Inlägg från: Birgitta02 |Visa alla inlägg
  • Birgitta02

    Ansöka om abort efter vecka 18

    Om jag inte är fel på det så ska det vara fara för mammans liv eller en gravt handikapp hos barnet att en abortering är nödvändig.

    Sen att du har helt platt mage förundrar mig. Du borde ha ett par dl fostervatten i livmodern, samt ett litet foster (som inte är så litet vid vecka 18). Men ska inte ifrågasätta det.

  • Birgitta02
    Anonym (Förtvivlad) skrev 2014-09-04 12:49:08 följande:

    Har råkat starta en annan tråd som jag råkade posta innan jag skrivit klart. Men är alltså denna tråden som gäller, inte den andra... Anonym vet att det är svårt att få beviljat men kanske värt ett försök? Kanske inte tänker helt rationellt men är i chock. Förut har jag aldrig kunnat tänka mig en abort såhär sent men känner mig helt panikslagen. Känns overkligt


    Ett barn är inget monster. Du fixar det:)
  • Birgitta02

    Följande gäller:

    Sedan 1975 har svenska kvinnor själva rätt att besluta om abort till och med den artonde graviditetsveckan. Efter vecka 18 krävs ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen.


    Efter den graviditetsvecka 18 får abort endast utföras om Socialstyrelsen har givit tillstånd baserat på att synnerliga skäl föreligger. Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret vid tillfället antas vara livsdugligt utanför livmodern.


    Individuell prövning baseras på läkar- och kuratorsutredning
  • Birgitta02
    Anonym (Förtvivlad) skrev 2014-09-04 13:18:01 följande:

    Elle9 tack för svaret, ska göra det..


    Du har alltså fyra dagar på dig att prata med KK och genomföra aborten. Därefter är det socialstyrelsens beslut. Anses barnet livsdugligt utanför livmodern så kan du inte räkna med abort.
  • Birgitta02
    Anonym (alma) skrev 2014-09-04 13:36:30 följande:
    Nej, det är socialstyrelsens beslut efter 18 fullgångna veckor och det har ts redan passerat.
    Inget foster anses vara livsdugligt utanför livmodern innan 22 fulla veckor.
    Jag citerar: Efter den graviditetsvecka 18 får abort endast utföras om Socialstyrelsen har givit tillstånd baserat på att synnerliga skäl föreligger. Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret vid tillfället antas vara livsdugligt utanför livmodern.

    Kan inte tolka annat än att socialstyrelsen beslutar här. Dessutom kommer det ta tid innan beslutet tas och risken är stor att det tar flera veckor.

    Sen begrep jag inte riktigt vad du skrev där ovan.
Svar på tråden Ansöka om abort efter vecka 18