Inlägg från: Anonym (?!) |Visa alla inlägg
  • Anonym (?!)

    Är det någon vänlig själ som kan förklara för mig hur det funkar med föräldrapenning och hur fasiken folk egentligen har råd att vara mammalediga?!

    Hej

    Är gravid i vecka 12 och har ångest över ekonomin. Just nu får jag och sambon ut ca 22 000 tillsammans varje månad och det är ju rätt bra men lik förbannat är det knapert vid varje månads slut. I och för sig så har vi lite krediter som typ ikea som vi kommer betala av nu i mars så efter det kommer vi ha betydligt mer kvar varje månad.

    Men jag räknade ut på kassakollen nu att om jag vill vara hemma i ca 1 år som jag antar att dom flesta är så kommer jag få ut ca 6-7000 inräknat barnbidraget. När hyran är betalad så har man ju för fasiken nästan ingenting kvar! Sen ska andra räkningar betalas också!

    Visst vi är två stycken och har två ekonomier men det känns ändå som om man hela tiden måste leva isolerad och aldrig ska kunna göra något.

    En kollega till mig är hemma så länge som möjligt. Nästan två år. Och hur fan klarar dom sig? Hennes sambo har ju jobb men hon har ju typ samma lön som mig och om hon är hemma nästan två år så borde hon ju få ut bara 3000 i månaden? Sen har hon två barn till att försörja också.

    Jag förstår verkligen inte hur alla människor har råd med mammaledigheten! Man ser ju jämt mammor på stan med barnvagnar och shoppingkassar. Tycker det här är riktigt jobbigt och även fast vi sparar så vill man ju inte ta av dom pengarna i vardagen utan dom pengarna vill man ju ta av om typ bilen skulle gå sönder eller nåt.

    Är alla andra rika utom jag? :)

    Berätta gärna hur ni har haft det som haft liknande ekonomi som oss. Är det tufft eller tycker man det funkar bra ändå eller sitter man bara hemma för att man inte kan göra nånting?

  • Svar på tråden Är det någon vänlig själ som kan förklara för mig hur det funkar med föräldrapenning och hur fasiken folk egentligen har råd att vara mammalediga?!
  • Anonym (?!)
    Anonym (sparande) skrev 2015-03-01 12:24:18 följande:

    Jag tog tog ut i snitt 3 dagar per vecka under barnets första år och fick ut ungefär 7500 kr/månad i föräldrapenning. Utöver det hade jag sett till att ha sparat undan så att det fanns en buffert att ta av för att fylla upp i plånboken, om det behövdes.

    När jag är hemma med barnen är det flera utgifter som sjunker, t ex fackföreningsavgiften, jobbresor/pendling, jobbluncher, jobbkläder.


    Tack för svar. Hur mycket tjänade du ungefär om du fick ut 7500? Så det är så att man kan ta ut antingen 3 dagar eller 7 dagar per vecka? Logiskt sätt borde man ju få mycket mindre i månaden om man tar ut få dagar i veckan?
  • Anonym (?!)

    Tack för alla era svar. Ja vi tjänar så lite tyvärr :( jag jobbar 75 % och min sambo är egen företagare. Han kan ta ut mer i månaden utan att det gör något men han vill inte just nu. Antar att han måste ta ut mer sen när barnet kommer...?

Svar på tråden Är det någon vänlig själ som kan förklara för mig hur det funkar med föräldrapenning och hur fasiken folk egentligen har råd att vara mammalediga?!