• sextiotalist

    Hur rädd ska man va för Ebola?

    Jag tror att risken att den epidemi, likt den i Afrika, har svårt att bryta ut här, dels för att våra levnadsförhållande är annorlunda, vi lever inte så tätt inpå varandra, vi har en högre hygienstatus och vi har en bättre utbyggd sjukvård. 
    Klimatet är annorlunda.
    Nu vet man inte helt säkert hur Ebola smittas, men om man googlar så hittar man på internmedicin

    "Smittvägarna är fortfarande osäkra för Marburg och Ebola, trots omfattande studier. Kontakt med kroppsvätskor från vissa djur som gnagare, apa och fladdermöss anses vara en primär smittväg. En typ av fladdermus, flyghund (fruit bat) anses vara den naturliga värden för Ebola. Nosokomiala utbrott finns beskrivna. Smittspridning mellan människor sker genom kontakt med infekterade kroppsvätskor. Tradition att sörjande vidrör den döde har också misstänkts orsaka smitta. Luftburen smitta anses mindre sannolik. Risken för sekundärfall förefaller att minska allt eftersom tiden för utbrottet går och virus har passerat genom fler individer. "
    (från den (8:e september i år)
    Så min uppfattning, nej, finns ingen anledning att vara rädd här i Sverige, det känns lite som när HIV kom, folk var livrädda och sedan visade det sig att det var inte alls så lätt att bli smittad

  • sextiotalist
    Sebastian72 skrev 2014-10-03 02:51:22 följande:
    Invandring har inget med ebola att göra. Invandring en ganska långsam process där individerna är samlade. Kontrollerande. Snarare ligger riskerna hos världsresernärer med massor av tillfälliga möten överallt. Okontrollerade möten. Tar vi riskerna/hoten med ebola på allvar är det en betydligt större risk. Vita män och kvinnor på flygplatser nog största riskfaktorn om sjukdomen får fotfäste.
    Det tror jag också. Jag tror det är en större risk att någon som åkt med de "rosa bussarna" kommer hem (ovetande) med smittan än en flykting eller en som arbetat med biståndsarbetet.
  • sextiotalist
    Anonym (Ebbe) skrev 2014-10-02 21:53:55 följande:
    Det går ju inte att jämföra HIV med ebolafeber alls egentligen. Ebola har funnits runt i snart 40 år och alla vet vad det är och hur den smittas och man dör inom någon vecka oftast. HIV är något helt annat.

    Klart att ebola kan komma att spridas här också men kanske inte i någon större omfattning men om det inte börjar lugna ner sig nere i Afrika snart så dyker det nog upp några fall här och där i Europa snart också.
    man kan mycket väl jämmföra dessa. Nej, man är inte helt säker på smittvägarna, jag hade en länk till en sjukvårdssida som var daterad 8/9 i år, och då var man ännu inte säker på smittvägarna, men har börjat ringa in den.

    När det gäller andra likheter

    http://www.bms.se/hiv-aids-historia/

    Jag minns mycket väl när HIV och AIDS var nytt, och det florerade (och gör det än) en massa rykten, i den här länken så trodde man på världsepidemi.

    Nu tror jag att Ebola är lite mer smittsamt än AIDS, men jag är ganska säker på att den är värst i områden där man fortfarande lever tätt, har sämre sjukvård och en stor analfabetism.

    Pest finns fortfarande kvar, men man kan hantera de utbrott som kommer, samma sak med kolera.
    Men i områden med tät befolkning, undermånlig hygien, så är det lätt att det blir epidemier.

    Jag tippar på att nu, innan man vet hur man ska hantera viruset, innan man hittar ett vaccin, så kommer man hantera detta med högsta säkerhet, precis som man gjorde med HIV-viruset. Sedan får väl forskningen avgöra om den alltid ska hanteras som en högrisksjukdom eller om den blir hanterbar.

    Personligen så ser jag t.ex fågelinfluensan som ett större hot, eftersom den sprids bla med fåglar och de tar ingen hänsyn till varken landsgränder, karantän och smittskyddsregler
  • sextiotalist
    Anonym (Naivt?) skrev 2014-10-03 12:36:57 följande:
    Smittskyddsläkaren är den sista som träffar patienten inför döden och den är förberett när det gäller smittspridningen. Är du det också? Du har inte träffat någon "afrikan" i bussen, på dagis, i skolan, på lunchrestaurangen, på gymmet, i simhallen, på föräldramöte............................................ 
    Du behöver inte resa i dessa länder. Dessa länder redan finns här.
    landets 18 landsting och två regioner finns det smittskyddsläkare som ansvarar för smittskyddet regionalt. Att kontrollera och spåra smitta är en viktig uppgift.

    Landstingets smittskyddsläkare svarar för samordningen av regionens pandemiberedskap och arbetar för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar.


    Smittskyddsläkarna övervakar smittsamma sjukdomar och spårar smittor. Dessutom ger smittskyddsläkarna allmänheten råd och upplysningar i smittskyddsfrågor. Verksamheten regleras i smittskyddslagen.

    Om jag tolkar detta rätt, så är smittskyddsläkaren inkopplad väldigt tidigt vid risker av epidemier och är inte den som träffar patienten, utan det är snarare infektionsläkaren som då är den behandlande läkaren.

  • sextiotalist
    Butterscotch skrev 2014-10-03 10:40:13 följande:
    Med tanke på att det bara tar ungefär en vecka från att någon blir smittad tills denne någon får tydliga symptom och sedan dör inom ytterligare någon/några veckor känns det mer troligt att det är en svensk turist som drar hem smittan (blir smittad i slutet av semestern, sätter sig på ett plan och börjar uppvisa symptom efter hemkomsten till Sverige) än att det är en flykting som befunnit sig på flykt i x antal veckor innan h*n kommer till Sverige.

    Det tror jag också.
    Med tanke på hur noga de är när man tar patienter som vårdats utomlands och ha dom i karantän, så är jag ganska säker på att de kommer vara mycket obsevanta om det kommer in en patient som varit i ett högriskområde
  • sextiotalist
    Farah Vidal skrev 2014-10-03 13:47:40 följande:

    Jag är också sextiotalist, men i motsatsen till dig (med hänsyn till alla dina tidigare kommentarer på FL ) har jag aldrig lämnat min hjärna i garderoben dagen jag gifte mig.

    Tänk lite logiskt människan! Eftersom det tar flera dagar innan sjukdomen bryter ut, har de inte hamnat i karantän i deras hemland, om de hamnat i karantänen reser de nog knappast till Sverige? Tillbaka till ruta 1, eller hur?


    jag är inte gift och är inte orolig över Ebolaviruset. Nu arbetar jag inte i en miljö där jag utsätts för smittor, i din situation skulle jag vara mer försiktig, men då inte för Ebola utan för tbc och andra sjukdomar.

    min hjärna är väl på plats
  • sextiotalist
    Påven Johanna skrev 2014-10-03 16:35:27 följande:

    Men snälla människa, det där är ett totalt falsarium som du verkligen inte borde vara med att sprida. 

    Den här sjukdomen sprider sig på ett sätt som gör att det är oerhört svårt att begränsa den även i länder med god sjukvård. Dessutom är det enormt krävande (förutom att vara potentiellt farligt) att vårda dessa människor, så vi som är hittills oprövade i Europa kan förstås vänta oss extrema svårigheter och stor tragik även vi, om det är så att Ebola får minsta fäste här. 


    det jag läste var att den troligen spred sig via kroppsvätskor och den var inte luftburen, dvs inte som influensa eller vinterkräksjukan. Är smittan via vätskor, då är den lättare att begränsa. Är den luftburen, då är det tuffare
  • sextiotalist
    Anonym (Ingen fara) skrev 2014-10-03 17:15:40 följande:

    Du har fel. Sättet den sprider sig på gör att den sprider sig nästan uteslutande i länder som har dålig levnadsstandard, undermålig sjukvård samt rituella beteende vid dödsfall/begravningar.

    Det kommer aldrig att bli någon större spridning i i-länder, eftersom sjukdomen kommer att bromsas upp väldigt effektivt. Bara en sådan sak som att de flesta i Sverige redan vet att den sjukdom finns och att den härjar i Afrika, är ju en stor fördel. Kunskap är makt.


    många av de sjukdomar som härjar i länder med stor fattigdom och sämre sjukvård har även härjat i Sverige, kolera, pest, dysenteri, TBC. De har vi fått bukt på med kunskap om smittspridning och vaccinationer och hur man hanterar den sjuke. Den här sjukdomen har fienden i västvärlden, bra hygien, bra sjukvård och kunskap
  • sextiotalist
    Anonym (Frisk) skrev 2014-10-03 17:47:39 följande:

    Ebola är vad jag hört en sjukdom som är framställd av forskare i USA.

    Det finns ett skydd i form av Kolloidaltsilver som fungerar men som man försöker bromsa då läkemedelsindustrin vill sälja värdelösa vacciner.

    Förra så kallade pandemin kallade dom för Svininfluensa, allt för att få sälja vaccin.

    Har jobbat i Afrika och dricker varje dag en skvätt KS, ingen malaria eller annan sjukdom sedan jag började med KS. 


    konspirationsteoretikern har hittat hit.
Svar på tråden Hur rädd ska man va för Ebola?