• Livsnjuterskan

    Skuldfri och/eller köpstopp 2015?

    Jag tänker att det är dags för Pepptråd 2015 att startas upp!
    Mitt mål är att bli skuldfri 2015.
    Och kanske inte ha köpstopp, men åtminstone vara återhållsam med konsumtionen.
    Vilka mål har ni?
    Vill ni vara med och dela med er av med och motgångar?
    Tips, peppning och bra idéer?

  • Svar på tråden Skuldfri och/eller köpstopp 2015?
  • CinnamonGirl
    Rospinglan skrev 2015-10-22 08:52:19 följande:
    Gick in och tittade på bloggen. Det första som slår mig att tjejen på bilden ser ut att ha anorexia...
    Det slog mig också... men det kanske är en bra grej med att försöka få ner matkontot, man går ner i vikt samtidigt?
    Gräv inte en grop åt andra, det kan de göra själva...
  • CinnamonGirl

    Nu har jag bytt mobilabonnemang och TV-abonnemang (betalar för SMS/samtal/datatrafik som jag inte utnyttjar samt har haft kanaler som jag aldrig ser) samt gått ur Hyresgästföreningen. Ska skriva över bilen på särbon, som är den som mest kör den. Då slipper jag skatt och försäkring. Blir en nätt summa på 654 kr per månad (eller 7848 kr per år) som jag spar. Det är inte så stora kostnader var för sig, men tillsammans blir det ju mycket. Tycker jag i alla fall!


    Gräv inte en grop åt andra, det kan de göra själva...
  • CinnamonGirl
    gbgumman skrev 2015-10-06 17:36:53 följande:
    Jag vill då göra lite reklam för vegetarisk mat. Just lagat en fin currygryta med Cocosmjölk lök hemkokta kikärtor krossade tomater och en klick jordnötssmör lök och vitlök. Kryddat med curry och lite chili. Hade nästan allt hemma från början. Nu har vi mat för 6-8 pers. Serverar ris till.
    Ett bra tips! Jag gör gärna olika sorters vegetariska grytor nu på hösten. Brukar också dryga ut köttfärssåsen med krossade tomater och extra mycket lök, vitlök, linser och bönor.
    Gräv inte en grop åt andra, det kan de göra själva...
  • CinnamonGirl

    Nu är ni i den här tråden säkert redan inkörda på att ha koll på era kostnader och vad ni köper, men jag vill gärna tipsa om En köpfri dag. Sista lördagen i november varje år!


    enkopfridag.wordpress.com/


    Gräv inte en grop åt andra, det kan de göra själva...
  • Guapa
    gbgumman skrev 2015-10-06 17:36:53 följande:

    Jag vill då göra lite reklam för vegetarisk mat. Just lagat en fin currygryta med Cocosmjölk lök hemkokta kikärtor krossade tomater och en klick jordnötssmör lök och vitlök. Kryddat med curry och lite chili. Hade nästan allt hemma från början. Nu har vi mat för 6-8 pers. Serverar ris till.


    Låter supersmarrigt :) Dock vet jag inte om linser räcker som proteinkälla för oss, man kanske kan dryga ut med något annat ris till? Eller ta en äggmacka till lunch :)
  • CinnamonGirl
    SolblommaSthlm skrev 2015-12-21 22:31:31 följande:
    Hur går det för er ni som tidigare skrivit här i tråden?
    Jag tänker efter mer när jag ska ut och handla. Köper billigare varor i matbutiken, och tänker till när jag ser en fin tröja. Det viktigaste är dock att jag har betalat in så mycket jag kunnat avvara varje månad i tre månader nu (kom i n sent i tråden), så min kreditskuld har minskat från 18.000 till 12.000. Så jag kommer lätt bli av med den till sommaren!
    Gräv inte en grop åt andra, det kan de göra själva...
  • Livsnjuterskan
    Jag skrev ett inlägg här häromdagen, men det verkar inte ha kommit fram...?! Obestämd
    Nåja, gör ett nytt försök nu då!

    Någon gång där i höstas glömde jag helt bort denna tråden, ja hela familjeliv.se
    Men jag ökade avbetalningen på det sista lånet - blev liksom mer och mer peppad ju närmare jag kom skuldfriheten och la därför in en högre växel Glad
    Så i oktober betalade jag av det sista.

    Sedan har jag börjat bygga buffert och det känns sååå bra!! Hjärta
    Så jag fortsätter nu i låg-konsumtion-tänket och fortsätter mitt lugnare liv!

    Hur gick det för er andra 2015?
    Mål för 2016?

    Såg också att det startat en ny pepp-grupp för 2016 Glad Kul!
    Kanske ses vi där?
  • SolblommaSthlm
    SolblommaSthlm skrev 2014-12-26 16:57:26 följande:

    Jag är gärna med i denna tråd. Mina skulder ser ut så här:

    1. Nordea Master card, skuld 17 985. Dock har jag lagt in en betalning 29/12 på 2000 kr så den kommer att minska med cirka 1900 kr.

    2. Blancolån SEB, skuld 25 261 kr. Amorterar 500 kr/månad. December månads amortering sker den 30/12 så skulden är egentligen strax under 25 000 kr

    3. Blancolån Skandiabanken, skuld 28 250 kr. Amorterar 250 kr/månad. December månads amortering ej bokförd så skulden är prick 28 000 kr efter denna.

    Sparande:
    Jag har sedan juli förra året sparat 10% av min nettoinkomst (ca 2 700 kr) varje månad. Dessa har jag dock gjort av med nu till jul. Nu i december fick jag en högre lön än vanligt så drygt 3 000 kr kommer att överföras till sparkontot. Förutom dessa 3 000 kr så har jag 10 700 kr i buffertsparande.

    Mål:
    Jag kommer att prioritera att betala av skulden på mitt Master card och först därefter amortera mer  på blancolånen. Blancolånen har f n en rta på 6,54% (Skandiabanken) respektive 4,85% (SEB) så jag kommer därefter att prioritera att betala av lånet hos Skandiabanken.
    Varje vecka ska jag gå igenom veckans reklamblad och försöka, så långt det är möjligt, endast handla till extrapris och då passa på att köpa ett förråd av vissa varor.
    Köpstopp - handlade en del kläder nu under vintern så endast nödvändiga inköp ska göras.


    Ovanstående är hur det såg ut när jag hoppade in i denna tråd och nedan hur det ser ut nu:

    1. Nordea Master Card, skuld 5 181 kr. Betalade en tandläkarräkning med kortet i höstas så skulden har inte minskat i den takt jag trodde.

    2. Blancolån SEB, skuld 15 869 kr. Amorterar 500 kr/månad.

    3. Blancolån Skandiabanken, skuld 24 750 kr. Amorterar 250 kr/månad.

    4. Coop MedMera kort. Skuld 11 908 kr. Använde tyvärr kortet en del under hösten och jul men har som mål att betala av 3 000 kr/månad så den bör var borta inom 4 månader.

    Sparande:
    Jag har fortsatt att spara 10% av min nettoinkomst och nallar inte längre av dem. Saldo idag 38 087 kr.
    Sedan december förra året för jag över 5 000 kr till ett buffertkonto, saldo idag
    10 000 kr.

    Mål:
    Prio ett och två är skulderna på Master Card och Coop Medmera kort. Jag skulle, med det sparande jag har idag, kunna betala av bägge två men väljer att inte göra så. Jag vet att jag förlorar en del på räntekostnader men jag har upptäckt att det funkar bättre för mig att prioritera sparande parallellt med avbetalning av skulder. Då klarar jag av att leva snålt och inte göra av med pengar på onödiga inköp. Om jag betalar alla mina skulder genom att länsa sparkontona samt ta en stor del av lönen så tappar jag sugen när jag är fattig som en kyrkråtta. Jag har mycket lättare att lev a snålt när jag har pengar på banken och alltså vet att jag inte måste leva snålt än om jag låter alla pengar gå till skulder och måste leva snålt.
  • Noname00

    Bra jobbat, det är bättre att köra sparande parallelt om du klarar av att betala av med din inkomst, då vänjer man sig sparande  + att man har pengar till annat oförutsätt när man betalt lätt att hamna i lånefällan igen annars.
    Pengar går ju att använda nu om man vill extraamorta så det är ju inte som att de är låste.

Svar på tråden Skuldfri och/eller köpstopp 2015?