• Anonym (nutiden kallar)

    Gemensam ekonomi i allt. En rest från medeltiden?

    Har sett i tråd efter tråd om alla möjliga problem som drabbar den ena efter den andra med gemensam ekonomi. Det är julklappsproblem, fritidssysselsättningar, styvbarnsproblem, hushållsproblem och tom inköp av hygienartiklar.
    Vad tycker ni. Är det inte dags att komma in i nutiden och skaffa sig en liten egen buffert att kunna använda när man vill? 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-12-26 15:57
    Vill du inte kunna köpa dina egna hallonsnören själv? När det gemensamma visakontot är tomt? Pga att din sambo köpt en ny Iphone igen..

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-12-26 16:20
    Funkar den gemensamma ekonomin bra så är det bara att gratulera. Men ett eget sparande är det bara korkat att inte ha. Tom min gamla mamma på 80 år har ett eget sparande. Och hon var ändå hemma i många år med både min bror och mig när jag var liten. Hon har lyckats spara ihop en hel del. Pengar som är hennes säkerhet.
    Jag tycker att det verkar jättejobbigt och osäkert om någon annan skulle bestämma över eller behöva diskutera med, vad jag får göra eller inte får göra med min ekonomi. Som det är i många fall hos de med gemensam ekonomi.
    Fast jag har och andra sidan varit med om en hel del i mitt liv och skulle helt enkelt inte kunna lita på någon att överlåta min ekonomi helt och hållet till. Risken att bli blåst finns alltid.
    Sedan har jag i och för sig även en rejäl slant på banken och inga lån alls, trots både hus och bra utbildning. Tänker på min son i det här också. Utsätter inte honom för någon risk att bli drabbad. Så jag tänker kanske helt annorlunda än de som lever i symbios med en perfekt gemensam ekonomi.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-12-26 16:22
    Är kvinna...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-12-27 01:37
    Mycket roande. Nu är jag tydligen en känd FLekonomisk expert utan barn och med dålig ekonomi plus lite andra människor. Tack för hjälpen.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-12-28 16:41
    Kanske att någon börjar tänka att det inte gäller vem som har rätt eller fel.
    Utan det gäller att inte riskera att sitta där som pensionär och bara ha råd med lite soppa och lite knäckebröd. För han eller hon var ju så snäll....
    Min avsikt med den här tråden är bara det. Inget annat.
    Sedan att en del blivit upprörda har bara varit roande.
    För det är tydligen ett väldigt provocerande ämne det här.
    Over and out.

  • Svar på tråden Gemensam ekonomi i allt. En rest från medeltiden?
  • Anonym (nutiden kallar)

    Själv får jag nästan eksem av gemensam ekonomi. Min sambo och jag har tom olika hyllor i kylskåpet. Underbart. Då finns det som man vill ha alltid hemma.
    Fast vi får tjyva av varandra.

  • gbgumman

    Vi har 0 problem med vår gemensamma ekonomi. Den dukar såhär.

    Pengar in på konto

    Sparande dras

    Räkningar betalas

    Pengar över sparas

    Båda har gemensamt kreditkort vi handlar på.

    Ingen bråkar om pengar.

    Var är problemet?

  • Anonym (Rättvist)

    Vi har haft gemensam ekonomi i snart 30 år och har aldrig haft problem med det. Samtidigt har där alltid funnits gott om pengar på kontot så där har aldrig "kunnat" bli något tjafs om det. Tvärt om tycker jag att det är orättvist att ha "egen" ekonomi om man har familj. Oftast drar den ena parten ett större lass hemma och tjänar därmed mindre.

  • Pyret 85

    Vi har gemensam ekonomi. Har aldrig varit några problem alls. Vi köper det vi vill. alla pengar går in på gemensamt konto. Vi har vars ett kort till det kontot. Vi har gemensamma sparkonton och båda har full insyn i allt som rör ekonomin.

  • Anonym (fattarinteproblemet)

    Buffert kan man väl ha även om man har gemensam ekonomi ? Och att ha gemensamt handlar heller inte om att den ena parten kan göra som hen vill med de gemensamma tillgångarna utan allt handlar om ömsesidig respekt och förståelse för varandra och varandras behov.

    Det viktiga är väl ändå att man har ett upplägg som båda parter är nöjda med. Sen om det innebär helt gemensam ekonomi, helt separat eller någonting däremellan är väl strunt samma ? 

  • Ramborg

    Gemensam ekonomi :

    Pengar in på mannens konto, hustruns konto, barnbidragskontot. Autogiron dras från barnbidragskontot. Mannen, hustrun för över pengar till barnbidragskontot lite då och då när det behövs.

    Man eller hustru kör i bilen, bensinlampan börjar lysa. Man eller hustru tankar.

    Man eller hustru går på ica, storhandlar, betalar.

    Man eller hustru öppnar post, ser en räkning, betalar räkning.

    Man eller hustru anser sig behöva nya skor / kläder / fika på stan / handla nåt annat. Man eller hustru gör detta.

    Man eller hustru får ont om pengar. Flyttar pengar från barnbidragskontot till det egna kontot. Nämner detta för sin partner. Partnern fyller på barnbidragskontot.

    Ingen bråkar om pengar. Enklast möjliga system.

    Fast det funkar ju bara om man litar på varandras omdöme.


    42.
  • Anonym (nutiden kallar)

    Nu menar jag total gemensam ekonomi. När det inte ens finns utrymme att handla hallonsnören utan att något blir orättvist någonstans..

  • Pyret 85
    Anonym (nutiden kallar) skrev 2014-12-26 14:57:28 följande:

    Nu menar jag total gemensam ekonomi. När det inte ens finns utrymme att handla hallonsnören utan att något blir orättvist någonstans..


    Men jag fattar inte? vi har TOTAL gemensam ekonomi men inte gnäller vi om någon handlar hallonsnören? hmm.. allt handlar om respekt.
Svar på tråden Gemensam ekonomi i allt. En rest från medeltiden?