Inlägg från: Anonym (vill välja själv) |Visa alla inlägg
  • Anonym (vill välja själv)

    Min mans familj är anti-amning

    Anonym (ursäkta mig??) skrev 2014-08-25 21:27:51 följande:

    Jag skulle vilja påstå att ni har problem med gränssättningar i er (utökade) familj. För det första försöker din sambos släkt lägga sig i sånt som de inte har med att göra (gränslöst beteende). För det andra verkar du (och din sambo) dåliga på att stå för vem ni är och vad ni tycker (dålig gränssättning). Man måste klara av att leva som man vill och sätta gränser även om man har en massa gränslösa människor i sin omgivning om man inte vill vara som ett rö i vinden som bara svajar i den riktningen det råkar blåsa. Det blir som att leva ett falskt liv där man lever för någon annans skull och tappar bort sitt jag. Man blir definitivt inte lycklig av det.

    Du (ni) kan inte göra så mycket åt släkten eller ändra på dem. De enda ni kan ändra på är er själva.

    Det är egentligen irrelevant för er vad som är objektivt bäst - amning eller flaskmatning. Det viktigaste för er är vad som funkar bäst för just er, främst för dig och bebisen. Sedan behöver ni inte försvara erat val för någon. It's none of their f*****g business liksom.

    Och sedan skulle jag som du ta till mig rådet som du fick av någon här i tråden om att inte träffa sambon släkt innan du fått igång amningen och känner dig trygg med den. Det är också en form av gränssättning i syfte att skydda dig själv. Att få igång amningen är inte det enklaste alla gånger och det sista man då behöver är några jävla olyckskorpar som bara raserar ens självförtroende. Det man behöver är lugn och ro samt en stöttande omgivning.

    Sedan fattar jag inte vad din sambos släkt babblar om angående att det skulle vara krångligt att amma. Själv tyckte jag att det var det bekvämaste ever. Maten fanns alltid redo (inga jävla termos eller pulver att kånka på). Bara dra upp tröjan. Det fina med amningen är också att man efter ett tag blir helt obrydd. Man halar fram tutten (det går att skyla sig väldigt enkelt) på bussen om det behövs. Behöver inte vänta 15 minuter med en hungrig och hysteriskt skrikande bebis för att man behöver hitta en mikro. Tror bara att din sambos släktingar inte har koll eftersom de själva inte har ammat.

    Ett till aber. Din sambos släktingar verkar ha missuppfattat en hel del. En bebis är ingen kastvante som ska flaskas av hela släkten. Matstunden vid flaskmatning ska efterlikna amningen och bör endast göras av föräldrarna (till en början), alltid i famnen med möjlighet till ögonkontakt och ofta även hud mot hud. Alltså inte att man ger bebisen en flaska i vagnen så att man själv kan shoppa vidare i lugn och ro som din sambos släktingar verkar tro.

    Summa summarum. Grattis till er kommande bebis. Njut av bebisen och er första tid tillsammans. Och gör det som känns bäst för er och försök stå för det om det skulle behövas.


    Hej tack för ditt svar. Vi har varit helt överens om amning ända från början. Det var alltid helt självklart. Jag har läst på och frågat runt, han inte så mycket eftersom det är jag som har tuttarna så han behöver ju inte fundera på vilken amningsbh som är bäst.
    Det som hände sen var att hans familj började med massa skräckpropaganda (till honom inte mig) och pratade bara om hur svårt det är och hur låst man blir när man ammar. Att man knappt kan gå ut osv. (Som om de vet, de har ju inte ammat..?) Eftersom HAN inte har någon som helst erfarenhet av amning så har han ju så klart till viss del uppfattat en del av detta som sanningar. Jag har ju inte själv ammat men jag har ju andra i min närhet som har gjort det. Och eftersom hans familj då har ojat sig över hur kämpigt det kommer vara för oss att inte ge ersättning så har han börjat tycka synd om mig som får ta så mycket extra jobb!! (Som om det inte är extra jobb att gå upp mitt i natten och göra ersättning?)
    Han tror ju nu att kvinnorna i hans familj inte ammat för att det är helt onödigt medan jag tror att de helt enkelt är lite fåfänga.
    Han är sån som inte bryr sig om vad folk kritiserar men jag är tvärtom jag skulle bli fly förbannad om jag hade hans familj på besök och de börjar klaga på matningen!
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (ursäkta mig??) skrev 2014-08-26 12:43:06 följande:
    Nu verkar ju problemet i första hand inte vara amning vs flaskmatning utan att släktingarna lägger sig i sånt som de inte har med att göra samt att ts och hennes sambo har svårigheter att stå emot dessa släktingar.
    Nej problemet är att de går på som att amning är SÄMRE och jag har inte lust att behöva förklara för dem.
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (ursäkta mig??) skrev 2014-08-26 13:08:31 följande:
    Men du kommer hela ditt liv stöta på människor som har annorlunda åsikter än du och som dessutom vill pracka på dig sina annorlunda åsikter. Det bästa vore ju om du lärde dig att bli stark i dig själv så att du kan hantera såna människor när det uppstår såna här situationer.
    Men de flesta som har annorlunda åsikter kommer inte sitta i mitt vardagsrum och säga Men det ÄR ju så mycket lättare med flaska....om du hade matat med flaska så blabla bla så fort man ska gå undan och amma? Alltså jag tror tyvärr att du missförstått 99% av tråden.

    Det handlar ju dessutom om pappans familj det är ju rätt självklart att de kommer finnas i närheten en hel del.
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (säg en gång) skrev 2014-08-26 13:22:20 följande:

    Jag förstår dig väl TS, själv skulle jag samla kraft till att en gång förklara för dem att det inte angår dem och att du helst inte vill höra fler kommentarer om ammandet, att du redan hört deras åsikt. Så skulle du undvika oändlig debatt som det kanske skulle uppstå om du började förklara ditt val. Tror du det skulle funka? så hade du det undan med en gång (ifall att de respekterar vad du säger).


    Ja jag hoppas verkligen att det funkar. Och att de inser att det inte är deras sak att lägga sig i vad och hur vårt barn äter :) Jag tror inte att de försöker skapa konflikt utan att de försöker vara till hjälp på något sätt, eftersom de har erfarenhet som vi inte har. Men att de kanske inte tänker på att alla inte har samma behov av att vara ute och shoppa och fika från 9 till 16 varje dag? Så när de säger åh man blir ju så låst så känner jag inte alls att jag kommer vara fast hemma hela dagarna, jag har ju spenderat åratal med att stressa iväg till jobbet på morgonen och nu ska jag vara hemma för första gången nånsin, varför skulle jag sakna att hänga i stan liksom.
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (blandat) skrev 2014-08-26 13:27:11 följande:
    De kanske inte kunde amma själva och därför är lite missunsamma (pga amningsnormen i Sverige)?
    De kommer från ett annat land (tex sydeuropa) där man fått lära sig att ersättning är bättre bröstmjölk?
    Men va, är det verkligen så i sydeuropa? De är inte sydeuropeer och jag tvivlar ju på att ingen av dem kunde amma.. jag vet faktiskt inte vad jag ska tro. De verkar tycka att amning är helt onormalt.
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (ursäkta mig??) skrev 2014-08-26 15:18:45 följande:
    Vad är ditt problem då?
    Det framgår i tråden
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (blandat) skrev 2014-08-27 12:02:42 följande:
    Jo, pappan kan visst ha en åsikt om flaskmatning även om han inte kan amma. Om pappan känner väldigt starkt för det men blir överkörd av mamman pga av hennes kön så lägger man inte grunden för en bra föräldrarrelation.
    Men varför skulle man "känna starkt" för flaskamning?? De flesta börjar väl ge pureer osv runt 6 månader, jag tycker inte det är speciellt lång tid för pappan att vänta på att få mata. Väldigt många delammar dessutom långt innan dess.
  • Anonym (vill välja själv)

    Skyller på graviditeten när jag skrev flaskamning haha

  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (överens) skrev 2014-08-26 22:50:07 följande:

    Men vill din man att du ammar? Det är ju väldigt viktigt att man är överens om hur barnets kosthållning ser ut eftersom det påverkar båda parter. Ger du ersättning kan tex din man ligga och mata barnet med nappisen och därmed får barnet en relation till sin far också under den trevliga matstunden.

    Det handlar inte bara om vad DU vill utan även vad han vill, men skit totalt i vad hans familj säger, de är oväsentligt!

    Lycka till!


    Ja det vill han det var ju bara det att han fick för sig att det var så oerhört svårt och komplicerat så att han trodde det kanske var säkrast att låta bli. Det kanske låter konstigt för många men har man ingen som helst erfarenhet av amning tror jag det är lätt att man tar till sig det folk säger speciellt när det kommer från kvinnor i ens egen släkt.
    Sen är det ju inte förrän nu som vi pratat om den positiva sidan (tar på mig det eftersom jag inte trodde att det behövdes amningspropaganda, det har alltid varit så självklart för mig att även om ersättning är BRA så är bröstmjölk BÄTTRE) av amning så bilden har blivit väldigt obalanserad.
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (blandat) skrev 2014-08-27 12:58:00 följande:

    Varför? Det har väl med känslor att göra.


    Pappans Känslor är inte viktigare än barnets hälsa.
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (blandat) skrev 2014-08-27 13:08:23 följande:

    Tycker du och den andra missförstod helt. Jag säger inte att det är pappan som bestämmer, jag säger att båda bestämmer.

    Jag kan lika gärna vända på exemplet, som något felaktigt påstod att jag menade.

    Om pappan vill flaskmata.

    Om barnet vill bli flaskmatad.

    Men mamman säger nej, ska hon då stoppa det?

    Observera att flaskmata både kan vara bröstmjölk och ersättning.

    I min bekantskapskrets har nästan alla flaskmatat med ersättning from barn två en gång per dag innan läggning för att bröstmjölken då varit tunn. Barnet och mamman har sovit bättre och alla blivit gladare.


    Det går ju liksom inte att tvinga barnet ta bröstet om barnet inte vill.
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (blandat) skrev 2014-08-26 10:25:54 följande:

    Jag anser att det är en stor press från andra hållet idag, dvs att man måste helamma till varje pris. Tror de medicinska fördelarna är överdriva i ett land som Sverige. Är dessutom övertygad om att man lägger grunden för en mer jämställd relation och mer involverad pappa från start om man kan dela på matningen. Det är kanske detta din mans familj vill säga?
    Sen finns det såklart både praktiska och medicinska fördelar med amning med, men jag tycker inte att det ena måste utesluta det andra. Hade jag fått ett barn till hade jag stått på mig (mot mamman) att få flaskmata minst en gång per dag.


    I stort sett alla seriösa källor rekommenderar att man ammar i 6mån MINST och i stort sett alla som HAR AMMAT rekommenderar att man inte delammar den första månaden för att det ska funka bra. Trots detta skulle du alltså stå på dig att få ge flaska en gång per dag, för att man ska ta hänsyn till dina känslor?
    Ursäkta om detta låter lite klumpigt men du är inte möjligtvis samma person som skriver om att pappan ska ha lika mycket rätt att bestämma över födsel och amning i stort sett i varenda tråd på FL? Jag tycker det är lite väl mycket snack om att pappan känner sig överkörd i stort sett överallt nu och lite väl mycket om att pappan måste ha samma rätt att bestämma över allt från livmoder till tutte. 
  • Anonym (vill välja själv)
    Anonym (blandat) skrev 2014-08-27 14:22:35 följande:
    Nej, jag menar att utgångspunkten ska vara att man är överens, inte att en ska bestämma av gammal hävd. Seriösa argument är dock ok.
    Inget av det du skriver ovan emotsäger dock vad jag menar. En flaskmatning per dag från en månad är OK för både dig och mig.
    Tycker #84 sammanfattar vad jag menar.
    Räknas det faktum att det är kvinnan som bär barnet och föder fram barnet och har brösten som matar barnet som "gammal hävd"? Jag tycker du har skräpat ner i min tråd som handlade om något helt annat än pappans rätt till medbestämmande. Tänker dock inte anmäla några inlägg det är bättre att det får stå kvar som en påminnelse om att folk inte klarar att se sakfrågan.
Svar på tråden Min mans familj är anti-amning