• amia01

    Manliga och kvinnliga yrken

    En fundering - vilka yrken finns det som fortfarande är 99% manliga/kvinnliga?
    Kom att tänka på det under veckan, när jag varit på en massa möten - med bara män... Har jobbat i 20 år på en handfull arbetsplatser och aldrig haft en kvinnlig kollega, och de kvinnor som jag träffat på möten, i projektgrupper, utbildningar eller liknande har varit max 1 på 100.
    Jag jobbar med maskin/processutveckling i stora industriprojekt, och undrar om det finns liknande dominans av kvinnor eller män inom andra yrken? I så fall vilka? Och varför?

  • Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken
  • amia01
    Sunnan skrev 2014-11-19 22:41:03 följande:

    Inom vården har barnmorska total kvinnlig dominans, det finns ju manliga barnmorskor men skulle tro att de ligger på ungefär 1 på 100. Varför? Traditionellt skulle jag tippa på och låg acceptans i samhället för manliga barnmorskor.

    Totalt mansdominerat i vården är neurokirurg och thoraxkirurg. Vet inte om det är så mycket som 99% men det är väldigt få kvinnor iaf. Varför? Machokulturen tror jag.


    OK, då har jag träffat undantagen bland barnmorskorna då, har träffat 2 manliga barnmorskor av kanske 10 totalt.

    När det gäller neurokirurger har jag bara träffat manliga.

    Håller med om att det troligtvis har med kultur att göra. Det konstiga är att det inte syns någon förändring. Jämställdhet och integrationen har ju kommit så långt inom många områden i samhället att det borde märkas även inom yrkeslivet?
    Eller är det så att jämställdhetsarbetet inte omfattar hela samhället?
  • amia01
    Aspie skrev 2014-11-19 22:45:58 följande:

    Jag har fått för mig att det är kvinnodominerande att arbeta som receptarie. När jag har gått in i apotek har jag mest sett kvinnor och när jag väl har sett män så har de varit apotekare. Jag har börjat uppmärksamma det eftersom jag haft praktik vid ett relativt stort apotek där den enda mannen var apotekare och chef vid just det apoteket.

    Jag tror det mycket har att göra med vilken väg i livet en förväntas - och uppmanas till - att ta. Rent spontant och fördomsfullt så tänker jag att det är få föräldrar som uppmanar sina döttrar till att bli elektriker eller sina söner till att bli florister. Sen så kanske många känner sig mer bekväma att välja ett yrke där de vet att det kommer finnas många med liknande erfarenheter som en själv. (Personlig erfarenhet: Som ung ville jag jobba inom industrin, som min far, men blev avskräckt av männens jargong mellan varandra och de osmickrande kalendrarna på väggarna... Sedan dess har jag medvetet riktat in mig mot yrken där jag vet att det inte kommer vara en stark majoritet av män.)


    Håller med - och inte... Med dagens jämställda syn på uppfostran så borde alla få växa upp som individer och inte "fastna" i könsrollerna. Tror som dig att det är mer utopi än verklighet, men lite borde det väl ändå påverka? Fler män jobbar ju inom omvårdnad och service, och fler kvinnor inom industri och teknik. Men det finns fortfarande många yrken där det känns som om tiden står stilla. Vad skiljer dessa yrken från andra?

    Borde ju bli fler som vågar/vill välja yrke efter begåvning/personlighet/kunskap än efter förväntningar och könsroller?
  • amia01

    Spännande att läsa allas tankar och förslag. Finns antagligen några få yrken där krav på fysik/styrka fortfarande är en anledning till könsskillnader. Men på de flesta arbetsplatser är det inte så. Däremot finns ju många traditionella miljöer och attityder inom vissa yrken, ex svetsare. Och andra yrken kräver egenskaper som är starkt könsförknippade för att utföras ex omvårdnadsyrken.
    Jag funderar på om det egentligen är ett yrkes egenskaper och traditioner som egentligen är orsaken till att mönstren inte verkar ändras -  eller om det är våra individuella val? Borde det inte finnas lika många kvinnor som män som har omvårdande och "mjuka" egenskaper? Är praktiskt handlag och högt i tak enbart yrkesegenskaper som tilltalar män? Jag vill verkligen inte att alla arbetsplatser "likriktas" för att alla ska kunna jobba överallt, utan att de olika yrkena behåller sina olikheter. Däremot undrar jag varför inte fler väljer yrke utifrån sin personlighet istället för utifrån samhällets förväntningar? Har vi verkligen inte kommit längre med våra självbilder?

  • amia01

    Intressant också att de flesta tipsen handlar om "manliga yrken". Verkar vara vanligare med män inom kvinnodominerade yrken än tvärt om?
    Har kvinnor sämre förutsättningar för att kunna utnyttja sina begåvningar och följa sin personlighet? 

  • amia01
    Philanthropy skrev 2014-11-20 17:52:41 följande:
    Beror nog till stor del på att många av de mansdominerade yrkena är just det för att de är fysiskt krävande.
    Gäller inte särskilt många yrken numera. Tror inte det är anledningen.
  • amia01
    Lovis111 skrev 2014-11-20 18:14:31 följande:
    Vi påverkas i allra högsta grad utav vårt samhälle, de normer som styr där mer än vad vi anar tror jag. Vi styrs också utav värderingar ifrån vår familj, egna erfarenheter etc. Tar vi sjuksköterskeyrket, som vi talat mycket om som exempel är det förknippat som ett typiskt kvinnoyrke så framställer exempempelvis media yrket på ett sätt som inte är förknippat med hur det ser ut i verkligheten. Ofta en snygg kvinna som springer efter läkaren och är han behjälplig. Egna erfarenheter, när man själv vistas på sjukhus. Vad ser man egentligen utav sjuksköterskans arbetsuppgifter? Man ser att sjuksköterskan kopplar dropp, tar prov etc och i nio fall utav tio är det en kvinna som gör det. Där ges inte heller en rättvis bild utav sjuksköterskans verkliga jobb. När patienten sedan kommer hem från sjukhuset talar han/hon antagligen inte om hur skicklig sjuksköterskan var på att koppla droppet utan du talar om operationen, läkarens insatts etc. med vänner och familj.

    Sjuksköterskeyrket är dessutom ett yrke som inte har en könsneutral yrkestitel vilket även kan påverka, likaså löner samt status. Men det är sorgligt kan jag tycka att det ser ut som det gör på arbetsmarknaden 2014.
    Men är det någon skillnad på hur många män som söker sig till kvinno dominerade yrken jämfört med motsatsen?
  • amia01
    Michael 310 skrev 2014-11-20 18:16:29 följande:
    Klart det är en anledning, tvivlar på att särskillt många kvinnor klarar av det jobbet jag har.
    Finns såklart undantag, men de är väldigt få yrken i dag som kräver så mycket fysisk styrka att det är ett hinder för kvinnor.
  • amia01
    asdqwe skrev 2014-11-21 20:49:41 följande:

    Sverige och Norge som är de mest jämställda länderna i världen har samtidigt de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i världen. Helt enkelt för att vi i Sverige och Norge inte behöver kämpa för brödfödan utan istället har lyxen att välja yrke efter intresse. Eftersom män och kvinnor i grund och botten är olika blir arbetsmarknaden segregerad om vi själva får välja. Det är det som är den den skandinaviska jämställdhetsparadoxen, som beskrivs i denna norska dokumentär

    Själv jobbar jag i en branch som i Sverige är kraftigt manligt dominerad. Däremot har jag tät kontakt med kollegor i andra länder, som Indien och Kina. Där är personalen betydligt mer jämt fördelat mellan könen.


    Kan bara hålla med. Precis den här paradoxen jag var ute efter i min trådstart. Följdfrågan blir: Vad är det som får män och kvinnor att väja olika yrken?
    Jag tror det beror på förväntningar, normer och självkänsla.
    Tror inte på att "anpassa" arbetsplatser för att passa alla. Alla är olika, och då behövs arbetsplatser med olika kultur/miljö. Det som behövs är bättre självkänsla och medvetenhet om att man kan och bör välja yrke utifrån sina egna förutsättningar istället för från andras förväntningar.

    Själv har jag alltid valt traditionellt "manliga" arbetsplatser, eftersom jag helt enkelt trivs bättre i sådan miljöer. Arbetsuppgifterna har varit underordnade. Tror motsvarande gäller många som väljer "kvinnliga" arbetsplatser också. Men också att det finns många som väljer yrke mer utifrån norm och förväntningar än sina egna behov.
Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken