• ElinLa

    Barn med förstoppning/magproblematik

    Tänkte starta en tråd för vi som har barn med förstoppning och magproblematik.
    Kan vara skönt att byta tankar, tips och idéer med varandra, vad man kommit fram till för lösning för att det ska bli bättre.

    Jag har själv en dotter på 5 år. Hennes problem med magen började när hon var 1,5 år. Läkarna tror att hennes tjocktarm blivit förstörd på grund av förstoppning, de säger att hon har mega colon. I dagsläget får hon 4 påsar vuxen Movicol och 10 droppar Laxaboral varje dag. Hon får även botox sprutor i ringmuskeln  för att klara av att bajsa och slippa klyx. Nu väntar vi på nya undersökningar och att få träffa en tarmspecialist. 

    Jag hoppas någon vill hänga på för det skulle betyda mycket för mig att få prata med de med samma problem.

  • Svar på tråden Barn med förstoppning/magproblematik
  • ElinLa
    Mammatillw skrev 2014-11-24 20:28:10 följande:

    Hej! Sonens problem låter som bagatell jämnfört med eran dotter men jag hänger gärna på! Sonen är 3,5 och har haft problem sedan han föddes med förstoppning. Bvc och hc som inte tagit oss på allvar. Ett barn som varit förstoppad som längst i 9 dagar. Fick äntligen komma på barn och träffa en spc. Ev. Underutvecklad tarm, sonen äter nu forlax junior 2 påsar om dagen samt klyx då var 3dag.


    Nio dagar är mycket, det är tråkigt när man blir ignorerad! Vad har dom gjort för undersökningar nu då ? Har ni fått göra någon röntgen? 
    Min dotter hade stoppet där tunntarmen och tjocktarmen går ihop, något som de hade missat. 
  • ElinLa
    Mammatillw skrev 2014-11-24 21:05:06 följande:

    Enl. Hc läkaren ger man inte barn mer än 10ml lactulose per dag. Jag trodde ju på det, men enl. Barnläkaren ger man 1ml per kilo ggr 3 vid behov. Läkaren tror att långvarig förstoppning kan ha förstört tarmen, vi ska prova nu ett tag med forlax och se om det blir bättre. Ingen röntgen har ci gjort, men han kände med ett finger i rumpan på sonen. Vi får se vad han säger på återbesöket. Dessutom blir ju såklart sonens rädd för att bajsa, tror att set ska göra ont så kniper han. Så varje dag är eb kamp på toan, särskilt om han själv känner att han är nödig, då får han panik och kniper. Vad han botox i ringmuskeln för funktion? (Nyfiken)


    Nio dagar är mycket, det är tråkigt när man blir ignorerad! Lactulose funkade inte på min dotter utan gav bara mer magknip. Om läkaren bara kollar i slutet på tarmen kan dom ju missa gammalt bajs som ligger längre upp i tarmen.Det var så det blev på min dotter tror dom! hon fick förstoppnings diarre och då trodde dom att det var löst. det gör ont i mamma och pappa hjärtat att behöva klyxa och hela tiden ha fokus på magen, det är inte konstigt att de blir rädda om rumpan. Prova ge majs och se hur många dagar det tar innan det kommer ut! tre veckor tog det för våran dotter då hon var riktigt dålig! på min dotter har botox den effekten att ringmuskeln kan slappna av och bajsa av sig själv ( dom vet inte om det kan vara något fel i muskeln, någon spärr som uppstått av smärtan som hon utstått) man märker när botoxen gått ur kroppen för då kan hon inte bajsa och vi måste klyxa varje dag.
    Hur blir effekten av forlax på er son?
  • ElinLa
    Mammatillw skrev 2014-11-24 22:11:01 följande:

    Tack för tipset med majsen, det ska jag testa! Vi fick ju faktiskt åka in akut med sonen för ca en månad sen. Han hade bajsat rejält och ca 2-3 timmar efter fick han kraftiga magkramper och bara skrek och kräktes! Läkaren trodde att bajs hade fastnat högt upp i tarmen och inte kunde komma ner. Då laxerade vi 3 dagar i rad och m gav 17ml lactulose. Tillslut kom en stor knöl som suttit fast antagligen.. Forlax har gjort att han bajssr iallafall varannan dag "normal" avföring hittills. Okej, hur tar din dotter det med alla mediciner och så?


    Eftersom hennes tarm inte vill funka så bra, får hon inte bli hård i magen därför får hon väldigt mycket medicin och är väldigt lös men läkarna säger att hon ändå kan vara förstoppad. 4 vuxen påsar motsvarar 8 junior o laxaboral får hon för att tarmen ska röra sig
  • ElinLa
    Mammatillw skrev 2015-03-10 20:20:57 följande:

    Längesen jag var inne nu. Magen


    Hur går det för er nu då?
  • ElinLa
    Mammatillw skrev 2015-03-13 20:24:34 följande:

    Men valet försvunnen halva inläggen!?


    Konstigt att de du skriver förvinner!

    Men har ni fått någon hjälp från någon läkare? Äter han movicol än?
  • ElinLa
    Mammatillw skrev 2015-03-16 19:45:10 följande:

    Fattar ingenting:( Han får nu 3 påsar med forlax on dagen. Ska på uppföljning om några veckor på barn.


    Dom har inte gjort någon bukröntgen för att se så att de inte är någon avföringsklump som sitter kvar?
  • ElinLa
    liol1973 skrev 2015-03-17 07:41:32 följande:

    Om förstoppnings problematiken pågått hela livet, har ni kollat upp allergier då? Både jag som vuxen och dottern som är ännu känsligare reagerar med förstoppning på mjölkprotein. Problemet för oss är inte bara att avföringen blir hård utan att tarmen "förlamas" av allergenet. Dvs den kan inte längre själv föra fram avföringen som den ska, så utan laxerande som skjuter på blir avföringen blir den kvar i tarmen och packas.

    Dottern äter mjölkfritt (hon får även andra symptom av mjölkproteinet) så hon behöver bara laxerande när hon råkat få i sig mjölk, men jag som vuxen fuskar ibland och då kommer problemet rätt snabbt igen.


    Syns de på ett test om man har mjölkprotein allergi? Vi har på dottern tagit prover och haft hon mjölkfri i över tre månader utan skillnad
  • ElinLa

    .


    Mammatillw skrev 2015-03-19 12:21:19 följande:

    Och celaki är han testad för också. Men det är precis som att tarmen är "förslappad" och bajset inte kommer ner själv.. Ska prata med läkaren på återbesöket på Barnmottagningen


    Min dotters läkare förklarade att tarmen blir "slapp" och förstorad av att ha varit förstoppad länge. Men att man måste hitta orsaken till varför förstoppningen har uppståt. Min dotter har gjor. colonröntgen 3 gånger, de säger att hon har Megacolon. Tarmen är så stor o har ingen perelstaltik kvar där den är som störst. Nu ska dom göra en tryckmätning på tarmen. Ni har inte provat med laxaboral de gör ju att tarmen ska jobba
  • ElinLa
    Mammatillw skrev 2015-03-21 10:46:13 följande:

    Ja, det låter ju logiskt faktiskt.. Han känner sig sällan nödig själv utan måste alltid sitta på toan 20-30 minuter och krysta för att det ska komma.


    du får kräva dom gör en ordentlig utredning på sonens tarmar !!
  • ElinLa
    mammalovis skrev 2015-03-23 17:40:40 följande:

    Vi har en dotter med förstoppningsdiarré. Hon har gjort röntgen, sk buköversikt där de konstaterade det. Sedan har vi kört mjölkproteinfritt i 2 månader plus en månads upptrappning utan någon skillnad. Under tiden har hon haft Lactulos upp till 17 ml per dag utan effekt. Hon är nu 21 månader och väger nog drygt 11,5 kg.

    Sista veckorna har vi haft Forelax utskriven för 1 påse morgon och kväll och det är väl det första som har gjort bajset mer kompakt.

    Vi har fått experimentera mycket med att försöka få i henne tillräckligt med vätska, grönsaker, frukt, fiberrikt bröd utan större effekt där heller. Vi har en bestämd ung dag, så det mesta i grönsaksväg ratas efter en period.

    I somras hade hon problem med Clostridium, men den var borta i augusti. Troligen fick hon det i samband med en antibiotikakur vid 8 månader när hon hade dubbel öroninflammation och begynnande lunginflammation. Så om man jämför med då har vi en enorm skillnad mot innan, då det bokstavligen kunde rinna ur blöjan.

    Imorgon måste vi höra av oss till läkaren, så vi vet om vi ska få nytt recept på Forelaxen eller återgå till Lactulosen.


    forelax är samma som movicol de som min dotter äter. Hon fick prova lactulose när hon var mindre i magen fast blev bara gasig och fick ont. min dotter hade förstoppningsdiarré och hade en stopp av avföring i tarmen där diarré bara rann förbi. Har din dotter de med? Eller har ni fått bort stoppet?
  • ElinLa
    misoo2 skrev 2015-03-23 19:19:28 följande:

    jag har en dotter på 3 som får 2 påsar movicoljunior varje morgon i vällingen. då bajsar hon varannan dag . Har fått detta i 1 års tid, men varit förstoppad sen jag slutade amma vid 10 månader. Vi har varit till barnläkare på vc 1 gång och då hade hon inte bajsat på en vecka. De säger att det är vanligt och hon kan få äta det till skolåldern..hon har aldrig bajsat någon annanstans än hemma och på dagis vilket gör att de säger att det är "psykologiskt". Kämpigt är det och vi försöker att inte göra så stor grej av det , Går det mer än två dagar ger vi klyx eller microlax men det är inte ofta nuförtiden. minskar vi på movicolen bajsar hon inte....om man har allergi märks det på annat vis också? hon klagar sällan över ont och har inga allergiska symptom.. 


    har ni inte provat öka movicol mängden? Min dotter äter nu 3påsar vuxen movicol plus laxaboral varje dag. Jag har dålig koll på hur allergier ter sig, men har dom tagit några allergitest? Stå på er o säg att ni vill komma till barnmottagningen så de får göra en ordentlig utredning. Min dotter har ju haft problem sen hon var 1.5 & i sommar blir hon 6år så jag vet att man får kämpa & vara arg men ändå går det sakta i sjukvårde!
  • ElinLa
    Judiths skrev 2015-03-24 10:59:31 följande:

    Vår dotter på drygt 2,5 år har haft en hel del problem med magen men det börjar bli bättre. Vi har gått hos barnmottagningen där de tagit prover och utrett allergier men de har inte hittat något "fel". Förutom förstoppningsproblematiken har hon låg vikt och har följt kurvorna dåligt. Hon är nu 86 cm och väger 10,2 kg.

    Vi har för första gången på länge ingen återbesökstid hos läkaren utan hon sa sist att vi skulle höra av oss om det är något. Magen fungerar nu helt okej med bara en påse movicol junior per dag. Hon har fått movicol i snart 1,5 år, innan dess fick hon lactulos som inte fungerade så bra och gjorde henne gasig.

    Läkaren säger att movicol är en snäll medicin som hon kan fortsätta med länge och att hennes dos ju är förhållandevis liten. Jag tycker ändå att det känns lite olustigt att ge pulver varje dag, samtidigt är ju inte alternativet bra heller.

    Säger era barns läkare också att movicol är något man kan behandla med i flera år?

    Hoppas att alla små magar mår bättre snart!


    Min dotters läkare har också sagt att man kan behandla med movicol i flera år min dotter har ju ätit det i 4år nu och vi har ju inga alternativ slutar vi blir hon direkt förstoppad
  • ElinLa
    misoo2 skrev 2015-03-24 13:32:47 följande:

    bvc sköterskan tycker att bajs varannan dag är bra, att det inte behövs mer då. Vi har bra kontakt men jag tycker det är dags att kolla upp och i alla fall utesluta att det inte är någon allergi eller tarmproblematik. här där vi bor är det brist på barnläkare och vi har träffat olika varje gång på vc så jag vill gärna ha remiss till barnkliniken men det verkar svårt.dottern äter bra och hyfsat allsidigt men är rätt liten, ca 90 cm 12 kg till sina nyss tre fyllda. de kan äta movicol länge i flera år har jag fått sagt till mig och även läst till mig.


    Våra läkare säger att barnen med magproblem ska bajsa varje dag. Man kan ju tycka att dom ska lyssna på er och låta er komma till barnkliniken din dotter har ju haft problem ett längre tag nu. Stå på er!
  • ElinLa

    Ser att jag inte varit inne här på länge. Tuvamoa16 och hanna94 min dotter har fått en diagnos nu inre sfinkter akalasi. Nerver i den inre ringmuskeln är borta så det var de som hade orsakat hennes förstoppning. Läkaren kan dock inte förklara när hon fick det eftersom hon inte hade problem när hon föddes.

    Vi fortsätter att ge minigolf, lacaboral och botox. Hur går det för er?

Svar på tråden Barn med förstoppning/magproblematik