Inlägg från: Aniiee |Visa alla inlägg
  • Aniiee

    Vem köper allt skit?

    Jag. Och jag är kock......

    Nej, men ärligt, TS, du skrev massa saker, sen räknar du upp en del av de. Så, jag får väl göra så här...

    smaksättningar, - beror på vad du menar med "smaksättningar". Färdig tacokrydda? Santa marias kvarnar? Rubs och marinader? Smaksatt/fädiggrillat kött?
    light - Nej, aldrig med min kofot
    färdigskuret - färdigskruret vad? påläggsskinka? rostbiff? Salami? Fläskkotlett?
    mixer - vad då för mixer? Lasagnemix? Såspåsar? eller vad?

    - Färdigskuren salladsmix i påse. Skyldig, för det är enda sättet de säljer spenat på i mina affärer. Hade de haft bladspenat så hade jag köpt det. Samma sak med rucola
    - Färdig sås på burk eller mix. Skyldig. Köper smaksatt creme fraiche rätt ofta.
    - Färdiga klyftpotatisar att värma. Skyldig. Snabbt och enkelt, då jag är sugen.
    - Färdigkryddat kött. Ok, typ oskyldig. Någon färdigkryddad kyckling nån gång i halvåret och någon flintastek här och där, typ 2 om året. 
    - Glass i storpack till efterrätt. Glass i storpack mot glass i småpack, då? Vad är det för skillnad mellan att köpa 8 lösa magnum mot att köpa två paket magnum med 4 i varje. Så, ja. Jag är nog skyldig där också. Jag älskar magnum.... Fast lillungen föredrar ju sandwich...

    Inget illa menat alls, TS, jag vill bara reda ut vad vi pratar om egentligen.

    För övrigt så blev dagens middag en Gudfadern från Grandiosa....... Så, fryspizza.


    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    MxMeNow skrev 2014-09-16 23:19:16 följande:
    Dom där smaksatta CF är jag nyfiken på men vet aldrig vad jag ska hitta på och blanda dom med. Några förslag?
    Ja, absolut!

    CF med paprika och chili funkar väldigt bra i köttfärssås! Det blir starkt och gott (nästan lite FÖR starkt med en cf till 400 g köttfärs, så var lite försiktig). Gör jag köttfärssås på 1-1,5 kg (stor familj) brukar jag ta en CF paprika och chili och en CF tomat och basilika. 

    CF fetaost och soltorkade tomater brukar jag ha i medelhavsinspirerad mat, som typ varianter på mousaka och andra sånna gratänger. 

    CF saffran och tomat har jag på fisk, mest i fiskgrytor

    CF karljohan och timjan brukar jag bara fuska till en sås till kött på, men kan tänka mig att det funkar till en pastarätt med svamp.

    CF parmesan och vitlök har jag till pasta, med korv eller bacon eller nåt. Passar även bra till tacos.

    De andra har jag inte använt, tror jag.
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    Ramborg skrev 2014-09-16 23:22:21 följande:
    Jag funderar i liknande banor faktiskt.

    Färdigskuren sallad är... sallad. Om jag köper en var av de olika sorterna och själv skär en blandsallad, får jag slänga hälften efter några dagar. Bra för miljön? Ekonomin? Plus att somliga salladssorter inte säljs på annat sätt, som Aniie påpekar. Fast det är klart, det kanske är finare och man är en bättre mor om man skär isbergshuvudet själv?
    Jag tycker ärligt talat att det alltid verkar vara lite lätt hybris över såna här trådstarter. 

    Jag är som sagt kock, jag tänker mig till och med starta ett litet eget företag i branschen (en slags "hemma hos"-kockskola) om jag blir frisk, efter lite extra plugg och så, men jag varken fördömer "genvägarna" (rent allmänt) eller hymlar med att jag också använder de, till vardags. TS tycker att man ska göra egen sylt, Ärligt. vem 2014, med jobb och barn och långt till närmaste självplock jordgubbar, gör EGEN SYLT? Av någon form av princip? Jag menar, visst, jag är den första att tjata på folk om att äta deras egna äpplen från trädgården istället för att köpa i affären mitt i äppelsäsongen (för det finns det naturligtvis de som gör), men nån stans måste man ändå dra gräsen i det moderna samhället. Antingen det, eller lägga om sommarlovet och skicka ut majorer som står och ser till att alla trädgårdsägare syltar och saftar och mosar och har sig under tvång.....
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    Ramborg skrev 2014-09-16 23:45:18 följande:

    (Fast det är rätt kul att göra sylt)


    Absolut Solig
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    amia01 skrev 2014-09-17 00:12:44 följande:
    Inte så svårt att reda ut, jag menar allt du räknat upp i princip.
    Ser inte vad det spelar för roll om du är kock eller något annat, eftersom det är ditt val vad du äter i vilket fall.
    Intressant är varför man väljer dåliga genvägar istället för att laga själv?  Och att stå för att man väljer dessa genvägar, med alla för- och nackdelar det innebär.
    Så du gör egen salami, eller vad? Eller köper du bara salami som inte är färdigskuren?

    Dåliga genvägar finns det gott om. Det finns även gott om bra genvägar, och så finns det genvägar som varken gör hit eller dit. Det är lätt att sitta på sina höga hästar och döma andra när man själv sitter på en gård som är ens enda heltidsarbete.

    Jag VET att du inte gör det, enligt dig själv, men det är helt klart så du framstår. Jag är inte lika duktig som dig för jag köper rårörda lingon på burk...... det gör minsann inte du.

    (Att jag är kock spelar roll på det sätt att folk lätt får för sig att kockar är som du framställer dig själv (som inte är kock), medans jag vill förmedla att kockar inte måste vara så anala.... de flesta kockar har inte så höga krav på sig själva, på hemmaplan. Välja med omsorg, inte vara fullständigt hybris....)
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    amia01 skrev 2014-09-17 00:12:44 följande:
    Inte så svårt att reda ut, jag menar allt du räknat upp i princip.
    Ser inte vad det spelar för roll om du är kock eller något annat, eftersom det är ditt val vad du äter i vilket fall.
    Intressant är varför man väljer dåliga genvägar istället för att laga själv?  Och att stå för att man väljer dessa genvägar, med alla för- och nackdelar det innebär.
    Så du gör egen salami, eller vad? Eller köper du bara salami som inte är färdigskuren?

    Dåliga genvägar finns det gott om. Det finns även gott om bra genvägar, och så finns det genvägar som varken gör hit eller dit. Det är lätt att sitta på sina höga hästar och döma andra när man själv sitter på en gård som är ens enda heltidsarbete.

    Jag VET att du inte gör det, enligt dig själv, men det är helt klart så du framstår. Jag är inte lika duktig som dig för jag köper rårörda lingon på burk...... det gör minsann inte du.

    (Att jag är kock spelar roll på det sätt att folk lätt får för sig att kockar är som du framställer dig själv (som inte är kock), medans jag vill förmedla att kockar inte måste vara så anala.... de flesta kockar har inte så höga krav på sig själva, på hemmaplan. Välja med omsorg, inte vara fullständigt hybris....)
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    amia01 skrev 2014-09-17 00:22:27 följande:
    Nej, inget tvång. Men ärligt, hur kan man äta köpt sylt om man vet hur hemmagjord smakar? Jobbar mer än heltid, har barn och husdjur, men hinner ändå safta och sylta för hela årsbehovet. Tid är inte problemet, det handlar om prioriteringar, och det valet är ditt eget. Och, ja, det verkar inte vara så många som gjort samma val som mig. Däremot många som känner sig trampade på tårna... Själv får jag mest dåligt samvete och känner mig osäker på om det är något i livet jag missat?
    Det handlar inte bara om tid som prioritering. Hur tror du att en ensamstående mamma som bor mitt i storstan ska få tag på jordgubbar för ett helt år? Hur billigt tror du det är?

    Klart folk får ont i tårna när du klampar på de. Inte jag dock, eftersom jag vet vad och hur jag prioriterar. VÄLMÅENDE prioriterar jag. Och där ingår både önos jordgubbssylt och hemlagad äppelmos och rådjur som jag skjutit själv med pilbåge Solig
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee

    För övrigt är den enda skillnaden på den förpackade spenaten och den som INTE är förpackad en förpackning, och tillgängligheten...... De är odlade på samma sätt, på samma bondgård (i alla fall de jag köper. I förpackning) Tungan ute


    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    YokohamaNr2 skrev 2014-09-17 14:25:08 följande:
    Eller hur, samma här Vi har dessutom inte så mycket plats i frysen för det!

    Vi gillar matlagning men tar definitivt genvägar, just nu exprimenterar vi med att laga japansk och vietnamesiskt, sushi och summer rolls, då kan det ju vara lite svårt att laga helt från grunden
    Va? Påstår du att du inte odlar kelp själv? Skämmes, ta mig fan!
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    LaLola skrev 2014-09-17 14:25:45 följande:
    Nähä så du snackar gärna skit om de så här på ett forum men törs inte ifrågasätta IRL? Finns det något passande ord för sånt tro?
    Jag har flera....
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
Svar på tråden Vem köper allt skit?