Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Förstår ni inte att det är kränkande när ni erbjuder ert gamla skräp?!

    LaLola skrev 2014-09-23 15:43:31 följande:

    Den som verkligen är fattig skulle nog med glädje ta emot såna där saker....


    Jo, precis. Jag är fattig med svenska mått mätt. Har minst pengar i umgängeskretsen, typ. Eftersom jag har sjukersättning.
  • Anonym (TS)
    Anonym (J) skrev 2014-09-23 15:46:27 följande:

    Fast det kränkande ligger väl egentligen inte att man blir erbjuden sakerna i sig, utan att man förväntas vara så tacksam och ta emot vadsomhelst bara för att man är fattig? 


    Dagens huvud på spiken!

    Det var lite det jag var inne på i TS när jag skrev om deras glada miner när de ger. "Här ska du få av mig"-glada! Jag får en känsla av att de känner sig så goda, så hjälpande. Det är faktiskt inte lätt att säga nej på ett artigt sätt då.
  • Anonym (TS)
    helenen skrev 2014-09-23 15:49:13 följande:
    Fast jag tror inte att folk menar att "du är bara värd skräp" när de säger "Vi tänkte bara köra den här möbeln till tippen ändå, men du kanske vill ha den i stället?"

    När jag var riktigt lusfattig och folk sade så till mig, tolkade jag det snarare som att de inte ville försätta mig i en pinsam situation; att jag skulle behöva tacka nej till ett välbehövligt köksbord för att jag inte hade råd att betala en hundring eller så.

    Jag tror att folk generellt hellre vill vara vänliga snarare än att medvetet kränka någon annan.
    Så kan det mycket väl vara. Jag har länge undrat varför folk säger så (det är så vanligt), men det kan ligga något i det du säger.
  • Anonym (TS)

    Så roligt med så många kommentarer!

    Jag kanske är överkänslig, det är sant. Samtidigt stör det mig på riktigt. Det är också sant.

    Jag blir aldrig kränkt över att bli erbjuden fina saker, så klart. Som för ett tag sedan när jag fick en hel uppsättning ölglas från Iittala. Eller de där kopparna från Rörstrand som var hela och rena, inget fel i det. Sådant är roligt!

  • Anonym (TS)
    Anonym (Beaun) skrev 2014-09-23 20:46:40 följande:
    Eh. Du låter hemskt bortskämd. Måste du få märkessaker för att tycka att det du blir erbjuden gratis är värt något?
    Jag menade bara att poängtera att det är skillnad om man blir erbjuden saker som är fina, det är skräpet jag är emot.

    Sist det hände blev jag erbjuden en ensam stolsdyna med motiveringen att "du har ju inga stolsdynor". Jag försökte kontra med att jag inte vill ha några, men personen var ihärdig. "Men det är ju skönare att sitta på, och om du får den här kanske du kan hitta tre andra på loppis så har du ju till alla stolar".

    Det är sådant jag menar. . .
  • Anonym (TS)
    Orcha skrev 2014-09-23 21:37:02 följande:

    Kan det ligga nåt min tanke att du själv inte är helt ok med att känna dig fattig
    och kanske därför tar åt dig/läser in att andra ser dig som mindre bemedlad än dem?
    Och då tror du att de ger allmosor till dig pga det? Som en "stackarsdig"-grej?


    Nja, ungefär så. Jag känner det som att de inte tycker att jag rimligtvis borde ha det bättre. Det är den nivån som passar mig (och min son), ungefär.

    Idag blev jag dock erbjuden en stor påse äpplen från en väns trädgård och självklart blev jag glad för det.
  • Anonym (TS)
    Anonym (loppisfreak) skrev 2014-09-23 22:14:40 följande:
    Du säger att du är "ganska fattig", men också att du klarar dig bra. Betyder det att du har råd att köpa nytt ibland också?

    Givar-trenden är INTE på tok för stark! Det att användbara saker kastas bort är total galenskap. Jag har råd att köpa nytt, just nu i varje fall, men handlar ändå begagnat så mycket jag kan.

    Jag brukar också bli erbjuden "skräp", och tar ofta emot det också. Men inte vad som helst, utan bara sådant jag tror att jag kommer att använda. Och ifall det annars kommer att hamna i soporna, för det vill jag inte. Då för jag hellre grejorna till välgörenhet själv. En annan orsak för mig att tacka nej är också det att jag inte vill uppfattas som så snål och gnidig att jag samlar på mig vad som helst utan urskillning.

    "Sluta ge mig saker jag inte bett om!" Det är väl ändå rätt så sällsynt, att man ber sina vänner om att få deras saker...?

    Ifall du har tackat ja till allt du har blivit erbjuden, så har du själv bidragit till att du uppfattas som så fattig, att vad som helst duger.

    Gamla lakan är förresten jättebra att ha när man vill skydda föremål mot stötar under transport, eller för att täcka över sådant som ska förvaras i dammiga förråd.
    Jag lever inte på existensminimum precis, men har ändå mindre pengar än arbetande vänner. Visst köper jag oftast nytt.

    Jag har faktiskt inte tackat ja till allt, ibland lyckas till och med jag säga nej, men det är lite svårt. Som till exempel i kyrkan när folk har dragit med sig sakerna dit och säger att "titta vad jag tog med till dig". Då är det lite svårt att säga "jag vill inte ha, ta med det hem igen, du". Typ.
  • Anonym (TS)
    Anonym (....) skrev 2014-09-23 23:03:04 följande:
    Du skrev i trådstarten att du är ganska fattig?! Så du ljög då? Vad har tråden då för poäng? Leva på och under existensminimum kan anses som fattigt. Inte att leva över det.
    Klart att jag inte ljög. Lever man på minimum är man fattig, lever man en bit över är man "ganska fattig". Inget konstigt om man förstår betydelsen av ordet "ganska".
  • Anonym (TS)
    Anonym (....) skrev 2014-09-24 06:35:03 följande:
    Nej existensminimum betyder inte att man är fattig utan ganska fattig. Har man mindre än så, och saknar tak över huvudet, mat osv. kan man säga fattig.
    Enligt alla internationella definitioner av ordet "fattig" har du fel, men du kan ju ha hittat på en egen definition. Räkna dock inte med att folk ska förstå vad du säger när du inte använder orden på samma sätt som alla andra.
  • Anonym (TS)
    mikipiki skrev 2014-09-24 11:28:18 följande:

    Hade någon frågat mig om jag ville ha såna saker så hade jag blivit glad.. Men så är jag också uppfostrad till att vara tacksam. Som nu senast så hade min mormor rensat på vinden och hittat en massa finglas som hon inte använt på år och dar och frågade om jag ville ha dom och javisst ville jag det. Bara tackade och tog emot :) och troligtvis frågade hon mig för hon vet att jag länge velat ha finglas men inte haft råd att införskaffa egna. Ditt tankesätt är ju helt snevridet och du tar något som är menat av omtanke som något kränkande.. What?


    Tror du missat något viktigt i det jag skrev. Jag har till och med i ett inlägg skrivit om just finglas och att jag blev glad när jag fick dem. Däremot blir jag inte glad över gamla IKEA-glas för en femma och sett sina bästa dagar. En loppis skulle inte ta emot dem, liksom.
  • Anonym (TS)
    Flickanx2 skrev 2014-09-24 18:58:41 följande:
    Jag förstår inte varför det inte bara är att säga att hon inte vill ta emot det? Gör hon det för att vara "snäll" och blir irriterad över det får hon väl nästan skylla sig själv. Nä, tycker fortfarande att det är ett I-landsproblem. Även om jag kanske inte läste inlägget riktigt på samma sätt som endel andra...
    "TS får skylla sig själv" = FLs mesta uttryck. . . . .
  • Anonym (TS)
    Anonym (Naaaw) skrev 2014-09-25 05:07:33 följande:

    Och den dag du blir utförsäkrad och har slut på cash är det förstås kränkande att ta emot mina och andra skattebetalares pengar i form av socialbidrag, så du avstår...? Nej, trodde väl det. Konstigt att det aldrig är lika kränkande...

    Sluta lipa, säg bara ifrån! Konflikträdda människor har jag svårt för, det är tur ni har FL att gråta ut på.


    Man blir inte utförsäkrad från sjukersättning.
  • Anonym (TS)
    Anonym (tack) skrev 2014-09-25 13:15:25 följande:
    Jag är en otacksam sl#na och är inte intresserad?
    Det är möjligt att jag är otacksam, men måste man vara så TACKSAM för allt jämt då? Det är så typiskt här i (det Lutherska) Sverige att man ska göra sig liten, inte förhäva sig, inte vara stolt och inte minst, man ska vara TACKSAM för allt.

    Men tänk om det inte ens är en sund inställning? Tänk om vi skulle må bättre av att höja våra krav och känna oss mer stolta? Mer som i andra länder?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Sopa) skrev 2014-09-25 13:28:36 följande:
    Vad har du att vara stolt över? Din sjukpension?
    Min personlighet (vem jag är)
    Mitt barn
    Min fil. mag.
    Mitt fina hem
    Min duktiga hund
    Min begåvning (intelligens)
    Mitt starka engagemang i en viss förening där jag gjort mycket för utsatta
    Att jag är så duktig på att sy
    Att jag är bra på att lyssna och hjälpa andra
    Att jag är bra på att baka
    Att jag har en framgångsrik blogg
    Att jag ofta får höra att jag är snäll
    Att jag har så fint hår
    Att jag är så fördomsfri
    Att jag lever som en god kristen
    Att jag har god smak

    Vill du höra mer eller räcker det?!
  • Anonym (TS)
    Anonym (nej) skrev 2014-09-25 13:43:17 följande:
    Jag är inte så kunnig inom det området. Är det så att sjukersättning är tänkt att du skall ha resten av livet fram till pensionen? Jag blir nyfiken på vad som gör att man som ung (eller är du inte så ung?) får denna form av ersättning.
    Svår psykisk sjukdom i mitt fall.
Svar på tråden Förstår ni inte att det är kränkande när ni erbjuder ert gamla skräp?!