre pass och minska antalet träningstillfällen (jag tränar 1-1,5 timme fyra gånger i veckan, men satsar på styrketräningen och tränar endast ett intervallpass kondition). 
  • K grrl
    Tocopherol skrev 2014-08-03 11:12:16 följande:
    Tack, men jag har det här med maten under bra kontroll =). Helgerna blir lite hipp happ eftersom jag inte går upp före 10 om jag slipper. Jag brukar äta gröt på vardagsmorgonar och något mer substantiellt till lunch, t.ex. en macka eller pastasallad till lunch plus frukt som mellanmål, jag lovar =). Men man behöver absolut inte 1.5-2 g protein per kg kroppsvikt. Man behöver ca 0.7-0.8 g, något mer (upp till ca 1.2g) om man är elitidrottare, och det finns mycket protein i hummus =). Bara man ser till att ladda med kolisar också, så att proteinet inte används för energi utan verkligen används till att bygga muskler. 

    När det gäller träning så orkar jag knappt en halvtimme, så hur jag skulle orka 1.5 timme vet jag inte! Men långsiktigt skulle jag absolut vilja bygga upp till det. Tyvärr har jag heller inte möjlighet att träna på gym just nu p.g.a. familj så jag kör på det här programmet. För min del handlar det mest om att hitta ett träningssätt som fungerar för mig just nu rent praktiskt och som jag faktiskt klarar av att följa. Blir det för svårt så ger jag lätt upp eftersom jag har många saker på min priolista som ligger före träningen, tyvärr :(. Det jag behöver är rutiner och något som pushar mig lite, så att jag inte skippar träningen av lathet. Men du verkar inne på det här med styrketräning så jag tar gärna emot tips, bara jag kan utföra dom i hemmet. Jag gör sånt som squats, burpees, push ups etc. 

    Om man vill bygga muskler behövs det mer protein än så, framför allt om man vill gå ner i vikt samtidigt (eftersom kaloriunderskott gör att man bryter ner muskler). 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt räknas som lågproteindiet, inte något man vill hålla sig till om man med sin träning vill öka i muskelmassa eller vid viktnedgång vill bibehålla sin muskelmassa. Du talar om WHO:s rekommendationer, som ligger mycket lågt. Även SLV ligger högt i rekommendationerna för proteinintag per kilo kroppsvikt för tränande: www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Behover-idrottande-ungdomar-extra-protein-----/ 


    Kikärtor är en baljväxt som innehåller en hel del protein, men det är ändå under 10 gram per 100 gram kikärtor.

    Du har inte funderat på om det är så att du inte orkar träna mer än en halvtimme för att du inte har tillräckligt mycket energi i kroppen...?


    Även om man styrketränar med egen kroppsvikt är det viktigt att öka belastningen på olika sätt. Jag skulle köpa hem hantlar med vikter för att t ex kunna göra viktade utfall, squats, russian twists, höftlyft. Med ett gummiband kan du göra en del rumpövningar, till exempel musslan eller x-band walk. Med en skivstång kan du göra ännu mer.

  • K grrl
    Tocopherol skrev 2014-08-03 12:28:09 följande:
    Fast länken som du länkar till säger ju precis det som jag säger, att dagsbehovet för en kvinna (som jag) mellan 18-30 år som tränar behöver 0,8g/kg kroppsvikt . Men ja, de flesta människor får i sig betydligt mer, men du får inte glömma att protein gömmer sig i en massa andra livsmedel också. Man måste verkligen försöka för att INTE komma upp i dagsbehovet. Men ja, jag ska överse mitt proteinintag i alla fall i samband med träningen. Lite mjölkiga smoothies och nötter och jordnötssmör och sånt. Ägg och kött försöker jag dock undvika i kosten.

    Jag orkar inte träna mer än en halvtimme för att mina muskler känns som gelé. Jag har som sagt precis börjat att träna, kommer säkert bli starkare snart! Hoppas jag. Jag ska införskaffa ett gummiband och några handlar! =)
    Nja, då har du inte läst tillräckligt ordentligt. SLV har en rekommendation som utgår ifrån E% och inte gram per kilo kroppsvikt (som de siffror från WHO som de nämner i både text och tabell). Det ger att en person som tränar hårt och äter tillräckligt ligger högt i proteinintag. I deras räkneexempel på en kvinna som väger 64 kilo ligger alltså proteinintaget på 1,5-2 gram per kilo kroppsvikt.

    Jo tack, jag har rätt bra koll på näringsinnehållet i diverse livsmedel - jag räknar makronutrienter.
  • K grrl
    Tocopherol skrev 2014-08-03 12:55:25 följande:
    Okej, de var lite oklara i tabellen. Nu är jag inte expert på SLV då jag bor utomlands, men rekommendationen för mer (15-25 E%) proteinbaserade livsmedel brukar vara på grund mikronutrienter (om man kan säga så) som järn, zinc etc, och inte på själva proteinet. Men då är det annorlunda i de svenska rekommendationerna jämfört med de som jag är familjär med. =)

    Får jag fråga dig hur du går tillväga när du räknar makronutrienter? Alltså jag menar om du gör det varje dag. För hand eller med någon app/datorprogram? Jag kollar mitt intag då och då men inte varje dag, känner att det känns sundare att hålla koll på hur många portioner livsmedel jag äter än på exakta värden, och så är jag lite lat . Men det är intressanta att se hur andra gör!
    Jo, jag räknar varje dag och jag använder Lifesum, med ett kostprogram som jag följer (alltså antal gram av proteiner, kolhydrater och fetter) för att få ut maximalt av träningen. Jag ligger betydligt högre än 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt kan tilläggas. Väger och mäter all mat (om jag inte äter ute). Jag börjar ha ett visst hum om mina proportioner, men äter fortfarande för lite om jag inte räknar kalorier, så jag har fortfarande kvar en del att lära vad gäller att äta tillräckligt mycket för min träningsmängd.
  • K grrl
    Tocopherol skrev 2014-08-03 13:03:35 följande:

    Är du förresten samma användare som brukade heta k girl förut, i ny förpackning?


    Jo.
  • K grrl
    Tocopherol skrev 2014-08-03 13:14:37 följande:
    Okej. Känner du att det tar upp en stor del av dit liv att räkna så pass? Varifrån får du din info om hur mycket du ska äta jämfört med träningsmängd? Bara från appen eller någon annanstans?
    Nej, faktiskt inte. Det gjorde det i början, men nu är jag rätt van. Jag har ett speciellt utformat kostprogram som är utarbetat av en PT och kostrådgivare i samråd, värdena har jag fyllt i för hand i appen.
  • K grrl
    Elderberry skrev 2014-08-03 14:45:36 följande:
    Jag tror det kommer ta tid innan jag kan köra ett helt pass (30 min) av den workouten som jag pratar om, men det får ta den tid det tar, har inte så mycket annat att välja på ;)

    Jag vet att chips är dåligt och jag försöker hålla mig borta från det. Nu är inte vikten mitt problem men jag märker ju att jag samlar på mig massa vatten som håller i ca 2 dagar efter jag ätit chips, får mig att känna mig ganska klumpig. Men det försvinner som sagt efter 2 dagar om jag inte äter mer chips, tycker det är rätt så fascinerande

    Jag vet att protein är det jag behöver och har svårast för, jag är dålig på att tillaga kött + kött är dyrt. Köttbullar och korv är i princip det lättaste och enda jag köper, ibland bacon också. Korven innehåller 51 % kött så det är ju en hel del annat i den. Jag har funderat på att försöka äta mer ägg (t.ex. 1 varje frukost) och kanske ta kvarg som mellanmål. Vet inte om sånt kan väga upp bristen på kött men det är väl iaf bättre än inget?

    Middag = kvällsmat för mig!
    För min del har chipssuget - jag ÄLSKAR chips - helt försvunnit sedan jag började sköta kosten bättre och äter sex gånger per dag. Så det är mitt tips. Långsamma kolhydrater, bra proteiner och regelbundna måltider.

    Kyckling äter jag ganska ofta, en bra proteinkälla liksom ägg, räkor (behöver inte tillagas!), tonfisk, makrill... Lax behöver egentligen bara salt och peppar. Lövbiff är en av mina favoriter, brukar göra en fyllning av kvarg, rökt paprikapulver, chili och hackad soltorkad tomat och pesto och steka dem som rulader. Hur gott som helst till sötpotatis och grönsaker i ugn! Köttfärs är också enkelt att variera.

    Jag har helt klart marginaler att äta onyttigt och ändå inte gå upp i vikt, men jag tänker så här, att jag vill helst äta sådant som min kropp kan använda som byggstenar och hjälpa mig prestera både i gymmet och på jobbet.
  • K grrl
    Elderberry skrev 2014-08-03 18:38:03 följande:
    Jag nämnde att vikten inte är mitt problem eftersom jag inte försöker gå ner i vikt, jag försöker bli hälsosam så att vara på mig om vikten när jag ligger på gränsen till undervikt är onödigt. Jag förstår att jag ska äta bättre, det var en av anledningarna till att jag hängde på här, men jag gör det inte för att gå ner i vikt. Kanske var knasigt att hänga på den här tråden eftersom den ligger under "vikt" i mitt fall, men det får vara, jag vill behandla min kropp väl. :)

    Jag får (som sagt) försöka sätta ihop något typ av matschema varje vecka. Jag vet dock inte vad för typ av kött jag bör satsa på. Köttfärs är väl det enda jag begriper mig på....och lax.
    Det jag vill undvika är att jag köper massvis med produkter som jag sedan inte vet hur jag använder/tillagar/blandar och sen att allt hinner bli gammalt :/ Det har jag inte råd med.

    Jag hade blodsockerfall även när jag bodde hemma och åt bra (varierad) kost, så det beror med största sannolikhet inte bara på kosten. Men det är ju bara att äta ofta och regelbundet, något jag definitivt kan bli bättre på.
    Jag har ett BMI som ligger på 19 och har tendens att få blodsockerdippar jag också, så jag förstår hur det är. Jag är känslig för att blodsockret blir lågt, och måste säga att mitt humör har blivit väldigt mycket bättre.

    Jag försöker att tillämpa clean eating-principen, alltså ju mer oprocessad mat desto bättre. Lövbiff är extremt enkelt att tillaga till exempel. Salta och peppra och steka kort på båda sidorna (man vänder när blodet börjar tränga upp). Kött som du steker i medaljonger - fläskfilé till exempel - är också lätt att tillaga. Men ta ett steg i taget. Du behöver inte göra ALLT på en gång utan gör små förändringar över tid, för att hitta en hållbar livsstil.
  • K grrl

    Jag brukar äta min kvarg med bär eller frukt. Jag gör såser av den, kalla, då smaksatt med kryddor. Det är gott att använda vid sådana tillfällen då man kanske skulle ha valt grädde eller glass, till exempel till bananpannkakor (som jag ofta äter efter träning) eller en mikrad muggkaka. En favorit är kvarg som jag äter med jordnötssmör och en chokladsås som jag kokar av kokosmjölk, vaniljpulver, lite stevia och kakao. Kvargen mättar utan att bidra med kalorier, medan jordnötssmöret och kokosmjölken drar upp kalori- och fettinnehållet. "High calorie healthy" - bra fetter, men äts med försiktighet om man ska ligga i kaloriunderskott.  Lika gott som glass med chokladsås!

  • K grrl
    memyself skrev 2014-08-07 21:03:35 följande:

    Hej!
    Jag är gärna med i denna tråden.....
    Kämpar mot mina hemska viktdemoner och det går inte så bra smile4.gif
    Lite om mig:
    Jag är (snart) 35 år ensamstående mamma, har ca 25 kg att gå ner. har varit med i ViktVäktarna sedan feb 14 och har enbart lyckats gå ner 3,8 kg. har så otroligt svårt att hålla mig "kvar på spåret" liksom......
    Kämpar mot några andra dumma "demoner" men men......
    Jag söker efter inspiration och "javlar anama" andan.......


    3,8 kilo ger 1,7 hekto i veckan. Ungefär samma takt som jag höll första 1,5 året. Sen gick det lite snabbare. Men ändå, det är nästan 13 kilo. Var konsekvent och ihärdig, även om det går långsamt kan man nå stora resultat!
Svar på tråden Bra mat, hälsosam vikt - nu gör vi !