Inlägg från: Natulcien |Visa alla inlägg
  • Natulcien

    Hjälp! Sonen kommer upp typ tusen ggr varje kväll - hur göra?

    Men varför måste han somna själv?
    Det låter ju hemskt jobbigt att springa fram och tillbaka på det där viset, både för honom och för er. Och det där med att ignorera ett barn förstår jag inte alls. Varför ska man göra det? Det förvärrar väl bara problemet och får barnet att känna sig övergivet?
    Ligg kvar tills han somnar. Läs, småprata om dagen, gosa, somna.
    Problem solved.

    Ni kan väl natta barnen tillsammans sen?
    Jag har själv bara ett barn, men har barnvaktat mina syskonbarn massor av gånger, och då ligger man hos dem båda tills de somnar bara. Man kan natta i samma säng och sen lyfta över, eller låta dem sova kvar, och samsova.

    Det låter lite som om ni gör ett problem av något som inte borde vara ett problem...

  • Natulcien
    Valkyria75 skrev 2014-09-17 15:32:56 följande:
    Fast det kanske inte är just trots... Kanske har han ett större behov av närhet och säkerhet just nu. Även om han kunnat somna själv innan så utvecklas han och nu kanske det är andra tankar och oro som snurrar runt i huvudet... Dessutom känner han säkert av att det snart kommer en liten till, så jag tycker inte alls det är konstigt om han behöver lite extra uppmärksamhet och närhet. Såna här saker går ju i perioder.

    Och jag är inte så säker på att man kan lära barn att somna själv. Jag tror snarare att vissa barn kan somna själv typ alltid, vissa bara i perioder, och andra kan aldrig (förrän de är äldre). Att försöka tvinga fram ett önskat beteende de inte är mogna för kan nog bara göra saken värre, för alla inblandade.

    Passa istället på att ligga och mysa med honom i lugn och ro nu medan ni kan!
  • Natulcien
    Mamma till Olle skrev 2014-09-17 19:10:07 följande:

    Tack katastrofplantagen för ditt svar. Jag är själv lärare och också ganska anti belöningssystem, men vet att det fungerar bra på vissa barn/klasser!

    Gällande att så många skriver att det är bra att ligga bredvid tills barnet somnar.. Jag förstår er tanke, men tycker ändå det är värt att lära barnen att somna själv i sin säng eftersom man vet att barn som inte somnar själv på kvällen har väldigt svårt att somna om själv på natten om de vaknar. Och det gynnar ju inte deras sovutveckling direkt tänker jag! Alla ska göra som de tycker är bäst helt enkelt, alla är vi olika!


    Fast det där att barn inte kan somna om på natten om de inte har somnat själva på kvällen är ju en myt. Det är inget "man vet".
    Vi har alltid legat bredvid sonen (snart 4 år) tills han somnar. Men han somnar alltid om själv på natten och sover fantastiskt bra.
    Likadant med många andra barn jag känner. Och vad är det för sovutveckling du pratar om? När barnet är moget så somnar det själv, oavsett om hen är 6 månader, 2 år eller 7 år. Inga konstigheter.
    Sen är det ju en annan sak om ni föräldrar inte vill ligga hos barnet. Då får ni ju hitta något sätt som passar er familj.

    Belöningssystem tror jag, för övrigt, att man ska akta sig för. Då talar man ju bara om för barnet att man inte tror att barnet klarar av den hen ska göra om hen inte belönas. Inte så bra för självkänslan skulle jag tro.
Svar på tråden Hjälp! Sonen kommer upp typ tusen ggr varje kväll - hur göra?