• Lovis111

    Manliga och kvinnliga yrken

    Det här med barnmorskor är intressant, tycker jag. De flesta i vårt samhälle höjer lite på ögonbrynet om en manlig sjuksköterska kommer in i samband med en förlossning. Inte nödvändigtvis för att man tycker det är jobbigt att han är man utan att vi antagligen har en invand föreställning att en barnmorska är en kvinna. Kommer däremot en manlig förlossningsläkare in sker inte samma förvåning. Det har antagligen med de invanda föreställningarna i samhället att sjuksköterskan är kvinna. Läkaren är man. Detta håller till stor del att förändras. Fler kvinnor i yrket som läkare ses och det blir mer accepterat. Idag finns fortfarande få manliga barnmorskor och sjuksköterskor därav har vi inte vant oss vid att vi likväl kan mötas utav en man som en kvinna när det kommer till att möta barnmorskan. De manliga sjuksköterskorna finner man ofta på akutmottagningar, intensiven och ambulansen med flera där det är ofta väldigt tekniska arbetsuppgifter och mer "action".

  • Lovis111
    Sunnan skrev 2014-11-20 09:25:40 följande:

    På det sjukhus jag jobbar så finns det två manliga barnmorskor, en som jobbar på förlossningen (alla patienter som får honom fullkomligt älskar honom) och en som bara jobbar på BB (lite äldre, har jobbat på förlossningen tidigare). De är väldigt "mjuka" killar båda två. Jag tycker att de är fantastiska.

    Jag kan förstå att det inte är så kul/lockande att ge sig in i ett yrke som är totalt dominerat av det motsatta könet. Att ständigt mötas av skepsis, fördomar och en viss jargong blir såklart tröttsamt i längden. Min arbetsplats har en relativt jämn fördelning och jag tror att det är positivt för arbetsmiljön.

    Känner en ung tjej med mycket jävlar anamma och skinn på näsan som efter gymnasiet utbildade sig till svetsare - för hon ville verkligen jobba med det och det fanns en bra arbetsmarknad. Hon gav upp efter ett halvår trakasserier och machojargong och är numera arbetslös eftersom hon helt enkelt inte klarade av att jobba i den miljön. Det finns även en ADHD och andra problem som bidragit - men faktum kvarstår att hon gick en utbildning och fick ett jobb men inte klarade av att jobba där pga den könsstereotypa arbetsplatsen.


    Ta inte detta som någon kritik men jag blev lite nyfiken på hur du beskrev de män som arbetar som barnmorskor. De är mjuka och fantastiska. Måste manliga barnmorskor vara "mjuka". Är inte det bara en invand föreställning vi har utav yrket? Är det viktigare att vara mjuk vid en förlossning än när ambulansen hämtar en kvinna med hjärtinfarkt? Det andra du skrev att de var fantastiska, vad menade du med det? Vad gör de annorlunda sina kvinnliga kollegor och gör dem mer fantastiska än dem? Som sagt, inte menat som någon kritik. Jag blev bara nyfiken på hur du tänker.
  • Lovis111
    CFly skrev 2014-11-20 14:02:31 följande:

    Intressant synpunkt. Du tror inte att det också ligger något i att man inte vill ha en man som glor ner mellan benen på en?

    Om det finns någon sanning i det så skulle det kunna vara ett hinder för att någonsin få det jämställt?


    Jag tror självklart att det kan skilja från person till person. Dock glor ju, som du uttrycker det förlossningsläkaren lika mycket mellan benen och det är ändå mer accepterat. Håller du inte med?
  • Lovis111
    Sunnan skrev 2014-11-20 14:21:47 följande:

    Jag menade bara att de två barnmorskor jag "känner"/har jobbat med har en "mjuk" personlighet - de är inte stereotypt manliga utan har mer personlighetsdrag som stereotypt förknippas med kvinnor. Vet inte varför jag tyckte att det var relevant att skriva - kanske är det en förklaring jag själv har till att de lyckats bli accepterade på en så totalt kvinnodominerad arbetsplats.

    Att jag ville påpeka att de är fantastiska var för att det finns så otroligt mycket fördomar och skepsis mot just manliga barnmorskor. Jag känner även ett flertal kvinnliga barnmorskor som är helt fantastiska (lika fantastiska) - men jag känner inte samma behöva av att ta dem i försvar då det inte är någon som ifrågasätter dem.


    Jag förstår då hur du menar men jag tror att det finns en stor risk med att strävan efter en manlig sjuksköterska med kvinnliga drag blir normen. För mig är kompetens, lyhördhet och självreflektion bra mycket viktigare hos en barnmorska än att de ska vara kvinnliga till sitt sätt och jag anser att dessa egenskaper inte har något med kön och dess fysiska förutsättningar att göra.

    Anledningen att jag ifrågasatte din kommentar att de var fantastiska är att jag tror lite utav anledningen till att det ser ut som det gör. Exempelvis, En man som tar hand om sitt barn själv är "så duktig" medan en kvinna anses bara klara av det. Varför är det så? Risken blir då att vi bidrar, indirekt till att skapa stereotypa beteenden i samhället. Vad som är typiskt manligt och kvinnligt och hur duktiga de män är som klarar av en typisk kvinnlig uppgift och vise versa.
  • Lovis111
    CFly skrev 2014-11-20 14:26:06 följande:

    Kan också ha med att göra att det finns färre läkare. Läkaren är ibland bara 1 på många patienter och du kan liksom inte skicka hem läkaren då det kanske inte ens finns någon annan läkare att tillgå. Man behöver kompetensen där. 

    Men barnmorskor/sjuksköterskor m.fl. finns det oftast flera att välja på. Skickar du ut en så finns det oftare någon annan som kan fylla platsen samma kväll. 


    Så då beror det på utbudet, kan man få en kvinna vill man ha det. Finns inte valmöjligheten så spelar könet egentligen ingen roll?
  • Lovis111
    Philanthropy skrev 2014-11-20 14:30:57 följande:

    Förskolelärare ligger väl iaf på 95% kvinnor om jag inte har helt fel, men det börjar kanske ändra på sig en aning? Och ja, anledningen är väl helt enkelt en seglivad norm om att kvinnor är mer omhändertagande och omsorgsfulla...


    En utav anledningarna tror jag också.
  • Lovis111
    CFly skrev 2014-11-20 14:59:32 följande:

    Ja kan vara en faktor så ja. Om den enda läkaren i tjänst för kvällen när du ska föda är en man så kommer det liksom inte hjälpa hur jobbigt du än tycker att det är, för du behöver ju ändå läkarens hjälp med vad nu som kan tänkas behöva göras. 

    Men sjuksyrror och barnmorskor brukar vara fler än en i tjänst och där går det välja. 


    Då är det otroligt sorgligt tycker jag. Att välja bort en manlig barnmorska utan att ge den en chans när det i grund och botten borde handla om att få en så bra vård som möjligt, vilket han antagligen kunde ge i lika stor utsträckning som sin kvinnliga kollega och att acceptera att en annan man (läkaren) tittar en mellan benen för att det inte finns någon annan valmöjlighet är för mig svårt att förstå. "Skadan" är väl då redan skedd?
  • Lovis111
    CFly skrev 2014-11-20 15:02:07 följande:

    Jag skulle inte vilja bli för berömd med att ta hand om ett barn. 

    Jag tror jag skulle känna mig som att jag bara var en hjälpreda till mamman då och inte bli tagen på allvar som en pappa till mitt barn. 


    Precis, och som philanthropy skrev tycks fortfarande synen ligga kvar att män inte är naturliga vårdare/omhändertagare och när de utför sådana uppgifter blir de höjda till skyarna vilket jag anser bidrar till ett stereotypt synsätt på män och kvinnor. Män är i allra högsta grad kapabla till både vård och omhändertagande, det har mer med individens lämplighet och intresse att göra än könet.
  • Lovis111
    Sunnan skrev 2014-11-20 15:27:49 följande:

    Jag håller med dig och det var onödigt av mig att nämna dessa personlighetsdrag. Även om jag egentligen inte menade att de var bättre lämpade som barnmorskor pga personligheten.

    Jag menade egentligen inte heller att de är extra duktiga som klarar av jobbet. Däremot tror jag att de får en massa oförtjänt skit som bara beror på deras kön och som deras kvinnliga kollegor slipper. Jag tror att detta även gäller för kvinnor i mansdominerade yrken. Unga kvinnliga läkare upplever ofta att de verkligen behöver anstränga sig och bevisa sin kompetens för att vinna patientens förtroende medan en ung manlig läkare med samma kompetens bara behöver visa sig i rummet. Jag tror att det är samma sak fast tvärtom för barnmorskor.


    Där håller jag med dig, att ta sig in i ett arbete som är dominerat utav ett kön är alltid förknippat med svårigheter vilket förstås är tråkigt. Det finns dock studier som visar att manliga sjuksköterskor (inte barnmorskor vad jag vet) ofta curlas och höjs till skyarna utav sina kvinnliga medarbetare, oftare blir tilltänkta som ledare/chef samt får en högre ingångslön. Medan studier visar att kvinnliga läkare inte alls åker samma räkmacka.
  • Lovis111
    amia01 skrev 2014-11-20 16:53:55 följande:

    Spännande att läsa allas tankar och förslag. Finns antagligen några få yrken där krav på fysik/styrka fortfarande är en anledning till könsskillnader. Men på de flesta arbetsplatser är det inte så. Däremot finns ju många traditionella miljöer och attityder inom vissa yrken, ex svetsare. Och andra yrken kräver egenskaper som är starkt könsförknippade för att utföras ex omvårdnadsyrken.

    Jag funderar på om det egentligen är ett yrkes egenskaper och traditioner som egentligen är orsaken till att mönstren inte verkar ändras -  eller om det är våra individuella val? Borde det inte finnas lika många kvinnor som män som har omvårdande och "mjuka" egenskaper? Är praktiskt handlag och högt i tak enbart yrkesegenskaper som tilltalar män? Jag vill verkligen inte att alla arbetsplatser "likriktas" för att alla ska kunna jobba överallt, utan att de olika yrkena behåller sina olikheter. Däremot undrar jag varför inte fler väljer yrke utifrån sin personlighet istället för utifrån samhällets förväntningar? Har vi verkligen inte kommit längre med våra självbilder?


    Vi påverkas i allra högsta grad utav vårt samhälle, de normer som styr där mer än vad vi anar tror jag. Vi styrs också utav värderingar ifrån vår familj, egna erfarenheter etc. Tar vi sjuksköterskeyrket, som vi talat mycket om som exempel är det förknippat som ett typiskt kvinnoyrke så framställer exempempelvis media yrket på ett sätt som inte är förknippat med hur det ser ut i verkligheten. Ofta en snygg kvinna som springer efter läkaren och är han behjälplig. Egna erfarenheter, när man själv vistas på sjukhus. Vad ser man egentligen utav sjuksköterskans arbetsuppgifter? Man ser att sjuksköterskan kopplar dropp, tar prov etc och i nio fall utav tio är det en kvinna som gör det. Där ges inte heller en rättvis bild utav sjuksköterskans verkliga jobb. När patienten sedan kommer hem från sjukhuset talar han/hon antagligen inte om hur skicklig sjuksköterskan var på att koppla droppet utan du talar om operationen, läkarens insatts etc. med vänner och familj.

    Sjuksköterskeyrket är dessutom ett yrke som inte har en könsneutral yrkestitel vilket även kan påverka, likaså löner samt status. Men det är sorgligt kan jag tycka att det ser ut som det gör på arbetsmarknaden 2014.
Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken