• beli

    Jättemycket trassel med amning - hur gör ni?

    Hej!

    Nu vill jag verkligen veta hur ni andra lyckats amma era barn, rent praktiskt.

    Vår son fyller snart tre veckor. När han föddes sög han på underläppen och det tog ett par dagar för honom att få ut underläppen när jag ammade, men på de tre dagar vi var på BB hann jag få såriga bröstvårtor och nästan skrek rakt ut varje gång han tog bröstet. Jag fick tusen tips av personalen, de kom till vårt rum otaliga gånger för att se mig amma och hjälpa till, korrigera o.s.v.

    Sen kom vi hem. Första natten var kaos och katastrof, jag hade så ont vid varje amning att jag grät, och vår son grät för att han inte fick i sig tillräckligt med mat. På BB hade de varit väldigt tveksamma till ersättning och pumpning, så vi hade inga såna hjälpmedel hemma.

    Följande dag fick vi komma till amningscentrum, där barnmorskan omedelbart gav mig flera förpackningar ersättning samt instruktioner i hur man använder en amningspump.

    Sedan dess har jag pumpat varje dag, och sedan bröstvårtorna läkt har jag ammat en eller två gånger per dag. Dock behöver jag alltid en amningsnapp (sånt där silikonskydd som man lägger på bröstvårtan). För en vecka sen fick jag från amningscentrum en mindre amningsnapp för att sonen ska vänja sig vid nåt mindre att suga på, för att sedan med tiden kunna ta bröstvårtan, som är mycket mindre än min stora amningsnapp. Dock gjorde det genast ont med den mindre amningsnappen, så jag har varit tvungen att använda den stora sedan dess.

    För att amma behöver jag:

    - En kudde bakom ryggen (för att kunna sitta någorlunda rak i ryggen)
    - En amningskudde eller vanlig kudde i knät
    - En amningsnapp

    Att få till alla dessa saker med EN hand (eftersom jag redan har en skrikande bebis på andra armen) är en utmaning som övergår mitt förstånd. När jag kommit så långt som till att försöka få till amningskudden med en hand, har sonen oftast hunnit bli riktigt less. Och så amningsnappen, som man ska få ut luften ur innan man lägger den på bröstvårtan. Med EN hand... En annan irriterande detalj är att jag alltid måste "stå på tå" när jag sitter där i soffan, för att låren ska vara i vågrät position och inte luta neråt. Det blir ganska jobbigt för tårna efter en halvtimme...

    Till råga på allt fäktar sonen nåt otroligt med armarna när han är hungrig, så om jag inte maniskt håller fast amningsnappen på bröstvårtan med den lediga handen, flyger den iväg inom loppet av tre sekunder. Och så upprepas det gång på gång, tills min man kommer och håller fast sonens armar. Men då har ju sonen hunnit bli så skrikig att vi måste trösta honom. Och så börjar det om igen. På med amningsnappen, maken håller i sonens armar, jag håller fast amningsnappen och rör hans överläpp med den tills han förhoppningsvis öppnar munnen och jag kan föra hans huvud mot mig. Sen är det bara att hålla tummarna för att jag lyckats behålla nåt slags vakuum i nappen så att han vill börja suga. Släpper han nappen och börjar skrika, är det bara att börja om.

    Jag vill förstås helst av allt slippa amningsnappen. Jag har ett par gånger testat att ge honom bröstet utan napp, men det är som om han inte längre förstår vad bröstvårtan är för nåt. Ända sen andra dagen hemma har han ju bara fått mat via amningsnapp eller nappflaska...

    Jag undrar verkligen jättemycket hur alla ni som ammat utan problem lyckats med det!

    - Gör det verkligen aldrig ont i bröstvårtorna på er?
    - Använder ni amningskudde (eller annan kudde)? Fixar ni allt med EN hand?
    - Är det bekvämt att sitta och amma i soffan, eller måste ni också "stå på tå"? Hur löser ni det?

    Jag mår bra i övrigt, men den här amningsproblematiken drar ner mitt humör flera gånger per dag. Ibland sitter både mor och son och gråter, och far får trösta båda. (Jag börjar dessutom alltid svettas nåt kopiöst under armarna när jag försöker amma, och den sura svettlukten lyfter inte humöret precis...) Vissa dagar hinner jag ändra åsikt tio gånger under dagens lopp - än ska jag ge mig fan på att få amningen att funka, än är jag redo att ge upp och helt gå över till ersättning. Det är mentalt påfrestande att ständigt kastas mellan hopp och förtvivlan på det sättet.

    Jag har både hört och läst att det gör ont att amma den första tiden - oftast de första dagarna, men här inne har jag läst om folk som lidit i veckor...! Och att det sedan ska bli bättre. Men som mamma ska man ju helst må bra, för sin egen skull men även för barnets och för mjölkens - humöret kan ju påverka mjölkproduktionen. Hur ont ska man alltså ha för att det ska vara värt det? Och hur länge? Jag känner bara att nåt är fel när man som mamma måste ha ont när man matar sitt barn.

    Och även när man lyckats komma över smärtan - känns det aldrig obehagligt att få bröstvårtorna sugna i så många timmar per dag? Det händer ju liksom aldrig annars att nån berör en så intensivt så många gånger per dag, och bröstvårtorna är ju dessutom känsligare än de flesta andra ställen på kroppen. Hur vänjer man sig vid det?

    Ja, som ni ser tycker jag det här med amning är ett riktigt mysterium. Kan ni berätta hur ni gör?

  • Svar på tråden Jättemycket trassel med amning - hur gör ni?
  • Annelie 76

    Ammar inte själv men vad tror du om att lägga sonen i soffan bredvid dig, fixa kudden bakom ryggen, fixa amningskudden, luft upp sonen och fixa till nappen. Borde gå lite fortare.

    När sonen ligger i famnen så kläm fast armen närmast din kropp i din armhåla så blir det lite mindre viftande.

  • Annelie 76

    Sätt kuddar, hopvikt handduk eller filt så fötterna kommer upp så slipper du bli trött i tårna.

    Jag sitter alltid "skräddare" i soffan med sonen på benen. I början på amningskudde men nu när han är större direkt i famnen. Men jag ammar ju inte så det kanske inte funkar för dig...

  • Almina

    Funkar det att liggamma? Åtminstone i perioder fungerade det bäst för mig.

    När jag satt i soffan föredrog jag att sitta med fötterna uppe i soffan (åt sidan). Typ som på den här bilden (fast med en bebis istället för dator...): sverigesradio.se/sida/images/109/2327602_1200_675.jpg

    Att sitta rakt upp och ner i soffan tyckte jag aldrig var bekvämt.

    Jag fick också använda amningsnapp (sonen tog inget ordentligt tag annars). Plötsligt en dag, efter några månader, ville han inte ha den längre.

  • Almina

    Jag kan tillägga att jag inte hade någon amningskudde. Men när jag satt i soffan hade jag sonen liggande på en vanlig kudde i mitt knä.

  • aleydis

    Liggamning?

    Är han ledsen för att han är hungrig? Kan du börja innan han hunnit bli så hungrig? Kan du börja ge ersättning/urpumpad mjölk i kopp först så han kommer över den värsta hungern?

  • Batmamba

    Åh, jisses vad jag känner igen mig! Jag vill bara krama dig! Jag kämpade så med amningen med mitt första barn. Det gjorde så in i bängen ont. Jag körde med amningsnappar och fasade långsamt ut dem. Men gör det något om du fortsätter att använda dem tills du slutar amma (förutom att det är omständligt)?

    Jag blev inte av med smärtan på flera månader och vi har förstått nu, när jag ammar andra barnet, att det förmodligen var en svampinfektion i bröstet. Man kan få det i bröstvårtan också. Det är inget farligt och det kan botas. Er barnsköterska borde kunna kolla om så är fallet.

    Det är svårast nu i början när bebisen är så lealös och sladdrig. Det blir snart lite mer styrsel på den lilla kroppen och då är det enklare. Jag brukar sitta skräddare med en vanlig huvudkudde i knäet och en lite stadigare kudde under armbågen på armen som barnet ligger på.

    Jag använde amningsnappar med mitt första barn och satte alltid dit den på bröstet innan jag tog upp bebisen i famnen. Det låter kanske hemskt, men de tål att pipa någon minut när de väntar.

    Ju mer mjölk som kommer desto skonsammare suger min bebis. För att få igång mjölkproduktionen matade jag ofta (med max någon timmes mellanrum). För att skona bröstvårtorna mata korta stunder. Med min andra bebis var jag hård och gav i början bröstet i max 10 minuter. Det blev hon mätt på, men något gos-snuttande blev det inte. I längden var det dock bra för oss båda. Mjölkproduktionen kom igång och jag slapp få så ont i bröstvårtorna. När mjölkproduktionen var var igång fick hon gos-snutta.

    Än så länge har din bebis förmodligen inga rutiner, men efter tre, fyra månader kan somliga få det. För mig var det då en hjälp med en amningsapp i telefonen som höll ordning på när hon åt. Då kunde jag se ett mönster i matvanorna och när jag väl gjort det var det lätt att förutsäga när hon skulle bli hungrig nästa gång.

    Kanske är det värt att koppmata honom istället för med flaska. En del bebisar tar sämre tag om bröstet om man också ger dem flaska eftersom det är olika sugtekniker. Så har det varit för mig nu med mitt andra barn.

    Om du verkligen vill amma: håll ut! Det blir förmodligen lättare om någon månad eller två. Man brukar prata om att det tar tre månader att etablera amningen.
    Om du inte vill amma: strunta i det och övergå till ersättning på flaska istället.

  • Monkii

    Jag kunde inte sitta upp i början så jag ammade halvliggande i sängen med bebbenn uppepå bröstet. Är först nu vid 6 mån som det känns bekvämt att sitta i soffan och amma.

  • linneamedo

    Amningshjälpens slutna grupp på Facebook reklamenderar jag dej :) där kan du få hjälp och ventilera dej!

  • Alexi

    Men varför måste du ha fötterna på tå, med en rejäl kudde i knäet, som en amningskudde, spelar väl inte lårens position någon roll?

    Jag körde med amningsnapp i ett par veckor med första barnet, plus flaska, men sen tog jag bort amningsnappen och kunde efter en månad fasa ut det mesta av ersättningen när jag väl fick koll på hur amningen funkar.

    Ha en fast soffplats där kudden för bakom ryggen alltid ligger, ha amningskudden bredvid, sätt dig med bebis i famnen och lägg honom på amningskudden. Sen är det meckigt med amningsnappen, har du provat utan på natten? Många som har bebisar som krånglar med amningen av olika anledningar har lättare på natten när bebisen är tröttare och mer amningsfokuserad. Jag tänker att du kan testa att liggamma och utan amningsnappen, för då är det lättare att styra bröstet till bebisens mun.

  • JazzKermit

    Heja dig som kämpar! Men så klart, du ska ju må bra också! Jag är väldigt platt så jag använde amningsnapp till båda barnen för att de skulle få tag och det är meckigt, särskilt när bebisen är så liten! Att ha mindre amningsnapp för att fasa ut låter väldigt knäppt, så funkar det inte. Prova några gånger i veckan eller så utan, plötsligt fattar ditt barn galoppen! Om pappan är nära kan väl han hjälpa till att hålla bebisen tills du satt dig bra och sen bara lämna över. Om inte soffan funkar (fotpall? Filt under fötterna?) så hitta/gör en annan plats som är bra att amma på! Jag har för mig att jag brukade lägga skruttan bredvid mig medan jag fluffade kuddar och satte på amningsnappen...

Svar på tråden Jättemycket trassel med amning - hur gör ni?