Inlägg från: Anonym (Mia) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mia)

    Minska gluten i kosten utan allergi?

    Det är inte alls farligt att utesluta gluten. Men varningarna är främst för de som tror de är glutenintoleranta, provar utesluta själva och sedan går till doktor. Då måste de äta mat med gluten i flera månader för att få en diagnos. Så om du inte tror du har glutenintolerant och inte vill ha diagnos, bara köra på! Finns massor av bra produkter idag och eftersom du bara vill äta fritt från gluten så gör det inget om du får i dig lite spår eller någon gång äter mat med gluten hos andra.

    Tipsar om att ica har glutenfri tortilla, Shär har jättegott rosenbröd du bakar färdigt I ugn, Änglagårds corflaes är glutenfria. Använd rent havregryn (märkt glutenfritt). Pasta del'oro tycker jag är godaste pastan, även om senaste lasagnen på Shärs lasagneplattor blev jättebra. Prova göra paj på madelmjöl, supergott. Ska du baka med jäst eller bakpulver, använd recept gjorda för att vara glutenfria, mycket lättare så än att mixtra själv och välj i första hand recept där det ingår fiberhusk. Fika på konditori kan vara lite besvärligt om de inte har glutenfritt men nötrullar, biskvier och makroner är oftast glutenfria.

  • Anonym (Mia)
    detkanskefunkar skrev 2014-10-17 10:07:48 följande:
    Åh, tack för jättebra tips!  Hur är det, är glutenfria produkter väldigt mycket dyrare än andra?
    Ja de specifikt glutenfria produkterna är dyrare, men jag tycker faktiskt inte det blivit mycket dyrare. Vi har snarare lagt om kosten mer till risnudlar, potatis, ris och quinoa mot att äta massor av pasta som vi gjorde for. Jag mår bättre på den kost vi har nu och äter ibland den glutenfria pastan istället för vanlig.

    Köp hem Maizena redning till grytor och såser, den är glutenfri. Men går bra att bottenreda såser med glutenfritt mjöl.

    Det finns en uppsjö av mjöler, med olika halt av fibrer. Jag gillar Semper fibermix till plättar, Semper finmix till fina småkakor men använder Lailas gula som bas till flesta kakor och bröd.
  • Anonym (Mia)
    detkanskefunkar skrev 2014-10-17 10:24:53 följande:
    Byter du bara ut mjölet i receptet mot dessa produkter istället då? Eller väljer du specifikt glutenfria recept?
    För att baka paj, bröd och kakor, ALLTID specifika recept i början. Finns en uppsjö på nätet. Däremot där det är en gryta med mjöl som redning byter jag rakt av till Lailas eller reder med Maizena

    Gluten är en sorts fiber som hjälper till att hålla ihop och göra vetedegar så där elastiska, och bakpulverdegar fluffiga. Utan gluten blir det torrt och hårt. Därför används ofta extra ägg eller fiberhusk som man sväller i vatten och bildar en gele. I mycket färdigbakat idag används extra tillsatt gluten för att få de där superfluffiga bröden.
Svar på tråden Minska gluten i kosten utan allergi?