Inlägg från: Mamma till Olle |Visa alla inlägg
  • Mamma till Olle

    Hjälp! Sonen kommer upp typ tusen ggr varje kväll - hur göra?

    Hej! Skriver här för att vi sedan ett par månader tillbaka har fått väldiga problem med läggningen av vår 3,5-åriga son. För att beskriva historien så somnade han själv (oftast utan problem) från nyfödd till 2 års ålder. Sedan blev det strul så då började vi med att ligga bredvid honom i hans säng efter sagoläsning tills han somnade. Detta pågick från 2-ca 3 års ålder. Sedan tröttnade vi på att ligga bredvid och eftersom jag är gravid och sonen ska få syskon så beslutade vi oss för att ta fighten och låta honom somna själv igen efter att vi läst saga. Detta både för sonens skull och för att det annars kommer bli ett problem med läggning de kvällar jag kommer vara ensam hemma med 2 barn.

    Tillbaka till problemet... Det gick bra de första månaderna, sonen somnade relativt smärtfritt själv i sin säng. Men nu, sedan några månader tillbaka, kommer han upp hur många gånger som helst varje kväll. Ofta är det upp emot 20 ggr (kan vara mer eller mindre) och det slutar ofta med att vi blir arga och att vi blir osams med vår lilla ögonsten. Inte kul! Vi har provat olika metoder: Ta honom konsekvent i handen och gå tillbaka till hans säng så fort han kommer upp, ignorera honom, inte låtsas se, diskuterat med honom, låtit honom titta i en bok själv efter att vi läst saga m.m m.m. Men inget funkar. Han kommer upp, springer och gömmer sig och skrattar oss ofta upp i ansiktet.

    Skulle vilja ha tips och råd från er där ute som haft/har samma problem. Hur kommer man till bukt med detta problem? Går det ens att göra något eller är det en period de måste igenom?

    Tacksam för alla svar!
    Mvh Sofia  


     

  • Svar på tråden Hjälp! Sonen kommer upp typ tusen ggr varje kväll - hur göra?
  • Mamma till Olle
    Björnmossa skrev 2014-09-16 22:17:24 följande:

    Vad skulle hända om huset var mörkt och ni "låg och sov" när han kom upp?


    Detta har vi inte provat så jag vet inte.
  • Mamma till Olle
    Tow2Mater skrev 2014-09-17 02:38:59 följande:

    Hur tidigt lägger ni honom? Han verkar ju inte ens vara trött?


    Tro mig, han är jättetrött när vi lägger honom vid 20:30, det handlar bara om trots!
  • Mamma till Olle
    Flickan och kråkan skrev 2014-09-16 22:48:37 följande:

    Men varför inte ligga med honom tills han somnar? Jag har tre barn som vi ligger med tills de somnar. Går fint även då någon av oss vuxna inte är hemma. Och med tre så har alltid någon av oss två barn. Låter urjobbigt som ni har det. Krångla inte till livet i onödan.


    Vi har tänkt lite som du säger, undrat om det är värt att "krångla till det" så. Men vi ser det som väldigt positivt att barn lär sig somna själv i sin säng, speciellt med tanke på att vi snart har två barn som ska nattas. Och grejen är ju som sagt att han har kunnat somna själv under ett par års tid utan problem. Så detta handlar nog mest om trots. Han har bestämt sig för att jävlas lite med oss..

    Sen var jag inlagd på sjukhus några dagar för ett par veckor sen och efter det blev problemet större upplever vi. Det finns nog en oro i honom att jag inte mådde bra samt vetskapen att det snart kommer bo en bebis här hos oss. Inte lätt för honom!
  • Mamma till Olle

    Tack alla för svar. Vi ger vår son massa närhet och kärlek och det är ju inte alls så att han är ledsen när han ska sova. Tvärtom kommer han upp och skrattar och springer och busar mm. Sen är det klart att det beteendet står för något, vi funderar bara för vad?! Helt klart är att han har påverkats av att jag är gravid och han snart ska bli storebror. Det ger säkert med sig efter en tid! Det är heller inte så att han uttrycker att han vill att vi ska ligga bredvid. Han är en glad och trygg pojke i sig själv!

  • Mamma till Olle

    Tack katastrofplantagen för ditt svar. Jag är själv lärare och också ganska anti belöningssystem, men vet att det fungerar bra på vissa barn/klasser!

    Gällande att så många skriver att det är bra att ligga bredvid tills barnet somnar.. Jag förstår er tanke, men tycker ändå det är värt att lära barnen att somna själv i sin säng eftersom man vet att barn som inte somnar själv på kvällen har väldigt svårt att somna om själv på natten om de vaknar. Och det gynnar ju inte deras sovutveckling direkt tänker jag! Alla ska göra som de tycker är bäst helt enkelt, alla är vi olika!

  • Mamma till Olle
    Leiben skrev 2014-09-23 20:35:04 följande:
    en fråga kring detta om det är ok. 

    just det här med att inte ligga bredvid när barn nr 1 ska sova för att man ska få syskon. det är ju inte bara det som tar tid. För oss tar det tid med nattningsrutinen INNAN han somnar själv med att göra sig i ordning, borsta tänder, läsa minst 2 böcker, sjunga en stump kanske och sedan gå ut och lämna. Ni som resonerar som så att man inte kan ligga där för att det tar tid vad har ni/ eller tänkt er för nattningsritual innan?

    Jag kan gruva mig för att vår är lång nu när det kommer ett syskon samtidigt som det är sååå mycket värt att att ha lite kvalitetstid, mys och lästid och ägna honom uppmärksamheten och inte minst att det är viktigt med högläsningen.
    Självklart får du fråga!

    Våra nattningsrutiner ser ut ungefär som de du beskriver. Först städar vi hans rum tillsammans, myser i soffan, tar på pyjamas, tvättar honom och borstar tänder. Därefter går en av oss föräldrar med honom in i hans rum. Han ligger i sin säng och jag eller min man läser en saga. Vi pratar därefter om boken och sammanfattar dagen lite kort. Sen säger föräldern god natt och går ut. Han har en lampa tänd hos sig.

    Visst tar det lite tid som du säger men så är det ju med småbarn.. Detta med att vi inte vill ligga bredvid har också att göra med att det kan dra ut väldigt på tiden innan han somnar och då blir ju nattningen dubbelt så lång.

    Det passar oss att göra på det här viset men tråkigt nu när han har kommit upp så mycket som sagt. Men vi tog till oss av någons tips om klistermärken och det gillar sonen! Oavsett hur det går får han ett klistermärke som han klistrar in i en bok han har. Går det så bra att han endast kommer upp nån gång för att kissa eller dricka vatten (för det måste man ju få göra) så får han två klistermärken och en tatuering. Uppskattat och det har funkat bra! Han har inte kommit upp lika mycket sista veckan. Superskönt!
Svar på tråden Hjälp! Sonen kommer upp typ tusen ggr varje kväll - hur göra?