• Nidingbane

    Tror du att Islam kommer att genomgå en liknande socialutveckling som kristendomen?

     




    Jag satt och läste ett svar i en tråd som handlade om giftermål av samma kön inom Islam mm. Och som därmed gjorde mig nyfiken att ställa frågan om man här tror att Islam kommer att genomgå någon liknande utveckling som Kristendomen. För att i en avlägsen framtid själva kunna acceptera kvinnliga religiösa ledare, giftermål av samma kön mm.




    Själv vet jag att den kulturella utvecklingen aldrig står still. Men vad tror du om Islam? Tror du att Islam på något sätt själv kommer att genomgå sina egna sociala liberaliserings reformer dvs. religiös och kulturell avreglering så att de själva t ex kommer att kunna acceptera sina egna kvinnliga religiösa ledare, samt giftermål av samma kön mm på samma sätt som man gör inom vissa luterska, protestantiska kristna kyrkoförsamlingarna här i väst t ex Svenska kyrkan?




    Vill definitivt inget illa, nej jag tycker bara det skulle vara intressant att veta vad man tror här. Skulle vara intressant om nu också muslimer kunde svara för att sedan också förklara varför de svarar som de nu gör.




    Väl mött!




     




     




     

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Tror du att Islam kommer att genomgå en liknande socialutveckling som kristendomen?
  • Pentagram

    Det finns nog många skäl att kristendomen genomgått förändringar men två viktiga faktorer torde vara bristande intern konkurrens från andra religioner och ett välfärdssamhälle.

    Kristendomen var under lång tid den enda egentliga religionen att tala om i västvärlden (Europa). Utan konkurrens från andra religioner i området uppstod i stället inre slitningar och vi fick en hel bråte olika kristna delsekter. I många fall ledde det till bråk, förvisso, men i det stora hela innebar det att det blev svårare att peka på en enhetlig kristendom. Folk hade möjlighet att ansluta sig till undergrupper och även om det finns några rätt rejält stora huvudsekter ledde detta till att det blev enklare att nå förändring.

    Med bättre välfärd i samhället, ett rättvisare samhälle o d så får religionen mindre vikt. Kyrkan blir något som finns där men den får inte samma sociala makt och inflytande och folk känner sig inte lika beroende av att söka tröst i religionen när de har det ganska bra.

    Islam har inte så mycket intern splittring och pågående konflikter där islam identifieras gör det lättare att religionen enas mot yttre fiender. Om saker och ting lugnar ned sig kan Islam också förväntas "bredda" sig mer men det är en process som tar lång tid och islam lär heller aldrig få den priviligerade position i samhället kristendomen haft i väst.

    Vad gäller välfärdsutvecklingen är det som så att muslimer i väst i det stora hela ses som invandrare (sant eller ej), utomstående och de har oftast sämre sociala/ekonomiska förutsättningar. Attacker från rasister och främlingsfientliga (inte bara fysiska attacker) är heller inte ovanligt. Detta leder till att islam fortfarande blir en väldigt viktig del av en muslims liv, något som enar, tryggar och identifierar. I takt med att muslimer blir mer integrerade i samhället och islam blir bara ytterligare en kulturell yttring i mängden lär den också mjukas upp och förändras för att möta nya krav innifrån.

  • mr me
    Johan75 skrev 2014-10-12 10:11:21 följande:
    Ja, det här visar ju tydligt att det är jag som är "off topic" och "tuggar fradga". 

    Hela ditt inlägg, som jag väljer att inte citera mer än vad jag gjort, går ut på att förklara att det inte är religionen i sig som är problemet. Du menar att det är biologin hos människor från Afrika och Mellanöstern som avgör hur de agerar som grupp när det kommer till kriminalitet. 

    Sen tycker jag inte att du lägger dig "högt över huvudet" på någon annan vad jag kan se. Din ståndpunkt är tydlig. Du är rasist! Att människor inte håller med dig betyder inte att de inte förstår - men det är väl kanske något du måste jobba med att försöka greppa och förstå. 
    Nja, inte riktigt vad jag skrev. Men jag förstår att du gärna vill få det till det.

    Visst är det så att biologin, en människas gener, är avgörande för dennes förmåga att exempelvis tillgodogöra sig en utbildning. Så ett framtida Sverige som till 50% eller mer består av svarta afrikaner kommer givetvis ha väldigt annorlunda förutsättningar än dagens Sverige när det gäller att upprätthålla välfärd, lag och ordning mm. Så är det.

    Och likadant ser det ut inom religionen. En religion där majoriteten av de troende är vita nordeuropéer kommer att vara annorlunda (givetvis) än en religion där majoriteten av de troende är asiater, araber eller afrikaner.

    Det är därför buddhismen, hinduismen, kristendomen och islam är så olika som de är.

    Och ja, tydligen gick det över huvudet på dig. Jag kan förstå det. Enkla saker är svåra att förstå för vissa.
  • Johan75
    mr me skrev 2014-10-13 19:51:53 följande:
    Nja, inte riktigt vad jag skrev. Men jag förstår att du gärna vill få det till det.

    Visst är det så att biologin, en människas gener, är avgörande för dennes förmåga att exempelvis tillgodogöra sig en utbildning. Så ett framtida Sverige som till 50% eller mer består av svarta afrikaner kommer givetvis ha väldigt annorlunda förutsättningar än dagens Sverige när det gäller att upprätthålla välfärd, lag och ordning mm. Så är det.
    Och det skilde sig från det jag skrev hur?
    Behold, i come as a thief.
  • mr me
    Johan75 skrev 2014-10-13 20:01:13 följande:
    Och det skilde sig från det jag skrev hur?
    På flera punkter, du får läsa det jag skrev igen helt enkelt.

    Det är ju inte så enkelt som att en grupp av människor består av en massa individer. Gruppen är även en helhet där det kan uppkomma olika motsättningar pga etniska eller kulturella olikheter.

    I ett etniskt homogent område där alla tillhör ett bantufolk kanske alla trivs och är lyckliga trots att man inte har vare sig elektricitet eller air condition, Facebook eller föräldraförsäkring. Men i mötet med andra kulturer kan det behovet plötsligt uppkomma och det i sig kan skapa olika konflikter.

    Dels inom folkgruppen, men även i mötet med andra folkgrupper. Och det är ett ganska klassiskt fenomen för mänskligheten som vi har haft i många tusen år, och som kom att bli signifikant under "upptäckartiden" och den efterföljande kolonialismen.

    Så hur islam i Sverige, i västvärlden eller världen i stort kommer att se ut om hundra år beror på en massa faktorer. Framförallt beror det på vilka som utövar religionen, vilket jag tog upp. En majoritet av de troende här i Sverige kanske är somalier, t.ex, men religionen kan även påverkas av att stora grupper troende är svenskar, bosnier eller araber.

    Det är inte alls otänkbart att det mellan dessa olika religiösa grupper som är etniskt avgränsade kommer att finnas konflikter. Det är ofta så det blir med tiden. Att en folkgrupp tar "sin del av" religionen och utvecklar den i en egen riktning. Så hände exempelvis med kristendomen som splittrats i flera olika delar.

    Även buddhismen har, precis som kristendomen, tre huvudgrenar (vajrayana, mahayana och theravada) som vuxit fram i olika regioner av sydostasien. Islam har också den, sedan länge, olika inriktningar och det är inte otänkbart att det med tiden växer fram nya.
  • Johan75
    mr me skrev 2014-10-13 20:20:48 följande:
    På flera punkter, du får läsa det jag skrev igen helt enkelt.
    Tyckte det räckte med:
    Johan75 skrev 2014-10-08 14:58:39 följande:
    Förstår jag dig rätt i att du menar att det är genetiskt betingat huruvida människor är "blodiga och vidriga"? Att vissa människor är mer barbariska och det bestäms av deras geografiska ursprung?
    mr me skrev 2014-10-08 15:12:07 följande:
    Ja, absolut. Benägenhet att ta till våld är genetiskt betingat och det är också vetenskapligt bevisat att det är så. Kriminalitet går i arv t.ex, även om man kompenserar för miljöfaktorer.

    Detta spelade väl också in:
    mr me skrev 2014-10-07 21:43:06 följande:

    Men det är vår biologi, hur vi är som människor, som ytterst avgör hur vi agerar och där genomgår västvärlden just nu en genetisk degenerering som drivs av både invandring och vänsterideologi. 


    Det är en himla massa snirklande för att undvika att rätt ut stå för att man är rasist. Sen är väl påståendet att vänsterideologi påverkar genpolen (förmodat utan att räkna in positiv hållning till invandring eftersom du räknar upp invandring som egen punkt) är humoristiskt i sig. 
    Behold, i come as a thief.
  • habiti

    skillnanden är att utvecklingen som kristendomen hade var helt rätt, även i deras bibel, det katolikerna sysslade med var fel,

    det finns ingen "utveckling" av islam, den islam som praktiseras idag är den riktiga islam. dom kommer inte vika sig för några icke-muslimer.

  • Nidingbane
    habiti skrev 2014-10-17 17:08:21 följande:

    skillnanden är att utvecklingen som kristendomen hade var helt rätt, även i deras bibel, det katolikerna sysslade med var fel,

    det finns ingen "utveckling" av islam, den islam som praktiseras idag är den riktiga islam. dom kommer inte vika sig för några icke-muslimer.


    Hm just precis så säger även många kristna dvs. det finns inget behov av utveckling av kristendomen ( i alla fall inte den församling, inriktning osv man själva tillhör). Så det du säger om er (sanna muslimer) känner jag även igen ifrån kristet håll dvs. den kristendomen de praktiserar där är alltid den mest sanna och riktiga osv.
  • Nidingbane

    Jag hittade en liten sida som jag tycker var bra och som jag vill dela med mig utav eftersom jag tror den inte är skriven av troende. Bra så till vida att man där erbjuds en enkelt och övergripande beskrivning och jämförelse av olika saker. I detta fallet tycker jag den också erbjuder en intressant och lättförståeligt läsning om Shia och Sunni i Islam mm.

    http://www.diffen.com/difference/Shia_vs_Sunni

     

  • Älskar vintern

    Nej, det tror jag tyvärr inte. Bara att titta på hur mycket som hänt i Sverige på hundra år gällande kvinnors rättigheter, homosexuellas rättigheter osv.
    I länder som Saudiarabien verkar tiden ha stått still. 

Svar på tråden Tror du att Islam kommer att genomgå en liknande socialutveckling som kristendomen?