• Leiben

    Hur kan förlossningssmärta vara positiv?

    Är det fler än jag som blir provocerad av att alla födsloböcker romantiserar smärtan? Visst förstår jag också att om man är rädd och stressad så kan smärtupplevelsen förvärras, både av psykologiska och fysiologiska anledningar. Men just tugget om att om man förstår varför och ser den som positiv så klarar man det bättre. För mig är det inte rimligt. Jag kan ändå inte se en mening med den enorma smärtan. Jag kan förstå den men inte se en mening med den. Jag kan se en mening med att man har smärtreceptorer som reagerar tex när man sätter handen på en varm platta. Smärta funkar ju vanligtsvis som en varningssignal!

    Känns lite som surt sa räven om rönnbären fast med tvärtomeffekt så att säga. Jag hade föredragit ett resonemang som kändes "ärligt" typ det gör sjukt ont, onödigt ont men nu ser det ut så, tough shit liksom! Allt i livet har inte en särskild mening.

    Är jag ensam om dessa känslor?

  • Svar på tråden Hur kan förlossningssmärta vara positiv?
  • Leiben
    Emmask skrev 2014-12-10 19:02:29 följande:
    Fast historiskt sett har kvinnor tydligen inte legat ner och fött barn. Det mest effektiva är att stå och gyn-ställningen är en relativt modern konstruktion.

    Min förlossningssmärta upplevde jag som konstruktiv och hanterbar. Min inställning gjorde stor skillnad och jag ser fram emot att ta reda på om jag kommer kunna hantera den även nästa gång. Är det den typen av berättelser som provocerar? Jag fick inte riktigt grepp.
    Ja hanterbar är en sak. Positiv och meningsfull är något annat. Jag tycker att hälften av smärtan skulle vara tillräckligt ändå. För mig känns det som en efterhandskonstruktion att hitta på meningen för att liksom lura sig själv. Lite som surt sa räven om rönnbären fast tvärtom om ni förstår;

    Jag har svårt att ta till mig den typen av retorik. Hellre typ: Tough shit men så här är det och som du skriver att den kan hanteras. Men meningsfull?
  • Leiben

    Det är nog ordet positiv jag har svårt att relatera till. Nödvändig eller ofrånkomlig så att man kan bemöta den med acceptans och till viss del förståelse om man vet varför det gör ont men ordet positiv innebär något helt annat. Sedan kan man ju säg att finns något positivt med att föda barn och att smärtan är en del av den större upplevelsen. Men att smärtan skulle vara positiv kan jag omöjligt se. 

    Kanske i så fall att det är så överrumplande och starkt att det gör något positivt för anknytningen. Men å andra sidan så vet jag att folk som fått långvarig smärta efter en förlossning har haft svårt med just anknytningen. Och det är ju inte helt ovanligt att förlossningen lämnar vissa kroppsliga bekymmer. 

Svar på tråden Hur kan förlossningssmärta vara positiv?