• sextiotalist

    Pappans nya låter mig inte hämta mitt barn.

    Planerade du tid med ert barn under pappans tid utan att komma överens med honom innan?
    Då gjorde du fel, så jag kan faktiskt förstå deras förhållningssätt.
    Ett tips till nästa gång du vill ha en dag med ditt barn, det är att komma överens om det tidigare.
    Så även om du tycker du har mer rätt till barnet än pappans nya, så är det fortfarande på hans tid och då är det han som har bestämmanderätten.

    Så gör om, gör rätt, kom överens med pappan innan du får för dig att ta barnet under hans tid

  • sextiotalist
    Anonym (Trist) skrev 2014-12-15 18:54:35 följande:

    Då får du planera in den dagen en annan dag, eller ringa och fråga barnets mamma när hon har tänkt hämta och då lämna över barnet till mamman. Du har ingen anledning att sätta ditt umgänge med barnet före barnets tid med mamman!

    TS- verkligen inte ok som de gör. Barnet ska finnas på förskolan en sån här dag för att du ska kunna hämta utan trassel. Så jävla dåligt att förstöra en sådan överenskommelse. Hon kan ta en annan ledig dag med barnet.


    men jag förstår inte, varför kan inte en bonusvuxen planera in att göra något med barnet på hämtningsdagen så länge barnet är på plats vid överlämningen.
  • sextiotalist
    Anonym (Trist) skrev 2014-12-15 19:40:21 följande:
    Om situationen är så infekterad att det är beslutat att barnet ska överlämnas på förskolan, då håller man inte på och trixar med barnet JUST DEN DAGEN. Bonusmamman får väl ha barnet hemma en annan dag! Barnet lämnas på förskolan så att mamman kan hämta. Hade det varit en annan dag på pappaveckan så kan bonusmamman eller pappan ha barnet hemma en dag utan problem. Här var ju barnet uppenbarligen inte på plats när mamman vill hämta!
    Ts skulle hämta tidigare än avtalat vad jag förstod. Jag skrev att så länge barnet är på plats vid den tiden som är sagt för överlämningen så har pappan inte gjort fel. Då får barnet vara hemma, på pappans arbete, på hans sambos arbete, på stan, på bio eller vad som.
    Ts hade inte kommit överens med pappan att hon skulle hämta tidigare
  • sextiotalist
    Thyla skrev 2014-12-15 19:56:59 följande:

    ringa pappan och säga att han bryter mot umgängetsrätten pga sin bimbo eller vad det är.
    hämta barnet


    Kan du tala om på vilket sätt han bryter mot umgängesrätten?
    Jag tolkar det mer som att det är ts som gör det.

    Är det jag som missuppfattat det hela
    Barnet skulle hämtas på dagis ett visst klockslag, fram till detta klockslag så har pappan umgänget, om ts vill hämta barnet tidigare, så skulle ts kontaktat pappan och kommit överens om en ny tid.
    Pappan behöver inte ha barnet på dagis, det viktigaste är att han hade sett till att barnet var på överenskommen plats vid överlämnandet. 

    Ts kan inte, utan att kontakta pappan, bestämma att hon vill ha barnet under hans umgängestid.
  • sextiotalist
    880215 skrev 2014-12-15 20:06:36 följande:

    Nu har jag tagit mig friheten att ringa och kolla upp detta. Så här säger lagen:

    Om överenskommelsen, enligt domen, gör gällande att barnet ska överlämnas till den andre föräldern på förskola, skola eller fritidshem så ska detta göras på utsatt datum, enligt gällande tid för när dagverksamheten börjar.

    Detta betyder alltså att oavsett om barnet bara var ledig, eller hemma och förkyld, så skall barnet, trots ev förkylning, överlämnas till förskolan så att den andre föräldern kan hämta barnet där. Förskolan ska i sin tur kontakta föräldern som ska hämta barnet den dagen, för att meddela att barnet är förkyld och bör hämtas med ens.

    Således har pappan och hans tjej agerat felaktigt i denna situation, då överenskommelsen är att barnet överlämnas då förskolan börjar på måndag morgon.


    Vid den tiden umgänget ska skiftas. Om umgänget skiftar vid 15:00 så ska barnet vara där vid 15:00
    Skall barnet lämnas även vid kräksjuka, hög feber, vattkoppor etc?
  • sextiotalist
    Anonym (Trist) skrev 2014-12-15 19:40:21 följande:
    Om situationen är så infekterad att det är beslutat att barnet ska överlämnas på förskolan, då håller man inte på och trixar med barnet JUST DEN DAGEN. Bonusmamman får väl ha barnet hemma en annan dag! Barnet lämnas på förskolan så att mamman kan hämta. Hade det varit en annan dag på pappaveckan så kan bonusmamman eller pappan ha barnet hemma en dag utan problem. Här var ju barnet uppenbarligen inte på plats när mamman vill hämta!
    Det gäller väl även ts, om hon kommit till dagis vid den tiden barnet skulle hämtats och barnet inte varit där, då hade det varit en annan sak
  • sextiotalist
    880215 skrev 2014-12-15 20:22:14 följande:
    Umgänget upphör när måndagens dagverksamhet startar - dvs på morgonen.
    Nu vet vi inte vad det står i avtalet och vad som är överenskommet. Det finns nämligen många olika sätt att skriva avtal på. 
    Det viktigaste är att båda är informerade vad som gäller, 
    Det kan vara så att avtalet inte säger någon tid, att det är som du skriver, men om inte pappan vet om att det är exakt så det ska tolkas, så kan han mycket väl se tiden fram till överlämnande som sin tid. 
    Det kan vara även ett klockslag som gäller, då är det klockslaget som gäller.

    Jag är ganska säker på att om ts på ett eller annat sätt meddelat pappan om att hon kommer ha barnet hemma hela dagen, så hade problemet inte uppstått.
    Men tankeläsning och telepati är inget som gemene man kan.

    Är det infekterat så är det nog ännu viktigare att man informerar eventuella ändringar (båda hållen givetvis)
  • sextiotalist
    880215 skrev 2014-12-15 20:32:57 följande:
    Jag ställde frågan och fick svar. Det är allmängiltigt, liksom de flesta lagar. Från och med den tid då dagverksamheten börjar - dvs måndag morgon.
    Allmängiltlig är fel ord. Det är en tolkning hur man ska se på vad som räknas som överlämningsdag, dock ej tvingande. 
    Om det står ett klockslag eller "kväll, eftermiddag, efter lunch" så gäller det

    Umgängesavtal kan se olika ut. Det kan vara exakta tidpunkter från dagen. Eftersom vi inte vet exakt vad som är sagt (eller skrivet) så kan varken du eller jag säga att den ena gjorde rätt eller fel.
  • sextiotalist
    880215 skrev 2014-12-15 20:21:08 följande:

    Lagen säger så iaf. Sedan kan man ju ha åsikter om lagen bäst man vill. Men är det sagt att överlämning ska ske på förskolan på måndagar, så är det enligt lagtext måndagmorgon då dagverksamheten börjar. Jag frågade även vad som gäller om det är exempelvis planeringsdag på förskolan, då hänvisar man till jourförskola. Men detta gäller alltså vårt infekterade vårdnadstvister. Sådana som gått så långt som till domstol.


    Men du gör exakt samma fel som många andra gör. Lagen säger ingenting, men sedan finns det domslut hur man ska tolka lagen
    Du ställde en allmängiltlig fråga och får då ett svar som passar inte där.
    Min tolkning av svaret är
    "om inget annat anges så är praxis (är inte samma som lag) att man räknar att umgänget övergår till den andra föräldern när barnet lämnas på förskolan"

    Dvs lagen säger det inte, men det kan vara en tolkning som man gjort i domstolar.


    Men vi vet ju bara det som ts skrivit att de kommit överens om att överlämnandet ska i första hand ske via förskolan, inte att det ska ske via förskolan
    Självklart skulle pappan meddelat att barnet var hemma och mamman skulle meddelat att hon hade tänkt att hämta barnet tidigare.
    Att meddela avvikelser är ju ännu viktigare

  • sextiotalist
    880215 skrev 2014-12-15 20:41:52 följande:
    Har man en dom från domstol, så är det vad som gäller.
    Läste dock trådstarten nu igen och insåg att det här var en dom från familjerätten. Då vet jag inte om det är detsamma.
    Men går det så långt som till domstol, så är det en ALLMÄNGILTIG lag som GÄLLER FÖR ALLA som får en likadan dom. Det är just exakt DET SOM STÅR I LAGTEXTEN.
    My gosh! Ring och fråga själv.
    Får jag fråga, vad denna lagtext står.
    Jag köper helt och hållet att det är praxis, men jag köper inte att det står i lagen. Sedan, vid en konflikt, då kan man följa praxis, men det finns inget som säger att en domstol kan ta ett helt annat beslut, för ett annat beslut strider inte mot lagen utan avviker endast från praxis.
  • sextiotalist
    880215 skrev 2014-12-15 20:45:14 följande:
    Vet du vad, jag avskyr hobbyexperter som du.
    Jag har tagit mig tid att ringa och höra mig för om vad som gäller. Jag fick det svaret som jag skrev tidigare. Om du inte vill tro det, så är det upp till dig. Jag vet iaf vad som gäller, och det räcker för mig.
    Tack och godnatt!
    Och du anser ett svar som är väldigt generellt är LAG, än en gång. Ja, man kan ha en praxis att så är det man ska utgå ifrån, men fortfarande, en domstol kan ta ett annat beslut utan att man går emot lagen.
    Lagen säger att barnet har rätt till umgänge, men ingenstans står det i lagen hur umgänget ska ske. 
    Man försöker få fram en praxis, för att underlätta för både föräldrar, familjerätt och domstolar, men den är endast en praxis, ingen lag.
    Pappan begår inget lagbrott, däremot bryter eventuellt mot en överenskommelse, vilket inte är ett lagbrott, möjligtvis ett avtalsbrott.
  • sextiotalist
    880215 skrev 2014-12-15 20:57:18 följande:
    Jag kontaktade en jurist jag känner sedan ett tidigare, privat, ärende. Vi har haft sporadisk kontakt under åren. Det händer att jag ställer liknande frågor då och då. har han tid, som ikväll, så svarar han.
    Han gav bara svar på tal. Han arbetar med detta dagligen, så det är väl ungefär som att fråga en pilot vilken hastighet planet har innan det lyfter från marken. Givetvis kan de svara på detta på rak arm. Det är deras specialistområden.
    Men, som sagt, om du tror att du vet bättre så varsågod. Jag kunde faktiskt inte bry mig mindre.
    Jag har kollat upp detta med en person jag vet kan om sånt här. Jag har vidarebefordrat denna information till trådstartaren (även om jag sedan insåg att trådstartaren har ett avtal hos familjerätten och inte från domstol. Dock kan ju samma sak gälla där, men det kan jag inte säga något om, för det vet jag inte). Oh, well, my work here is done. Jag lämnar tråden nu. Adjöken!
    Din goda vän borde också vet skillnaden med vad som står i lagen, vad som är praxis och vad som rekommendationer.
    Jag har en god vän som under flera år kämpade för sina barn. Det spelade ingen roll vad de hade för överenskommelse (fastslagna i tingsrätten), ville inte mamman släppa barnen till honom så gjorde hon inte det. Det värsta som kunde drabba henne var böter. Däremot var domen till god hjälp att med socialjouren hämta barnen, men inte ens de kunde tvinga mamman att lämna ut barnen. Ja, han kunde vända sig till polisen, men avstod, för barnens skull
    Dvs det är en ganska tandlös praxis (såvida du inte ta in polis, men det mår ju barnen väldigt bra av), men kan användas om det blir en tvist.
    Kan väl tillägga att barnen, när de blev stora nog, valde att lämna mamman och har endast kontakt med pappan
Svar på tråden Pappans nya låter mig inte hämta mitt barn.