Inlägg från: Anonym (nej) |Visa alla inlägg
  • Anonym (nej)

    Förstår ni inte att det är kränkande när ni erbjuder ert gamla skräp?!

    Då är ju inte problemet deras erbjudanden, utan att du inte fixar att sätta gränser och säga nej. Se det som ett utmärkt tillfälle att träna på detta. Övning ger färdighet. Nästa gång någon erbjuder något så kan du bli glad över att du nu skall få säga nej på ett normalt sätt.
    I övrigt är det vänligt att erbjuda och de utgår väl ifrån att du säger till om du inte behöver. Varför tror de du måste ha saker? Brukar du beklaga dig över hur dyrt allt är, att du skulle vilja köpa massa grejer, eller att du har så låg inkomst?
    Jag har tagit emot massa "gammalt skräp", men bara sådant jag gillat och velat ha.

  • Anonym (nej)
    Anonym (TS) skrev 2014-09-23 15:11:20 följande:
    Det beror ju mycket på hur det sägs. Det är inte kränkande om något säger "hur är det, behöver du äggkoppar?". Däremot "de här tänkte jag slänga, så du kan ta dem" blir ju ingen människa glad över. Trots det är det väldigt vanligt med ogenomtänkta uttryck av det slaget.
    Fast samtidigt beror det på om du väljer att ta åt dig och tolka det negativt eller inte. Jag hade i ca 10 års tid en grön soffa med tillhörande fåtöljer som en bekant "tänkte slänga, vill du ha dem?". Toppenbra var de, och jag kan sakna dem ibland fortfarande. Det spelade ju inte mig någon roll att de hellre ville ha en ny soffa. Jag gillade ju den här, och hade inte haft råd att köpa den själv.
  • Anonym (nej)
    Anonym (TS) skrev 2014-09-23 15:15:17 följande:
    Jo, fast grundproblemet är att jag tycker att det är kränkande att få frågan. Sedan har jag dessutom problem med att inte kunna säga nej ordentligt.

    Jag tycker alltså inte att det är kränkande att få finare saker, men jag förstår inte varför de tycks anse att skräpet passar i just mitt hem. . .  smile4.gif
    De har ju själva haft "skräpet" och tyckt om det. Kanske de helt enkelt inte har lust att bara slänga det utan ser hellre att någon annan kan få glädje av samma sak.

    Att du tycker det är kränkande betyder inte att frågan i sig är kränkande, utan det är ditt sätt att tolka situationen. Bli glad över att de tänkte på dig istället. Allt är inte skräp man slänger.
  • Anonym (nej)
    Anonym (TS) skrev 2014-09-23 15:17:37 följande:
    Du ser!

    Så fort man som fattig säger ifrån till skräp är man otacksam! Man bör inte få någonting mera och man bör veta sin plats! Det är just det här som gör det så svårt.
    Det var inte vad som skrevs. Du får självklart säga nej till saker du inte behöver eller inte vill ha. Det är din syn på dem som skänker, och på föremålen som "skräp" man vänder sig emot. Vad är det som får dig att tro att givaren tycker det är skräp, trots att det skulle slängas? Det kan vara fina saker ändå, som av olika anledningar inte längre passar i hemmet.
    Det är just att du anser dig "för fin" för detta, och att du tycker detta att få saker av andra är förnedrande, och klassar deras saker som skräp, som gör att "då kan du stå där utan fler erbjudanden".
    Att säga nej är ok, men fundera över hur du ser på dem, dig och "skräpet".
  • Anonym (nej)
    Anonym (J) skrev 2014-09-23 15:46:27 följande:
    Fast det kränkande ligger väl egentligen inte att man blir erbjuden sakerna i sig, utan att man förväntas vara så tacksam och ta emot vadsomhelst bara för att man är fattig? 
    Fast är det så, eller är det vad den fattige inbillar sig? Det verkar ju som om alla som inte är så fattiga blir glada för att bli erbjudna "skräp". Jag tror inte alls man förväntas bli tacksam och ta emot vadsomhelst. Jag tror man TROR det. Vilket inte är sant. Våga säga nej.
  • Anonym (nej)
    kiriaki skrev 2014-09-23 18:15:18 följande:

    Jag hade salt madrassen och kopt en ny alltsa.. Bara vetskapen om att ens pappa legat dod dar man ligger och ska sova.. Naeh. Det hade jag inte klarat av. 

    Har heller aldrig sett lakan med spermaflackar men daremot svett och andra saker kan ju stanna kvar.. Jag har dock lakan som vi fatt av min mormor som ar superbra, jattegamla men i bra skick och mjuka och skona! Kompisars lakan skulle jag nog tacka nej till, kanns lite konstigt att ge bort ocksa, aven en fattig kan ju spara ihop till billiga nya lakan liksom.


    Du tycker det är helt ok att sälja madrassen din pappa dött på alltså?
  • Anonym (nej)
    Anonym (TS) skrev 2014-09-25 13:24:30 följande:
    Det är möjligt att jag är otacksam, men måste man vara så TACKSAM för allt jämt då? Det är så typiskt här i (det Lutherska) Sverige att man ska göra sig liten, inte förhäva sig, inte vara stolt och inte minst, man ska vara TACKSAM för allt.

    Men tänk om det inte ens är en sund inställning? Tänk om vi skulle må bättre av att höja våra krav och känna oss mer stolta? Mer som i andra länder?
    Att vara tacksam på låtsas är inget att sträva efter. Då känner man sig förminskad.
    Att däremot vara äkta tacksam är en trevlig känsla, som man blir glad av.
    Jag antar att det kommer med personlighet och är svårt att öva in, men man kan träna på att ändra inställning till livet.
  • Anonym (nej)
    Anonym (TS) skrev 2014-09-25 09:19:25 följande:
    Man blir inte utförsäkrad från sjukersättning.
    Jag är inte så kunnig inom det området. Är det så att sjukersättning är tänkt att du skall ha resten av livet fram till pensionen? Jag blir nyfiken på vad som gör att man som ung (eller är du inte så ung?) får denna form av ersättning.
  • Anonym (nej)
    Anonym (TS) skrev 2014-09-25 21:23:35 följande:
    Svår psykisk sjukdom i mitt fall.
    Ja, den måste vara svår om man inte räknar med att du skall kunna jobba mer någonsin. Beklagar.


  • Anonym (nej)
    ulfsas skrev 2014-09-25 17:55:48 följande:
    Exempelvis har jag en Krups combo kaffe/espressobryggare som jag vill bli av med då jag köpt en ny vanlig bryggare. Den är inte trasig eller ful men några år gammal. Tror de fortfarande säljs som nya. Jag är för lat för Blocket men för ''snål'' för att kasta den. Får väl bli Myrorna igen. Då kommer den till någon nytta i några år åtminstone innan slutliga skroten.
    Åh, en sådan skulle jag behöva, men har inte råd att köpa just nu :)

    (jag menar inte att tigga till mig din, men vill visa att någon kan bli väldigt glad för den med)
  • Anonym (nej)
    TheldaZelda skrev 2014-09-26 22:32:21 följande:
    Så tyken du är! Hade du gjort denna poäng även om det gällt ett slitet och urtvättat överkast? Har det ändå inte rätt tydligt framgått i tråden att det INTE är fel att ge bort/skänka saker??? Utan HUR man ger bort och ibland, som sagt inte inser när det är opassande föremål (som urtvättat/håliga/okomplett osv)
    Nu var det inte dig jag vände mig till, utan till ufsas, och det utan att vara det minsta tyken. Det verkar som om det finns personer här som inte vågar ge bort sina saker för att de skall uppfattas som skräp.
    Varför var det inte tyket av dem som var intresserade av ts orangea äggkoppar?
    Hade det varit ett urtvättat överkast hade jag sagt "nej tack" för det behöver jag inte. Jag hade inte blivit kränkt, och inte tyckt det varit svårt att säga nej.
Svar på tråden Förstår ni inte att det är kränkande när ni erbjuder ert gamla skräp?!