Inlägg från: enanna |Visa alla inlägg
  • enanna

    Tycker du ordet främlingsfientlighet är adekvat med ordet rasist?

    Nidingbane skrev 2014-10-01 20:09:08 följande:
    Snälla näsvisa du, då får du kritisera NE också.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Nationalencyklopedin
    Du har nog missförstått ordet tyvärr, adekvat betyder ungefär "tillräckligt bra", nationalencyklopedin förklarar det med "som motsvarar givna krav".
  • enanna

    Enligt SAOL "fullt motsvarande, träffande, riktig", alltså något som fullt motsvarar de krav som ställs Glad Inte "fullt motsvarande" så att det "betyder samma sak som", men förstår att det kan tolkas så!

  • enanna
    Nidingbane skrev 2014-10-01 21:24:50 följande:
    Med all respekt så kan kanske det inte var helst korrekt, men jag använde ordet för att NE själv använde det i sin förklaring av vad rasism är och står för. Se nedan!

    "Även åsikter och handlingar som inte i alla avseenden motsvarar definitionen ovan kan med viss rätt benämnas rasism, när det rör sig om allmän motvilja mot medlemmar av grupper som definieras genom fysiska, kulturella eller beteendemässiga karakteristika, utan hänsyn till enskilda gruppmedlemmars individuella särdrag. Ofta är dock uttrycket främlingsfientlighet mer adekvat om sådana attityder."
    Uttrycket främlingsfientlighet är i sammanhanget som beskrivs i NE mera adekvat, alltså mera rätt, mera träffande. Orsaken till att din fråga resulterar i en språkdiskussion är som Stårschan beskriver,"frack, gummistövlar och toppluva", det blir så fel att man fastnar vid det istället för vid frågan. Men som sagt, jag förstår precis hur man kan misstolka ordet enligt de definitioner jag hittat! Glad

    Ordet likvärdig är inte synonymt med adekvat, absolut inte! Tänk att adekvat betyder "tillräckligt bra" och på det sättet "motsvarande" (som i "motsvarande de krav som ställs"), eller "träffande" (alltså mera rätt).

    Det du menar är "likvärdigt" eller "motsvarande" (som i "betyder samma sak som").

    Ännu ett sätt att förklara skillnaden:

    Han har kunskap motsvarande de krav som ställs = han har adekvat kunskap = han har tillräckligt bra kunskap.

    medan...

    Han har kunskap motsvarande en sjätteklassists = hans kunskap är likvärdig en sjätteklassists.

    Ursäkta tjatet och OT, skriver eftersom du frågar efter synonym Glad
Svar på tråden Tycker du ordet främlingsfientlighet är adekvat med ordet rasist?