Inlägg från: Anonym (gamla) |Visa alla inlägg
  • Anonym (gamla)

    Er checklista innan barn?

    Vi träffades sent i livet, jag är 33 och han 40, träffades för snart två år sedan. Vi planerar förlovning i vår och sen giftermål inom ett år. Jag känner att jag vill vara gift när vi får barn. Sen så måste man ju inte göra allt i "rätt" ordning.

    Bra jobb och inkomst har vi båda två. Det är viktigt. Bor i en trea på hundra kvadrat så plats finns också. Men vi sparar till handpenningen på en bostadsrätt nu. Men tänker börja försöka göra barn om drygt ett år ungefär.

    Någon som vet hur mycket ett barn påverkar möjligheten att få lån?

  • Anonym (gamla)
    Marie90 skrev 2014-11-10 12:49:40 följande:

    Att barn skulle påverka chansen att få lån är inget jag ens tänkt på.. Hur skulle banken resonera då tänker du?


    De räknar annorlunda på hur mycket man får låna eftersom ett barn är en utgift. Jag kollade på sbab:s hemsida. Gå gärna in och kolla. Där kan man fylla i lön, andra lån tex CSN, civilstånd osv och de gör en uträkning vad man kan få låna. Det skulle diffa ca 450 000 kr för oss om man hade bara ett barn

    Men sen vill man ju inte vänta hur länge som helst med barn heller och det tar ett tag att spara ihop några hundra tusen till insats på en bostadsrätt.

    Vad tycker du?
  • Anonym (gamla)
    Marie90 skrev 2014-11-10 21:17:32 följande:

    Oj! Jag hade verkligen noll koll på det..

    Vi är ju ganska unga, ca 25år så det finns ju tid att spara och vi har en väldigt fin hyresrätt med altan och allt sånt så för oss är det inte så bråttom..

    Är i och för sig ganska självklart att barn räknas som en utgift men samtidigt känns det lite hemskt att tänka på att vänta med barn pga ett lånelöfte.. Behöver man berätta att man är gravid vid en låneansökan?


    Det tror jag knappast. De måste ju ändå räkna med att man kanske kommer skaffa barn om man inte redan har det, det verkar bara vara situationen vid låntillfället de går efter. Vi kunde få låna 3,5 mille och det det kommer vi aldrig göra. Jag vill bara undersöka alla eventualiteter så man vet hur man ska tänka.

    Man kan väl säga att jag är något av en planerare ????

    Ni är ju unga och har gott om tid både för barn och annat.

    Jag fyller 34 i vår så vill börja försöka skaffa barn inom ca ett år från nu. Då kommer jag förhoppningsvis vara 35 när bebisen kommer. Vi vill bara ha ett barn annars skulle jag nog känna mig mer stressad!
  • Anonym (gamla)
    Anonym (Jo) skrev 2014-11-09 17:43:27 följande:

    Jag hade ingen checklista annat än jag väntade tills jag träffade en man jag ville ha barn med.  Om jag ser mig om i bekantskapskretsen så är fast jobb, stort hus och liknade ingen garanti för att man blir en bra förälder eller håller ihop med sin partner resten av livet....


    Mycket sant! Vad som helst kan hända. Men man vill ju ha ett bra utgångsläge, dvs bra ekonomi och en stabil relation ????
  • Anonym (gamla)
    Anonym (min lista) skrev 2014-11-10 21:36:13 följande:

    Jag vill vara färdigutbildad. Nu är jag inne på sista året på kandidaten, men vill nog ta en master. Har inte helt bestämt om jag känner att jag vill vara klar med mastern innan barn, men det hade nog varit det bästa, plus hunnit jobba innan.

    Sambon ska antingen ha fått svenskt medborgarskap eller så får vi bestämma någon annanstans att bo. Men jag vill känna att jag är på en plats där jag vill stanna ett tag i alla fall. 

    Bo större än vi gör nu. Det som är skönt är att vi äger vår lägenhet, så om vi vill ha en större kan vi sälja denna, förhoppningsvis med vinst, och köpa en större med de pengarna. 

    Sambon ska ha bestämt vad han vill syssla med, fortsätta i branschen han är i eller sadla om. 

    Skulle gärna vilja göra en längre resa med min sambo, se mer av hans del av världen. Vi har gjort kortare resor ihop, och en längre inom Europa. Och vi träffades på en plats med kritvita ständer och ljusblått hav, men jag skulle vilja göra en sån typ av resa med honom, som vi planerat tillsammans och inte bara råkat springa på varandra på ;)


    Vart träffades ni?

    Jag vill gifta mig på en vit strand. Jag har kollat upp att man kan gifta sig på stranden på Jamaica och det är lagligt och giltigt i sverige. Problemet är kostnaden. Det skulle gå på ca 60 000 och sen är det priset för ringen plus det. Då är vårt bostadssparande back massor pga bröllop. Suck!

    Det är jättebra att ni redan har en bostadsrätt då har ni ju insatsen på ett större ställe som du säger!

    Lycka till med planerna!
  • Anonym (gamla)
    Anonym (Johanna) skrev 2014-11-11 00:34:20 följande:

    Gift i lyckligt förhållande och sparpengar för att kunna köpa hus när vi tycker det passar efter vi fått barn. Helst ville jag att båda skulle ha fasta jobb också (jag har) men det är väldigt svårt att få i min mans bransch så nu kör vi i alla fall. Jag kommer vara 31 när vi börjar, orkar inte vänta och se längre. Hade jag varit några år yngre hade jag kanske resonerat annorlunda. Nu får vi ta det som det kommer och hoppas på det bästa.


    Hur gammal är du nu, alltså hur länge tills ni börjar försöka?
  • Anonym (gamla)

    Visst vore det kul om vi kunde hålla liv i tråden fram tills vi är gravida allihopa

  • Anonym (gamla)
    Anonym (min lista) skrev 2014-11-11 22:22:34 följande:

    Även om vi båda är sugna så är vi relativt unga fortfarande (jag 24 och han 29) så vi har tid på oss att göra lite mer grejer innan det kommer barn. 

    Hoppas du får ditt strandbröllop nån gång! Som min pappa brukar säga: det kommer nya pengar ;)


    Jag kan förstå det! Passa på att njuta av livet som det är innan barn. Själv har jag jobbat pluggat rest massor, läst språk, säsongat i Norge, flyttat runt och varit fri som fågeln. Jag tycker man ska passa på att göra sånt innan man slår sig till ro med familj.

    Vad romantisk att träffas som ni gjorde!

    Tack jag ska hålla tummarna för att det kommer nya pengar, ska försöka förhandla upp min lön!
  • Anonym (gamla)
    Anonym (Johanna) skrev 2014-11-12 19:26:59 följande:

    30. Vi kommer börja försöka till våren, förhoppningsvis någon gång mellan januari och juni och då är jag således 31. Vi väntar på att min man ska få besked om ett tvåårigt jobb; så fort han fått ja någonstans kommer vi börja försöka få barn. Jag är trött på att vänta ut ovissheten men självklart tycker jag att det känns jobbigt. Jag är också en planerare och trygghetsnarkoman egentligen och gillar inte att jag inte förstod när vi blev tillsammans att det var så här det kunde bli. Jag älskar verkligen min man och allt i vårt förhållande är jättebra utom just detta för jag trodde att han också skulle ha ett vanligt jobb och att vi skulle ha ett svennigt medelklassliv med villa utanför staden vi bor i men nu är det inte så säkert att det blir så och jag håller på att anpassa mig mentalt. Det har tagit ca ett halvår att nå den här nivån av accepterande och anpassning till denna "flexibla" tillvaro.


    Vad jobbar han med? Vad bra ändå att ni inte behöver vänta så länge!

    Men jag förstår att det känns jobbigt att inte kunna planera och inte veta hur framtiden kommer se ut!

    Min sambo ville inte ens ha barn förut och jag var rädd att det skulle krossa vårt förhållande för alltid. Men som tur var har han ändrat sig.
  • Anonym (gamla)
    Anonym (Johanna) skrev 2014-11-12 20:22:53 följande:

    Forskare. Efter den här utlandstjänsten kanske han får möjlighet till en annan tillfällig anställning så att vi kan flytta tillbaka hit, men svenska universitet verkar livrädda för att tillsvidareanställa folk så de anställer på massa olika anställningsformer så att de kan kringgå LAS. Detta är ett stort problem och en stor anledning till att så få kvinnor forskar trots att de är i majoritet på grundutbildningarna (under antagandet att kvinnor generellt är mindre riskbenägna än män och hellre satsar på trygghet för att kunna bilda familj).

    Får han inte anställning här efteråt så får vi försöka få stanna dit vi ska eller söka oss till andra städer i Sverige eller utomlands. Det låter kanske glammigt om man har en rastlös och laidback personlighet men jag själv har svårt att hantera det. Min man är ganska laidback men inte så rastlös så han hamnar väl någonstans däremellan, men han har varit inställd på detta under längre tid än jag plus att han ju kan ha lite mer kontroll över situationen. I just go along for the ride, så att säga...

    Så skönt att din sambo ändrat sig, hoppas du blir gravid lätt!


    Men hur blir det för dig och ditt jobb då, om ni kanske måste flytta då och då, det blir svårt kan jag förstå. Man får väl alltid göra mer eller mindre uppoffringar om man älskar någon. Jag hade pojkvän i ett annat land långt borta och bodde där nästan ett år. Jag var beredd, i alla fall just då, att lämna allt för honom. Nu blev det ju inte så och i efterhand kan jag tänka att jag nog inte hade blivit så lycklig med det livet för det är ett ganska fattigt land och jag hade aldrig kunnat ha den trygghet som jag har idag. Jag kan nog inte leva så bara för dagen. Inte med barn i och han hade den mentaliteten.

    Jag hoppas att ni kan rota er någonstans så småningom och att han får en fast anställning.

    Jag hoppas också jag blir gravid snabbt men när man läser om alla här på fl som har problem med att bli gravida och även mina vänner som går igenom hormonbehandlingar och IVF så blir man rädd. Är sjukt rädd för att föda också men vill verkligen ha barn så måste våga!
  • Anonym (gamla)
    Anonym (*Nova*) skrev 2014-11-15 11:17:57 följande:

    Jag tyckte det räckte med ett tryggt boende och stabil relation, sambon ville att vi skulle renovera klart köket (bodde i en etta på 47 kvm, åt i vardagsrummet o diskade i badkaret eftersom vi rivit ut hela gamla köket) + han ville göra om sitt företag till AB. Sagt o gjort, när det var klart körde vi igång. Idag ett par år senare har vi annu inget barn men: försökt på naturlig väg utan resultat under 1 års tid, genomgått en fertilitetsutredning som visat på manlig infertilitet (troligen något genetiskt, f.ö. är min sambo fullt frisk och ser helt normal ut, bara att han inte kan få barn på naturligt sätt), sörjt och funderat hur vi ska gå vidare ca 1/2 år, påbörjat inseminationer med spermiedonator. Vi har även: jag = pluggat klart på universitetet, hunnit jobba snart 2 år o fått fast jobb. Sambon: utökat sitt företag med anställda + startat ett till företag. Tillsammans: köpa villa i Stockholm o 2 bilar. Vill bara säga, men man ska inte tro att det är självklart att det är lätt att få barn, vi var naiva o trodde att det skulle vara enkelt, jag funderade innan vi började på vilken månad som var bäst och när barnet skulle födas, trodde aldrig att vi skulle bli ofrivilligt barnlösa och behöva använda donator och hålla på med hormonbehandlingar, det var så långt bort och drabbade ju bara andra. Vi var unga, var 30 när vi började försöka och fullt friska för övrigt. Idag bryr jag mig inte om vilket kön vi får på barnet, när det kommer eller om det har nån sjukdom (självklart vill vi ha ett friskt barn, men idag tar jag inget för givet längre, skulle älska barnet oavsett, bara det är vårt barn som vi gemensamt kämpat för att få, om det ens blir nåt barn nån gång...som sagt, tar inget för givet längre). Vill bara säga, men kör på och vänta inte för länge. Allt annat kan man få sen, men det finns aldrig rätt eller fel tid för barn. Kan låta som vi lever rätt lyxigt o har allt, det hade vi inte när vi började försöka, då var jag inte klar med mina studier och hade inget tryggt jobb, bara vår lilla bostadsrätt och sambon som höll på att bygga upp sitt företag, vi har ordnat allt annat under tiden vi väntat och gjort alla utredningar m.m. Vet också folk som lever på soc. o ändå klarar sig hyfsat bra, inget lyxliv men tak över huvudet och mat i magen i alla fall. Så vänta inte för länge!


    Vad sorgligt att det har varit så svårt för er! Jag ska hålla tummarna att ni ska få er bebis snart! Det är jag också lite rädd för att det ska bli svårt och bli problem man inte räknar med. Är ju så vanligt med missfall också så jag försöker tänka så att man ska vara lite förberedd på alla eventualiteter. Men håller helhjärtat med om att man inte ska vänta för länge även om livet kanske inte ser ut exakt som man vill!
  • Anonym (gamla)
    Anonym (O's mamma) skrev 2014-11-15 19:33:24 följande:

    Kan bara instämma i det Nova skriver. Jag har en diagnos som gör att jag inte har fungerande äggstockar och ägg så jag har vetat sedan innan jag var tonåring att jag inte kan få barn, äggdonation var det som gällde för mig. Så fort jag och mannen bestämt oss för att försöka så var det inte så mycket att fundera på, det där med checklista har liksom aldrig varit något att fundera runt förutom att vi ville vara färdig med studier. Nu har vi haft turen att lyckas med äggdonation och har en underbar dotter. När dottern blev till var jag arbetslös men fick ett vikariat under min graviditet och nu planerar vi syskon, detta beslut tog vi innan jag hunnit få nytt jobb efter min föräldraledighet. Givetvis underlättar det att vi bor i Stockholm och jag jobbar i en bransch där det finns relativt gott med jobb. Vi bor i en trea och blir vi fyra måste vi flytta till en större lägenhet vilket inte är det lättaste med bostadspriserna i Stockholm. Vårt tankesätt har alltid varit att jobb och boende kommer och går och går att förändra medans barn är för evigt. Praktiska detaljer löser sig under tiden.

    Vet precis vad du går igenom Nova och jag önskar dig lycka till i ditt kämpande och att ni lyckas.


    Vad underbart att ni fick ert barn trots motgångar!Tog det lång tid innan ni lyckades?

    Jag har opererats två gånger pga cystor på äggstockarna och man upptäckte sist att jag även har endometrios. Mådde riktigt dåligt av detta förra hösten/vintern men opererades senast i april i år och nu mår jag toppenbra. Är rädd att det ska bli problem att bli gravid, så svårt att veta ju!
  • Anonym (gamla)
    Anonym (O's mamma) skrev 2014-11-28 16:43:30 följande:

    Tack, efter totalt 3 år (2 års köande då väntetiden är väldigt lång för äggdonation och på vårat tredje försök) fick vi vår dotter:)

    Så tråkigt att du mått dåligt men skönt att du fått hjälp. Som tur är finns det ju mycket hjälp att få om det skull visa sig att du har svårt att bli gravid. Hoppas det kommer gå bra för dig.


    Tack! Jag förstår inte hur folk orkar med dessa långa processer med att skaffa barn. Måste vara så himla psykiskt påfrestande!

    Har en kollega som precis har adopterat ett litet barn från Sydafrika, så glad för deras skull. Har även en bekant som fick barn nyligen de hade gjort IVF och försökt i åtta år innan de blev gravida på naturlig väg.

    Jag har aldrig tänkt tanken på att det inte skulle gå förrän nu när man har bestämt sig för att försöka. Här på FL läser man ju så många historier om hur svårt det kan vara och det skrämmer en ju.

    Måste i vänta lika länge nu eller har ni redan stått i kö länge?
Svar på tråden Er checklista innan barn?