Forum Utlandsförälder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Någon som bor i Schweiz?

  Lör 28 feb 2015 17:09 Läst 2025 gånger Totalt 7 svar
  Lör 28 feb 2015 17:09

  Vi kanske ska flytta till Zürich under 18 månader (eventuellt längre) och jag tänkte höra om det finns någon här som bor där eller i någon annan del av Schweiz? Har hört att Zürich är en dyr stad - hur mycket måste man ungefär tjäna för att klara sig? Det skulle i så fall eventuellt bara vara min man som jobbar så hans lön måste då räcka till oss båda. Jag är gymnasielärare men vet inte om jag hade kunnat jobba i Schweiz, vad tror ni?

  Hur är det att lära känna nya människor i Schweiz? Vi svenskar är ju kända för att inte vara särskilt välkomnande utan blyga som håller mer på sitt - hur är schweizarna om man ska generalisera?

 • Lör 28 feb 2015 18:09 #1

  Jag skulle säga engagera er i svenska kyrkan, där finns det många andra utlandssvenskar samt schweiz/svenska familjer :)

 • Lör 28 feb 2015 20:41 #2
  Sophie13 skrev 2015-02-28 18:09:13 följande:

  Jag skulle säga engagera er i svenska kyrkan, där finns det många andra utlandssvenskar samt schweiz/svenska familjer :)


  Tack för tipset! Vi skulle ju gärna umgås ned andra svenskar men vore även roligt att träffa natives så att säga. Hade jag fått välja skulle vi ha bosatt oss i fransktalande eller italiensktalande Schweiz då jag kan de språken, men nu är det som det är och schweizertyska sägs vara svårt att lära sig så det blir kanske svårare. Dock kanske de yngre talar engelska förstås.
 • Sön 1 mar 2015 17:44 #3

  Hej,

  du kan få mycket info via http://zurich.swea.org/ 

  och  http://www.englishforum.ch/forum.php

  Lycka till/Eva

 • Sön 1 mar 2015 21:36 #4

  Hej! ... Schweiz är ett otroligt intressant, naturskönt, vackert och böljande land. Men tänk även på att Schweiz är väldigt konservativt. Kyrkorna står tätt i landet och deras klockor ringer ofta. Ofta! Till skillnad från i Sverige så är söndagar och röda dagar väldigt lediga dagar i Schweiz, och då är det inte tillåtet att t.ex. köra flyttlass eller ens att arbeta i sin egen trädgård utan att riskera att få ganska dryga böter. Helgdagar är menade att ägnas åt rekreation, vila, familj och vänner. ... I affärer och butiker hälsar man på dem som jobbar där, inte bara på expediterna i kassan, och iaf ute i byar och mindre städer så hälsar man artigt genom att säga "grüezi" eller "grüezi mitenand" till de man möter och till de som är ute i trädgårdar som man går förbi. Om man inte hälsar så ses man som korkad och dryg. ... Under sommarmånaderna slås gräset ofta på ängarna, gång på gång, och man sprider ut vasst luktande gödsel efter varje intagen slåtter; och boskap med bjällror går ofta och betar nära bebyggelsen i byarna. Det är inte ovanligt att bostadshus är sammanbyggda med stall och liknande där. ... Oftast finns ingen skollunch utan barnen går hem för att äta. Många föräldrar har då samtidigt 1,5 timmars lunch från sina arbeten för att hinna hem och ordna mat till sina barn och sig själva. ... Schweizare är överlag ett hårt arbetande folk. Beroende på arbete; men t.ex. skall man vara på sitt kontor senast en kvart innan arbetet börjar, och fem minuter innan utsatt klickslag för arbetsstart skall man vara igång och jobba. Många schweizare tar arbete med sig hem och jobbar vidare där utan extra lön eftersom detta förutsätts av arbetsgivaren. Gör man bara det som står i sin arbetsbeskrivning utan att vidareutveckla sig och företaget genom att visa att man kan ta egna positiva initiativ så lär provanställningen bara bli just en provanställning...och sedan får man gå... ... De flesta som flyttar till Schweiz får typ spänningshuvudvärk i perioder pga omställningarna. ... Schweizarna uppskattar väldigt mycket att utlänningar intresserar sig för att lära sig deras språk, som skiljer sig en hel del från högtyskan, och de uppskattar även att man intresserar sig för deras kultur. ... Hoppas detta var till hjälp. ... Med vänlig hälsning, Pentra

 • Sön 1 mar 2015 21:44 #5

  Stort tack för era inlägg, jätteintressant! Låter som att de lever för att jobba mer än man gör i Sverige alltså? Något att ta i beaktning för mig eftersom det eventuellt bara kommer vara min man som jobbar, så om jag inte hittar jobb måste jag ju ha någon annan sysselsättning, troligen distansstudier.

  Pentra: var i Schweiz bor/bodde du?

  Är det stora kulturella skillnader mellan t ex Zürich, Geneve och Lausanne?

 • Sön 1 mar 2015 21:51 #6

  Min mans kommentar när jag läste upp för honom: "jag har aldrig haft spänningshuvudvärk i hela mitt liv, inte ens när min avhandling skulle gå till tryck så jag ser inte problemet". Han är den mest happy go lucky människa jag vet så han klarar nog den pressen utan problem. Jag själv hade nog kunnat tycka det var jobbigt om jag skulle jobba där, är inte så stresstålig.

 • Sön 1 mar 2015 23:51 #7
  Seven Costanza skrev 2015-03-01 21:44:32 följande:
  Stort tack för era inlägg, jätteintressant! Låter som att de lever för att jobba mer än man gör i Sverige alltså? Något att ta i beaktning för mig eftersom det eventuellt bara kommer vara min man som jobbar, så om jag inte hittar jobb måste jag ju ha någon annan sysselsättning, troligen distansstudier. Pentra: var i Schweiz bor/bodde du? Är det stora kulturella skillnader mellan t ex Zürich, Geneve och Lausanne?

  Jag vistas inte i Schweiz några längre perioder, men sedan snart 10 år så tillbringar jag en dryg vecka om året där. Jag hälsar på och bor hos en vän i en liten by ca 50 minuters bilresa österut från Zürich, i kantonen Thurgau. Det jag skrev i tidigare inlägg var en övergripande information, så jag känner tyvärr inte till så mycket om de olika kantonernas egna specifika lagar och kulturella skillnader och traditioner etc. men varje kanton har ju sitt speciella. Det bästa är nog att leta efter platsspecifik information via nätet och genom att ärligt bekanta sig med lokalbefolkningen. ... Ytterligare lösryckta fakta: När man bildat familj så är det oftast kvinnans uppgift att sköta hem och barn. ; Appenzell är ju t.ex. känt för sin speciella ost och sin ostfondue. ; Och i Schweiz är det vanligt att man dricker sk Panasch, dvs man blandar öl och mineralvatten eller öl och citronsoda. ; Schweiz lär vara grundat av ett par svenska bröder, men det är nog inte allmänt känt. ... Jag rekommenderar att besöka vackra Weesen vid sköna Walensee innan sjön rasar samman pga att klimatförändringarna gör att permafrosten i bergen håller på att släppa. ... Personligen så tycker jag att schweizertyskan, schweizerdeutsch, eller dialektalt uttalat "schwiitzitutch", låter som en blandning mellan vanlig tyska, holländska och svenska. ... Med vänlig hälsning, Pentra
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll