• Alexi

    Hur leker era 4-åringar?

    1. Vad leker era barn? Med leksaker, pyssel eller rollekar?
    Min son har precis fyllt fyra år. Han leker massor med bilar, kör med dem, parkerar dem, kör rollekar. Mycket med leksaker, småbilar, stor sopbil och "Skutan" från Jake och piraterna. Sen leker han och storasyster massor med rollekar, äventyr, kojor, olika grejor som involverar halva lekrummet med ryggsäckar, låtsasmatlagningsgrejor och allt annat. Sen ritar han oerhört mycket och har gjort senaste månaderna. 

    Sällskapsspel är också jättekul.

    2. Vad leker de med/ Hur leker de med andra barn?
    Han leker massor med storasyster som är två år äldre. Leker också mer och mer med andra barn på förskolan tror jag.

    3. Var leker de? Där ni är eller i sitt rum?
    De leker över hela huset. Kan leka en timme i vardagsrummet eller lekrummet, sen drar de upp på övervåningen och leker där osv.

    4. Hur ser deras egna lek ut? Hur långa pass egen lek? Hur ofta? Initierar de egen lek själv eller "sätter ni igång" dem?
    Vi kan någon gång föreslå vad de ska leka men oftast så sätter de igång själva, "kokar soppa på en spik" typ, dottern dopar på sin lillebror och säger "kom så går vi på äventyr" eller liknande. Så är de igång. De kan leka i flera timmar. Det blir förstås en hel del konflikter, framför allt vissa dagar är det konflikter hela tiden medan andra dagar kan de leka i flera timmar utan att man behöver blanda sig i en enda gång.

    5. Vad gör de på mornarna om de vaknar före er och ni vill fortsätta sova?
    Vi går upp när fyraåringen går upp, jag tror inte han skulle vara ok med att vi låg kvar. Vi har alltid sovmorgon en dag var på helgen så då går man upp direkt när yngsta vaknar (han vaknar nästan alltid först av barnen) för att låta den andre sova.

    6. Hur beter sig era barn när de blir uttråkade/ rastlösa? Och hur bemöter ni det?
    Det han gör är att puttas på storasyster, kasta saker och bli allmänt totalt bedrövlig. Vi märker ganska tydligt på honom när han behöver extra uppmärksamhet från oss, då blir han arg och håller på väldigt provocerande. Ibland kan han visa väldigt tydligt att han behöver oss, då drar han oss bokstavligen i handen och trycker ner en där han vill att man ska sitta och leka med honom.

Svar på tråden Hur leker era 4-åringar?