Inlägg från: Anonym (babbel) |Visa alla inlägg
  • Anonym (babbel)

    2-åring som inte pratar?

    Förstår han vad ni säger?

    För om jag förstått det rätt är det viktigare att barn förstår tal än att de själva talar.

  • Anonym (babbel)
    BlueberryMum skrev 2014-08-25 19:38:15 följande:

    Jag tänker att jag själv hade tyckt att det vore jättetråkigt om någon försökte lära mig ett nytt språk genom att tjata på mig tills jag sa ett visst ord. Så det kanske gäller våra barn också? Det är i alla fall så det verkat här hemma. Min son har totalvägrat säga något om jag tjatat.

    Prova att visa och prata, kanske nämna ordet flera gånger, men att släppa att lirka det ur din son? T.ex. "Har du sett vilken fin blå boll? Nu rullar jag bollen till dig. Här kommer bollen! Kan du rulla bollen till mig?" Då blir det ett upprepande och "nötande" utan att nöta på honom. Det är kanske värt att prova det en vecka och vad det får för effekt? Annars är det ju bara att gå tillbaka till hur ni gjort. Ser hur han reagerar.  Lycka till!


    Ja, precis så har jag lärt mitt barn att prata. Passat på med ett nytt ord när det faller sig naturligt. Om man ser en snigel ute pratar man om det. Om man leker med bilar pratar man om det. Och upprepar det nya ordet fast på lite olika sätt varje gång. 'Titta en vovve' 'Vilken lurvig vovve' 'Oj, säger vovven voff voff (om hunden typ skäller)' 'Vill du klappa vovven' 'Ååh vilken fin liten vovve'
  • Anonym (babbel)

    Såg en pappa med sin son (kanske 1-1,5 år gammal) på restaurang tidigare idag. Vi åt vid bordet bredvid. Under hela tiden där sa pappan inte ETT ENDASTE ord till sitt barn. Efter deras halva måltid fick satte han på nån film på sin mobil åt barnet. Vet att man som förälder inte alltid är på topp men det var bara så himla extremt. Undrade för mig själv hur det går med barns känslomässiga och språkliga utveckling när föräldrarna är så avstängda och avskärmade.

    Ts, har svårt att tänka mig att ni är så extrema som den pappan men man kan ju ha liknande problem fast i mindre mängd. Stressigt vardagsliv exempelvis där man inte hinner och interagera med sitt barn tillräckligt. Eller nedstämdhet så att orken tryter. Vet inte om det alls stämmer på er. Men om det gör det så känns det viktigt att ta tag i det och kolla om man kan göra något åt det.

Svar på tråden 2-åring som inte pratar?