• sextiotalist

    Vem hade rätt i trafiken - bild

    Utan att se den icke ännu existerande bilden, så gäller följande, högerregeln gäller alltid, såvida inget annat sägs.
    Högerregeln gäller ej vid utfart från parkeringsplatser eller liknande platser, då är det den som ska ut som har väjningsplikt.

    Inne på en parkeringsplats är jag däremot osäker på, kan vara bådas skyldighet att se sig för

  • sextiotalist
    Vokalissan skrev 2014-10-01 11:27:12 följande:
    På en parkeringsplats gäller högerregeln.
    Tack, jag är väldigt försiktig på p-platser så jag har väl både en vänster/höger/back/framåt-regel ;)
  • sextiotalist

    Om inget annat står, så har den ljuslila bilen väjningsplikt och den mörklila har det. Att det finns upphöjda kanter har inget med saken att göra. Men detta under förutsättning att båda är vägar. Det framgår inte vad det är för typ av väg som den lila bilen kommer på

  • sextiotalist
    Anonym (Ena bilisten) skrev 2014-10-01 11:52:56 följande:

    Menar du att den mörklila är den som får köra och den ljuslila vänta?
    Båda är vanliga vägar ja.


     


    Ja, eftersom den mörklila kommer från höger, jag kan gissa på att den ljuslila upplever att den har förkörsrätt eftersom vägarna möts som de gör, men det är den ljuslila som ska släppa fram den mörklila
  • sextiotalist
    Anonym (Ena bilisten) skrev 2014-10-01 13:04:46 följande:

    Alltså det är en lite bredare trottoar som är till höger om den ljuslila bilens vägbana. Och den går alltså över i en upphöjd överfart över den mörklila bilens väg.
    Jag är ganska säker på att detta finns att hitta bland de lokala trafikföreskrifterna, för avvikelse från t.ex högerregeln ska vara beslutade och även registrerade.
  • sextiotalist
    Anonym (Ena bilisten) skrev 2014-10-01 13:19:02 följande:
    Ja jag ska gå och kika, när det blir tillfälle hur det är utmärkt. Vita fyrkanter (eller vad nån skrev) målade på asfalten, känner jag inte igen att jag sett nånstans här i stan faktiskt. Men nån skylt som visar att det är cykelbana borde ju finnas.
    Att det är cykelbana innebär inte med automatik att det är företräde för cyklar, utan det måste finnas ett beslut samt skyltning (eller märken i gatan) som visar att det är så
  • sextiotalist
    Anonym (Ena bilisten) skrev 2014-10-01 14:08:36 följande:
    Ja, nä alltså ingen olycka har skett. Men hade kunnat ske. Jag har kört i denna korsning dagligen under flera års tid. Och då alltid blivit lämnad företräde (som mörklila bil) och stannat och släppt fram (när jag varit den ljuslila bilen). För jag har alltid trott att högerregel gäller.

    Men igår så kom den ljuslilabilen och nästan kör på mig. Föraren la sig på tutan och hytte med näven. Men det gick bra alltså. Vid en diskussion vid fikabordet på jobbet (som ligger bredvid den korsningen) så var det väldigt olkia åsikter om vad som var rätt (de flesta inblandade kör i just den korsningen dagligen).

    Såvida inte förarern i den ljuslila bilen hade specialinformation om att ev inte högerregeln gällde, så var det nog bara en förare som körde sitt eget race.
    För om det är väjnngsplikt pga cykelöverfarten, så är det bara den mörklila bilen som kan se det.

    Jag vet att det finns lustiga skyltningar ibland.
    Det var ett ställe i Stockholm där det var väjningsplikt från en sidogata, om man körde på "huvudgatan" och inte visste om det, så förutsåg man att det var högerregeln som gällde. Men om man tittade noga, så kunde man se skylten (baksidan alltså) och rester av vägmarkeringen, men inget annat som visade på att man hade förkörsrätt.
    Så ibland är det inte helt klart om man kör på "fel" gata vad som gäller.

    Men som jag skrivit innan så ska det finnas vad som gäller i de lokala trafikföreskrifterna, slå en signal till gatukontoret i din kommun, så ska nog alla frågetecken redas ut
  • sextiotalist
    Kjell2 skrev 2014-10-02 09:14:17 följande:
    Säger inte emot i sak men reglen känns lite besvärlig. Om man kommer körande med en korsande väg från höger ska man alltså se att den korsande vägen har en upphöjd kant och att högerregeln inte gäller.

    Varför då inte sätta ut skyltar med huvudled och lämna företräda så att det blir tydligt.
    Exakt. Det skadar inte med att vara övertydlig. Men man glömmer ofta att många gånger (såvida det inte står klart och tydligt i de trafikföreskrifter som är utgivna av transportstyrelsen) så måste avvikelser anges i de lokala trafikföreskrifterna

    Det har förekommit att folk har blivit friade från hastighetsöverskridelser, stoppförbud, väjningsplikt etc, för att det inte är beslutat på rätt sätt
Svar på tråden Vem hade rätt i trafiken - bild