• Anonym (hmm)

    bipolär??

    hej
    jag är en tjej på snart 31 år, och jag har en massa frågor till er som kanske är bipolär eller har någon i er omgivning som är det.

    mina depositioner, började när jag var ca 14 år, efter att min bror och många vänner hade gått bort i brandkatastrofen här i göteborg. det var första gången jag försökte att ta mitt liv men lyckades inte, eftersom jag sitter här i dag hehe.. men i alla fall så har jag haft djupa depressioner under de åren som jag har levt. jag är för det mesta så nere att jag helst vill dö, och har försökt att ta mitt liv flera ggr  men aldrig lyckats. men jag har oxå bra stunder då jag mår bra, jag är social och umgås med alla, gör alltid bra ifrån mig på jobbet och är alltid den bästa kollegan. men så kommer de dagarna när jag bara får för mig att säga upp mig från min arbetsplats, för att jag får för mig att jag ska göra nått annat i livet, som att tex sälja allt jag har för att sedan flytta till ett annat land och bosätta mig där eller bara ha en semester. och då tänker jag enbart på mig själv, jag lämnar min sambo,barn och alla i min familj utan att se mig om, för jag tror de har det bättre utan mig. jag svänger mycket i mitt humör och jag kan gå från att vara glad till att bli djupt deprimerad. de perioder där jag är deprimerad kan hålla i flera månader. jag vet helt enkelt inte vad jag ska göra är det någon här inne som kanske känner igen sig själv eller någon anhörig som kan berätta lite om hur det är att vara bipolär.  

    det finns så mycket mer men jag kan inte förklara alla konstiga saker jag får för mig, men jag har alltid tankar om hur jag ska ta mitt liv. och det känns som om jag är två personer som min sambo brukar säga. den ena sidan av mig är snäll medans den deprimerade sidan är elak och destruktiv. och den destruktiva sidan förstör allt för mig.

    tack till er som orkade läsa detta

  • Svar på tråden bipolär??
  • Anonym (...)

    Jag är bipolär. Men jag har manier också. Be om utredning av specialist istället för att anta. Då kan du få veta säkert istället för att skriva här :)

  • maka011

    För de som inte är kunniga kan jag meddela att bipolär sjukdom oftast triggas igång efter ett trauma.

    Och jo, det kan svänga samma dag. Du kan uppleva hela registret på en förmiddag. Jag har gått från de himmelska höjderna för att sedan rasa hela vägen ner i helvetet.

    Jag är bipolär och har typ 2, med "lindriga" varianten. Mitt håller sig lugnt år i sänder för att sedan sätta igång. De maniska perioderna märker jag knappt av. Men de depressiva håller i sig i månader. Blir som lamslagen. Sist låg jag bara och stirrade i väggen den första månaden.

    Säger som föregående skribent, se till att få hjälp så du slipper att anta. Fler diagnoser kan te sig liknande.

  • Anonym (hmm)
    Anonym (Mia) skrev 2015-01-26 22:39:43 följande:

    Självklart är du bipolär, det är alla nu för tiden. Det finns en kategori av bipolär som passar de flesta!!

    Din förmåga att utrycka alla dina depressioner som "djupa", trots att de tydligen inte blivit korrekt diagnostixerade tyder på en vilja att vara just bipolär (vet du ens vad en djup depression i medicinsk bemärkelse är?!).

    Lycka till, de hittar garanterat diagnos till dig också så blir du speciell!!!!!!

    (annars kan man tycka att det är normalt att få konstiga symtom efter dödsbud, men inte i Sverige inte. . . )


    mia jag vet att mina depressioner är "djupa" för det är jag som upplever det. jag lever med mig själv och jag har aldrig uttryckt mig för att vilja vara bipolär. elller ser du det i min text? jag mår som sagt inte bra och tycker att du som med människa borde tänka på vad du skriver till folk. om jag nu var en person som skulle ta åt mig i det du skrev så skulle han/hon må väldigt dåligt! TÄNK PÅ HUR DU SKRIVER SAKER!!!! och vrf drar du in Sverige i det hela?? jag är svensk och är född här så vad var din tanke med att skriva det? om jag hade varit utlänsk och var flykting eller nått annat tror du då att du har rätt att skriva så? gå å ta en titt i spegeln om vilken oerhört oempatisk människa du är! mvh 
  • Anonym (hmm)
    maka011 skrev 2015-01-26 23:22:19 följande:

    För de som inte är kunniga kan jag meddela att bipolär sjukdom oftast triggas igång efter ett trauma.

    Och jo, det kan svänga samma dag. Du kan uppleva hela registret på en förmiddag. Jag har gått från de himmelska höjderna för att sedan rasa hela vägen ner i helvetet.

    Jag är bipolär och har typ 2, med "lindriga" varianten. Mitt håller sig lugnt år i sänder för att sedan sätta igång. De maniska perioderna märker jag knappt av. Men de depressiva håller i sig i månader. Blir som lamslagen. Sist låg jag bara och stirrade i väggen den första månaden.

    Säger som föregående skribent, se till att få hjälp så du slipper att anta. Fler diagnoser kan te sig liknande.


    jag vill tacka för alla svar det var min psykolog som sa att han trodde att jag var bipolär typ2. jag vill bara veta vad felet är eftersom jag inte kan stå ut med mig. vill även att min familj inte ska lida pga av mitt beteende. jag hoppas att de läkare jag har kontaktat i dag kan hjälpa mig så att jag får svar.

    får jag fråga dig hur du är när du är manisk?
    för jag har perioder då jag mår bra men mesta dels så dippar jag.
  • Anonym (hmm)
    Anonym (...) skrev 2015-01-26 22:53:43 följande:

    Jag är bipolär. Men jag har manier också. Be om utredning av specialist istället för att anta. Då kan du få veta säkert istället för att skriva här :)


    det är det jag har gjort och vill bara veta lite mer
  • Anonym (hmm)
    Anonym (Hypotes) skrev 2015-01-26 20:36:30 följande:

    Om dina svängningar i humöret är ganska snabba, alltså att det kan gå på samma dag, eller under en vecka, så är det troligtvis inte bipolär. Bipolaritet verkar under längre perioder, och man kan ha både maniska och hypomana episoder som sedan går över till depressiva perioder. För att få någon typ av bipolär diagnos bör man ha relativt långa perioder av båda slagen. Jag vill tillägga att allt jag skriver är mina hypoteser, det är väldigt svårt att avgöra utifrån text.

    Lite kort kan jag även säga att någon med emotionell instabil personlighetsstörning (IPS), även kallad borderline, kan vara impulsiv, ha den där känslan av ensamhet/tomhet, känslighet för separationer, snabba svängningar i humöret (samma dag, eller från dag till dag), suicidala tankar, depression under långa perioder, ofta få för sig att vilja göra något nytt (t ex säga upp sig och flytta långt bort). Självskada kommer i många olika former, vissa gör det inte på det typiska vis som man kopplar till borderline, man kan skada sig själv med suicidförsök och mycket andra saker.

    Jag skulle tipsa dig att först söka dig till en läkare som du känner att du kan lita på, t ex vårdcentral, och be denne att remittera dig till psykiatrin. Alternativt kan du söka dig direkt till psykiatrin, där kan de avgöra vilken hjälp du bäst skulle behöva.

    Lycka till. Hoppas att du kan få klarhet i dina frågeställningar!


    tack för ditt svar jag hoppas oxå att jag får lite klarhet snart men det är så långa väntetider till specialisterna men det kommer säkert bli bra. är en person som hatar att vänta och alltid vill att allt ska hända på en gång men denna gången är det bara att vänta ut det  
  • Anonym (linda)

    Om du är typ 2 blir du inte manisk, utan "bara" hypomanisk.

  • Nadezdin

    Mina växlingar svänger så ofta som en-två månader då jag hamnar i depressioner som varar minst två veckor. Två självmordsförsök. Ångestattacker. När jag blir "uppåt", så får krafter till en extra växel som håller i fem- sex dagar. Behöver sova endast lite. Tankarna rinner som vatten, eufori och självförtroendet är på topp. Jag känner mig "utvald" hehe.  Har gått sen psykolog sen augusti. Utreds för bipolär typ 2. Har hittills gått två besök på bipolär-enheten. Det tar sådan tid till allt ska klaffa där! :( 

    Ha tålamod och vänta ut det! Vet inte hur din relation till nära och kära är, men be familjen om hjälp under dina skov, om du får några dvs under väntetiden. Under mina episoder har jag valt att hellre åka hem och bo hos mamma och styvfarsan än åka in till psyket (får ångest av att vara där) 
    De har koll på mig så jag inte hittar på något. De ser till att jag äter, sover osv, för rutiner är A och O för den bipolära. (Vill tro att mina förbättrade omständigheter och nya, trygga tillvaro har bidragit till viss mån så att mina episoder glesats ifrån varandra lite grann på sistone) Depressionerna är ju minst sagt ett helvete, men försöker själv att ta åt mig minsta lilla faktor för att lättare härda ut stormen:

    Meditera. Choklad, för att bl a bygga upp aptiten. Träna (så gott det går, kroppen känns ju blytung) Munter, lugn musik. Sen kollar jag tecknat, för väl deppig, så ser jag knappt färger, utan ett konstant "grått mörker." Det animerade "kompenserar upp" det hela på något sätt, som när någon åker till mallis eller dylikt på vintern och får i sig lite sol. Sen låter jag vänner och bekanta komma förbi, ha dom som närvaro, veta att de finns där som kan distrahera mig lite från mörka tankarna, iaf för stunden.


    (Vill bara påpeka att detta är bara något som underlättar endast lite för MIG. Men det är inga lösningar. Det finns inga quick-fix lösningar mot bipoläritet som om det vore nån jävla förkylning)

    Säger bara lycka till och hoppas det går bra med utredningen och behandlingen!
    Uppdatera oss gärna hur det går för dig! :) 

  • Anonym (Lotta)

    Jag tycker nog också att det låter mer som borderline. Det du skriver stämmer iaf in på det, bipolaritet känner jag inte till så bra dock.

    Hoppas du får hjälp att göra en utredning iaf!

  • maka011
    Anonym (hmm) skrev 2015-01-27 00:55:42 följande:

    jag vill tacka för alla svar det var min psykolog som sa att han trodde att jag var bipolär typ2. jag vill bara veta vad felet är eftersom jag inte kan stå ut med mig. vill även att min familj inte ska lida pga av mitt beteende. jag hoppas att de läkare jag har kontaktat i dag kan hjälpa mig så att jag får svar.

    får jag fråga dig hur du är när du är manisk?

    för jag har perioder då jag mår bra men mesta dels så dippar jag.


    Jag blir väldigt pratig och har mycket energi. Tycker det känns lite som en salongsfylla. Livet är gött helt enkelt.
  • daysofwonder

    Bipolär! Låter inte alls som borderline. Förstår inte att så många i tråden kan tro borderline. Du skriver heller inget som tyder på PTSD.

    Bipolär helt enkelt. Skaffa medicin och trimma in dosen ordentligt så kommer det gå bättre.

    (Borderline är lika biologiskt som bipoläritet, även om många inte hängt med i kunskapsutvecklingen. Inte nödvändigtvis medfött, men när borderline väl är utvecklad är den lika biologisk som bipoläritet.)

  • Anonym (Lotta)
    daysofwonder skrev 2015-01-30 00:39:27 följande:

    Bipolär! Låter inte alls som borderline. Förstår inte att så många i tråden kan tro borderline. Du skriver heller inget som tyder på PTSD.

    Bipolär helt enkelt. Skaffa medicin och trimma in dosen ordentligt så kommer det gå bättre.

    (Borderline är lika biologiskt som bipoläritet, även om många inte hängt med i kunskapsutvecklingen. Inte nödvändigtvis medfött, men när borderline väl är utvecklad är den lika biologisk som bipoläritet.)


    Ja det är klart det är biologiskt på så vis att det är mätbart och synligt i hjärnan. Säg vilken psykisk sjukdom som inte är det?
  • Anonym (Lotta)

    Tillägg; Borderline går att läka. Inte bipolaritet (vad man än så länge vet).

  • Anonym (b2)

    Hej jag har också bipolär sjukdom..sen några år tillbaka, har en hel del mediciner

Svar på tråden bipolär??