• CFly

    Manliga och kvinnliga yrken

    Men om man nu t.ex. ska få in fler manliga barnmorskor, hur ska det gå till om kvinnorna inte vill ha en manlig barnmorska? Det går ju aldrig att få det jämställt om kvinnorna mobbar ut de manliga.

  • CFly
    Lovis111 skrev 2014-11-20 13:52:41 följande:

    Det här med barnmorskor är intressant, tycker jag. De flesta i vårt samhälle höjer lite på ögonbrynet om en manlig sjuksköterska kommer in i samband med en förlossning. Inte nödvändigtvis för att man tycker det är jobbigt att han är man utan att vi antagligen har en invand föreställning att en barnmorska är en kvinna. Kommer däremot en manlig förlossningsläkare in sker inte samma förvåning. Det har antagligen med de invanda föreställningarna i samhället att sjuksköterskan är kvinna. Läkaren är man. Detta håller till stor del att förändras. Fler kvinnor i yrket som läkare ses och det blir mer accepterat. Idag finns fortfarande få manliga barnmorskor och sjuksköterskor därav har vi inte vant oss vid att vi likväl kan mötas utav en man som en kvinna när det kommer till att möta barnmorskan. De manliga sjuksköterskorna finner man ofta på akutmottagningar, intensiven och ambulansen med flera där det är ofta väldigt tekniska arbetsuppgifter och mer "action".


    Intressant synpunkt. Du tror inte att det också ligger något i att man inte vill ha en man som glor ner mellan benen på en?

    Om det finns någon sanning i det så skulle det kunna vara ett hinder för att någonsin få det jämställt?
  • CFly
    Lovis111 skrev 2014-11-20 14:08:55 följande:
    Jag tror självklart att det kan skilja från person till person. Dock glor ju, som du uttrycker det förlossningsläkaren lika mycket mellan benen och det är ändå mer accepterat. Håller du inte med?
    Kan också ha med att göra att det finns färre läkare. Läkaren är ibland bara 1 på många patienter och du kan liksom inte skicka hem läkaren då det kanske inte ens finns någon annan läkare att tillgå. Man behöver kompetensen där. 

    Men barnmorskor/sjuksköterskor m.fl. finns det oftast flera att välja på. Skickar du ut en så finns det oftare någon annan som kan fylla platsen samma kväll. 
  • CFly
    Lovis111 skrev 2014-11-20 14:49:55 följande:
    Så då beror det på utbudet, kan man få en kvinna vill man ha det. Finns inte valmöjligheten så spelar könet egentligen ingen roll?
    Ja kan vara en faktor så ja. Om den enda läkaren i tjänst för kvällen när du ska föda är en man så kommer det liksom inte hjälpa hur jobbigt du än tycker att det är, för du behöver ju ändå läkarens hjälp med vad nu som kan tänkas behöva göras. 

    Men sjuksyrror och barnmorskor brukar vara fler än en i tjänst och där går det välja. 
  • CFly
    Lovis111 skrev 2014-11-20 14:46:22 följande:
     En man som tar hand om sitt barn själv är "så duktig" medan en kvinna anses bara klara av det. Varför är det så? Risken blir då att vi bidrar, indirekt till att skapa stereotypa beteenden i samhället. Vad som är typiskt manligt och kvinnligt och hur duktiga de män är som klarar av en typisk kvinnlig uppgift och vise versa.
    Jag skulle inte vilja bli för berömd med att ta hand om ett barn. 

    Jag tror jag skulle känna mig som att jag bara var en hjälpreda till mamman då och inte bli tagen på allvar som en pappa till mitt barn. 
Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken