Inlägg från: tobbe01 |Visa alla inlägg
  • tobbe01

    Låt somalier arbeta som läkare, även om de saknar läkarexamen - bra eller dåligt förslag?

    mr me skrev 2014-08-25 19:52:28 följande:

    Den miljöpartistiske riksdagskandidaten Patricio Ruiz Vergara har kommit med ett förslag om att somalier som saknar läkarexamen ska kunna "provjobba" som läkare i Sverige.


    ??En somalisk läkare kan ofta inte visa giltiga papper på sin utbildning. Då menar vi att man ska kunna provjobba ett år och sedan testas, i stället för som nu behöva läsa om sju år till en svensk läkarexamen.


    www.nt.se/nyheter/norrkoping/polisen-bor-inte-kunna-ta-barn-fran-familjerna-10074057.aspx

    Är detta ett bra eller dåligt förslag?
    Det är så korkat så alternativen bra eller dåligt är helt fel. Det skulle heta "korkat så ini helvete" eller "ännu mer korkat så ini helvete"
  • tobbe01
    The past is now skrev 2014-08-27 19:20:18 följande:

    Otroligt vansinnigt idiotiskt förslag! Jävla idioter..


  • tobbe01
    modsey skrev 2014-08-27 20:31:13 följande:

    men jisses, är det så svårt att förstå att de inte ska jobba som läkare helt på egna ben utan under handledning under en ganska lång tid. Det är ju inte så att de får en skalpell och kan börja skära hej vilt dag ett.
    Jag kan absolut se att man kan göra vissa grundläggande tester, språkkurser etc och SEN börja UNDER HANDLEDNING att göra provåren.
    Tror ni underläkarna ni möter på akuten är hur säkra som helst så tror ni fel också...de går också under handledning


    En idé vore att man hade somaliska läkare (pryo typ) som tog emot patienter gratis!!! Då kunde de öva direkt på patient och som det verkar så finns det en del som inte ser det som ngt problem att gå till en "liksom typ" läkare! Har man halsfluss och nageltrång så är det säkert helt okej. Cancer och tyngre grejer är väl lite tveksamt.......eller va faan........................
  • tobbe01
    modsey skrev 2014-08-27 21:39:03 följande:
    det märks att du inte är insatt i vården och hur den fungerar
    ölburk2 skrev 2014-08-27 21:06:13 följande:
    Ja det är rätt kul att läsa svaren här, folk verkar tro att "vem som helst" ska kunna få jobba/pröva på som läkare.  smile2.gif  
    Validering är vanligt å gäller ofta för oss svenskar om vi vill jobba utomlands, även om vi kan uppvisa betyg å pappar på utbildningar vi har fullbordat i Sverige..
    ja folk verkar vilja läsa det som de vill.

    "Fungerarja"??? Finska?
  • tobbe01

    Nu har intelligentian talat!! Herregud vilket engagemang i en sådan här tramsig tråd. Frågan är enligt rubriken om somalier ska få arbeta som läkare fast de saknar läkarexamen!!! Bra eller dåligt. hahahahahahahahahaha och så djuplodande analyser på det.

  • tobbe01
    FrauCasio skrev 2014-08-28 07:25:07 följande:

    Jag har aldrig stött på somaliska läkare varken män eller kvinnor fast de senare finns kanske inte ens?


    Men snart på din vårdcentral kommer det en som är ute och "provjobbar" innan han ska testas på sina kunskaper.......lycka till
  • tobbe01
    modsey skrev 2014-08-28 07:55:04 följande:
    ja du vet, det blir mer sant med analyser ( även om det vi gör här knappast kan kallas analyser ) än med SD  floskler
    SD-floskler? Vad har SD med detta att göra? Jag tror inte att folkpartister heller vill gå till en läkare utan läkarexamen......eller vad tror du?
  • tobbe01
    modsey skrev 2014-08-28 08:02:17 följande:
    jag tror att de i högre grad än SD kan ta till sig ett rimligt genomtänkt förslag och överväga det om kompetenskravet är vad vi alla i tråden som inte skriker NEJ vi vill inte vara försökskaniner åt barfota doktorer.
    Men lägg ner. Jag trodde att du var smart.....................
  • tobbe01
    tobbe01 skrev 2014-08-26 20:09:16 följande:
    Jag läste bara TS och reagerade utifrån det. Jag lyssnade på P1 när en kvinna från AMS avlivade myten att invandrade "läkare" kör taxi. Hon sa att när en person kommer och påstår sig vara läkare så får vederbörande genomgå tester där man noggrant testar hens medicinska kunskaper och de ska var i den nivå som vi har som krav i vårt land. Klarar vederbörande det så kommer nästa steg och det är att de måste lära sig svenska på en sådan nivå så de kan kommunicera med patienter. De "läkare" som ev kör taxi är sådana som inte klarat dessa båda tester! Punkt. Tycker du att man ska lätta på kraven eller?
  • tobbe01
    modsey skrev 2014-08-28 08:14:16 följande:
    ja det är jag och öppen för att tänka utanför boxenFlört
    Om man på ett mer kostnadseffektivt vis kan validera utländsk vårdpersonal ( finns säkert andra kontex men det är detta jag är insatt i och kan) så är det en win win för stat och enskild individ.
    jag känner en specialistutbildad sjuksköterska från Kina som fick gå om skolan i Sverige i tre år sen 1! år till ( barnmorska) och bara repetera för att hon inte kunde styrka med papper vad hon hade för kunskap med sig.
    hade väl varit utmärkt för alla om hon kunnat göra tentamen i olika områden som berör obstretik och sedan gått under handledning ett år och sedan fått göra slutexamen. Man hade säkerligen kunnat validera hennes utbildning på 2 år i stället för som nu 4½ år.

    HUR kan det vara fel om kompetenskravet ändå finns kvar?
    Fel? Kan du bemöda dig att läsa mitt inlägg om vad AMS säger om validering av läkare och du menar att det inte gäller sjuksköterskor..........? 
Svar på tråden Låt somalier arbeta som läkare, även om de saknar läkarexamen - bra eller dåligt förslag?