• Nickolina

    Vad gör jag för fel? Går inte ner.

    Anonym (påläst) skrev 2014-08-29 13:15:33 följande:

    Att LCHF fungerar för -vissa- är inget bevis för att det fungerar generellt. Att äta vegetariskt och öka mängden fibrer samtidigt som man minskar mängden processade kolhydrater låter förvisso mycket vettigt, men inte i närheten av LCHF.

    Poängen är att sluta ljuga för sig själv och unna/belöna sig konstant. Ska man gå ner i vikt kan man inte leva som "alla andra", eftersom "alla andra" inte behöver gå ned i vikt.

    Ett strålande och bevisat exempel på detta är orlistat som skrivs ut till överviktiga. Detta läkemedel funkar både genom att hämma matspjälkning och som konsekvens av detta öka upplevd mättnad. Tyvärr ger det rejäl diarré om man fuskar, så ingen vill ta medicinen.


    Men det där är väl ändå ett antiargument!

    Funkar kaloriräknande för alla?

    Sanningen är att de flesta som äter lchf får i sig 1500-2000 kalorier per dag. De frossar inte i fett och får inte i sig ett oändligt antal kalorier. Detta är en myt!

    Skillnaden är att man inte drabbas av sanslösa hungerkänslor. Man är mätt och nöjd i och med att det INTE är en dippande blodsockernivå som driver hungern. Blodsockret är jämnt och fint då kroppen vid behov skapar det av fettet man äter. Utsöndringen blir jämn även då man inte ätit på kanske tio timmar.

    Kroppen skriker efter mat först när den behöver mat vid LCHF. Inte när blodsockret dippar.
  • Nickolina
    Inte jag skrev 2014-08-29 16:57:11 följande:
    Pågrund av sockret. Fruktos, glukos och sackaros finns i frukt. 500 gram frukt är lika mycket socker som i 50 cl läsk. Skulle fler läkare lyssna på de läkare som håller på med lsch så skulle de oxå säga att man ska sluta äta frukt och äta bär istället. Så sluta försvara frukt
    Håller med delvis. Man kan definitivt bli fet på överskott av frukt och juice. I alla fall tillsammans med blandkost. Det är mycket mer socker i frukt än man kan tro.

    Vi behöver vitaminerna. Vissa behöver fibrerna i frukten. Men man klarar sig väldigt bra på grönsaker och bär

    Det är inte bara Kostdoktorn som skriver om sockerfälllan. Och sockret finns även i frukt - inte bara i kakor, godis och i livsmedelsindustrin i stort.
  • Nickolina
    Arbetsmyran76 skrev 2014-08-29 19:15:44 följande:

    Blodsockret kan inte dippa, så vida du inte har diabetes... Däremot skickar kroppen ut för mkt insulin om du äter sött varför det blir insulin kvar ute i kroppen och kroppen blir då sugen på sött eftersom detta behövs för att få bort detta insulin och så är snurren igång


    När blidsockret sjunker blir folk hungriga. Det är det jag menar (gissar du syftar på mig).

    Sen kan visst blodsockret dippa så att man mår riktigt dåligt även utan diabetes. Tex vid lång och hård träning. Kallas för "bonking

    Om muskelglykogenet gått åt och blodsockret sjunkit så kan kroppen skapa energi/blodsocker av muskelmassa alt släppa ifrån sig glykogenreserven i levern. Vad s händer exakt kan inte jag redovisa men helt klart så kan blodsockerhalten efter ett tag så låg att man blir apatisk, får svårt att prata och får tunnelseende.

    För mig har det hänt tre gånger i livet under perioder då jag tränat var dag och kört långa pass. Riktigt otäckt

    En kropp med bra fettdrift (( ex lchf) kan göra glukos av fett. Men det tar en stund. Det är en lång kedja omvandling via levern.
  • Nickolina
    Arbetsmyran76 skrev 2014-08-29 22:31:00 följande:

    Jo men för vardagsmänniskan ligger blodsockret alltid mellan typ 4-6,tror inte de är de som toktränar som har problem med det "sk låga blodsockret" utan de som pga dålig kost har massa insulin i omlopp som gör dem sugna


    Och vad händer när en kropp får hög insulinnivå?

    Jo blodsockret sjunker. De blir sugna. De trycker snabbt i sig godis, kakor och/eller andra typer av kolhydrater/socker. Blodsockret stiger. Insulinet slår till. Denna pendling blir oerhört kraftfull för vissa.

    Den hunger som drivs av sjunkande blodsocker är sanslöst mycket mer plågsam än den som en som äter lchf har. Det är där hemligheten ligger. Inte i något hokus pokus utan kontroll på hungern tack vare jämn och fin blodsockernivå.

    Detta finns flera rapporter om jämn och fin blodsockernivå för diabetiker (och andra) som äter lchf på Internet. En god vän med diabetes typ 1 sänkte insulinbehovet med 40% på tre veckor med lchf.
  • Nickolina
    Anonym (värdo) skrev 2014-08-28 10:48:02 följande:

    Hej!

    Jag har varit överviktig sedan högstadiet och har förut provat att banta, men utan vare sig motivation eller resultat. Nu är jag 24 år och väger 87 kg och är 171 cm och har sedan åtta veckor ungefär tagit tag i problemet på riktigt, men inget händer. Så här ser mina matdagar ut:

    Frukost 07.30: Två kokta ägg och en kopp grönt te.
    Mellanmål 10.00: En banan
    Lunch(samma varje dag) 13.00: 3 dl kycklingsallad utan dressing.
    Mellanmål 17.00: 1 dl nötter, osaltade, inget fett
    Middag 19.30: Olika, men till exempel 1 dl fullkornsris och en laxfile och lite grönsaker. Inga såser.

    Utöver detta dricker jag bara vatten. Lördag är "fuskdag då jag äter lite större portioner och äter någon desert/godis på kvällen.

    Jag har också börjat träna. Jag går på friskis stepp två gånger i veckan, en timme per pass. Jag tar en promenad på 40 minuter VARJE kväll utan undantag. Jag kör lite yoga om 20 minuter varannan dag. Ändå händer inget. Vad gör jag för fel?


    En del är inne på att du äter för lite. Om det är så så sätts kroppen i ett internt stresstillstånd.

    Om blodsockret sjunker (pga för lite mat) går nödsystemet igång. Kortisolet höjs (stresshormoner) för att fixa nödproviant dvs glukos. Detta frigörs antingen från levern eller genom att bryta ner muskelmassa till blodsocker.

    Kortisol är känt för att hämma viktnedgång. Kroppen tror att det är kris och spar på fettet för att tillgodose kroppens behov av hormoner. Fett är energitätare - om det är katastrofläge (tänk nu stenåldersliv) så är det smartare att ha energidepån i form av fett än muskler. Kroppen prioriterar att spara fettet. Kroppen tror fortfarande vi skall springa 5 mil för att komma bort från en skogsbrand då kortisolet höjs.

    Om du dessutom stressar i vardagen så blir det än värre. Kortisolhöjningen kan bli rejäl och motverka viktnedgången.

    (Själv rasar jag ner i vikt så fort jag blir förkyld och ligger i soffan)
Svar på tråden Vad gör jag för fel? Går inte ner.