Inlägg från: Anonym (Gymnasielärare i sthlm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Gymnasielärare i sthlm)

    Vad har skolan för ansvar när dottern känner sig ensam och utanför (gymnasie)

    Det sker ju ganska ofta att man omgrupperar klasserna till åk 2 baserat på inriktning.

    Det finns flera personer som har ansvar här. Som en annan lärare ovan skriver så har din dotter en mentor i skolan (det man tidigare kallade klassföreståndare), mentor bör i första hand kontaktas i ett sånt här fall.

    Som mentor till din dotter skulle jag direkt prata med min rektor och elevens rektor om att ha det vi kallar EVK, elevvårdskonnferens. Din dotters situation påverkar både hennes välmående och hennes studier. Rektor kallar till EVK och samlar berörda parter, elev, mentor, familj, kurator (även om det inte finns förtroende kan kurator behöva vara med), skolsköterska. Tillsammans går man igenom situationen och lägger upp en plan för hur man ska gå till väga. Skolsköterska/kurator kan påminna berörda lärare att man t ex ska blanda klassen varje lektion (enkelt gjort), och i förväg bestämma grupper (att låta elever själva bestämma är sällan en god idé ändå).

    Om jag vore förälder och skolan inte reagerar så här när du både kontaktat mentor och rektor skulle jag höra av mig till skolsköterskan eftersom det inte finns förtroende för kuratorn. Dessutom kan man visa oro för att hon inte äter i skolan och det är skolsköterskan som följer upp det.

    Sen måste jag fråga, har skolan anmält till CSN utan att varna och ha samtal med din dotter? Låter bedrövligt i mina öron. Näpp! Jaga på! Förstår att du är orolig. Hon har ett eget ansvar som du skriver men klarar uppenbarligen inte av att axla det själv och behöver hjälp. Skolan har inte (!) gjort allt dom kan i denna situation.

  • Anonym (Gymnasielärare i sthlm)

    Reagerar inte skolan alls skulle jag som förälder rådfråga Skolverket helt enkelt!

Svar på tråden Vad har skolan för ansvar när dottern känner sig ensam och utanför (gymnasie)