Inlägg från: JustOneQuestion |Visa alla inlägg
  • JustOneQuestion

    Vem ska få rummet?

    Så här ligger det till hemma hos oss:

    - Den ene har en 6-åring, den andre har en 14-åring.
    - Sexåringen bor på heltid, 14-åringen bor varannan vecka.

    Då det råder bostadsbrist där vi bor och vi inte har råd att köpa en lägenhet, så fick vi ta denna lägenhet. Den förra, en fyra, fick en chockhöjning på hyran efter att hyran legat still några år samt efter stambyte och totalrenovering av hela fastigheten. - Vi hade inte råd att bo kvar!
    Lägenheten vi nyss har flyttat till har tre rum, - öppen planlösning mellan kök och vardagsrum (riktigt kass planlösning där), ett sovrum för oss vuxna, samt ett barnrum.

    Nu är frågan; vilket av barnen ska få barnrummet? (Och nej, av olika omständigheter så kan de inte dela rum med varann).
    Vi argumenterar lika starkt båda två, för våra respektive barn.

    Argumenten lyder:

    6-åringen bor i bostaden på heltid.
    6-åringen har leksaker i överflöd och behöver ett rum för dessa, då leksakerna inte får plats någon annanstans i lägenheten.

    14-åringen bor trots allt halva sin tid i bostaden.
    14-åringen är tonåring och i stort behov av ett eget rum med dörr att stänga om sig.

    Ja, vi har kört fast, som ni kanske märker.
    Så, hur gör vi nu? - Vem ska få rummet?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-21 00:27
    På grund av den urusla planlösningen i kök-vardagsrum, så fungerar det inte för mig och den andra vuxna att flytta ut vår säng till vardagsrummet. Den får helt enkelt inte plats.
    Bäddsoffa är uteslutet då en av oss har dålig rygg.
    Frågan kvarstår: vilket av barnen ska få barnrummet?

  • Svar på tråden Vem ska få rummet?
  • JustOneQuestion
    Genuin skrev 2014-09-21 00:22:44 följande:

    Ni flyttar ut i vardagsrummet och barnen får varsitt rum.


    Pga den urusla planlösningen så går inte detta.
    Bäddsoffa är uteslutet pga att en av oss har dålig rygg.
  • JustOneQuestion
    Genuin skrev 2014-09-21 00:22:44 följande:

    Ni flyttar ut i vardagsrummet och barnen får varsitt rum.


    För övrigt så lyder frågan "vem ska få rummet"?
  • JustOneQuestion
    masshysteri skrev 2014-09-21 00:27:36 följande:

    Var ska den som inte får rummet sova? Eller hur ser liksom de möjligheterna ut? 


    Jag får väl sluta vara så "hemlig" och säga att det är jag som anser att 6-åringen ska ha ett eget rum.
    Mitt förslag om sovplats för 14-åringen är att antingen så byter vi ut vår soffa mot en bäddsoffa (alt. bäddar i den soffan vi har nu), eller så införskaffar vi en ihopfällbar 90-säng (vilket är precis vad som får plats i vardagsrums-köksdelen av lägenheten) i vilken 14-åringen kan sova.
  • JustOneQuestion
    kiriaki skrev 2014-09-21 00:35:21 följande:

    Om ni nu absolut inte kan sova i vardagsrummet sa vet jag inte vart ni tankt ha barnet utan rum heller?? Men hur som helst. Jag tycker att 14-aringen ska fa rummet. Det ar en kanslig tid, man behover ha eget utrymme. Nar man dessutom bor varannan vecka sa blir man inte lika trygg i hemmet som nar man bor pa heltid, sa extra viktigt att ha eget rum sa man kanner sig hemma och valkommen. 


    Jag har svarat på det.

    Så du, och alla ni andra, anser inte att sexåringen som bor där på heltid, har rätt till ett eget rum!?

    Jag kan tillägga att det minsta rummet är på 7,5 kvadrat och det större är på 9,5 kvadrat.
    Denna lägenhet var från början en stor etta, eller om det var en tvåa, minns inte. Hursomhelst så har planlösningen gjorts om sedan lägenheten först byggdes och den är verkligen URKASS.
    Inget av rummen kan skärmas av och delas på.

    Men menar ni alltså på att sexåringen ska ha en säng inne hos oss, alt. i vardagsrums-köket (det är en yta på totalt 20 kvm kan tilläggas), och ha alla sina leksaker inne i barnrummet i vilket fjortonåringen ska sova och bo? Så varannan vecka så har sexåringen inte tillgång till sina leksaker.
    Och en fjortonåring kommer att ha en säng i ett fullfjädrat barnrum, med lego och playmobil överallt?
  • JustOneQuestion
    kiriaki skrev 2014-09-21 01:01:50 följande:
    Nu sa ju inte jag allt det dar. Nar man ar sa liten och dessutom bor pa heltid sa fungerar det finfint att leka i vardagsrummet. Den mindre sangen till 6-aringen ryms garanterat inne hos er eller i vardagsrummet. Ni kan ju gora en mysig koja at honom tex. Sina leksaker kan han ju ha vart det nu an passar er bast? Kanske gora sig av med nagra om det nu ar en sa enorm mangd. 

    Jag forstar att du vill att alla ska halla med dig om att just ditt barn ska ha rummet och att bonusbarnet ar det inte sa noga med. Men det ar hans hem ocksa, och det ar viktigt att han kanner sig valkommen. Det var inte hans val att hans foraldrar skulle flytta isar sa att han maste flytta runt varannan vecka ju. Han behover trygghet och ett eget rum. Du kan inte bara slanga han pa en ihopfallbar sang varannan vecka liksom. Formodligen sa flyttar han dessutom hemifran om typ 4 ar sa da kan din da 10-aring fa ett eget rum.. Om ni nu inte fixat battre boende tills dess alltsa, vilket jag tycker att ni ska aktivt leta efter eftersom det later som att ni har det alldeles for litet. 
    Vardagsrummet är inte så pass stort. Större delen av det är dessutom ett kök.

    Förmodligen kommer det att bli så att 14-åringen börjat vara hos oss endast varannan helg. Iaf så länge som vi bor så här trångt. 14-åringen har ett rum hemma hos sin mamma. 6-åringen har bara ett hem.
  • JustOneQuestion
    kiriaki skrev 2014-09-21 01:13:36 följande:

    Har ar en bra sang till 6-aringen. 160x70 cm sa mindre an en vanlig enkelsang, ni kan hanga tyg runt for att gora det till en koja. 

    www.ikea.com/se/sv/catalog/products/S59012280/


    Jättetack för tips, men sexåringen har redan en säng som han ganska nyligen fått. Den får inte plats någon annanstans än i barnrummet. Det skulle inte den sängen som du tipsade om, få heller.
Svar på tråden Vem ska få rummet?