• VeronicaA

    Idrott delar upp efter kön

    På många sätt har ju micro113 en poäng. Vi tar det så självklart att dela upp att vi inte ens tänker på alternativen. Min son är nio bast och sparkar boll. Jag tycker det vore alldeles utmärkt om killarna och tjejerna i hans lag spelade tillsammans till ganska hög ålder. Förr eller senare blir det väl nödvändigt att nivåanpassa träning och matcher utifrån mognadsgrad och skicklighet, men det behöver väl inte baseras på kön? Även om killarna är fysiskt starkare är ju skillnaden ganska liten fram till puberteten. Håll det som en lek så länge det går - och killar och tjejer gillar att leka tillsammans!

    När barnen leker kull springer inte vi vuxna omkring och delar upp de i killar och tjejer. Men när det ska bedrivas idrott - då är vi vuxna och styr enligt traditionella normer.

  • VeronicaA

    Det är nog ingen som tror att män och kvinnor kommer att kunna tävla på lika villkor i sporter där fysisk styrka (= nästan alla sporter) är en viktig komponent.  Jämställdhet handlar inte om att gå emot naturen. Aniiee har enligt mig helt rätt - det viktigaste är att alla barn oavsett kön får samma möjlighet att spela fotboll, spela ishockey, rida, dansa och leka med dockor och bilar.

    Det jag är tveksam till är om det finns belägg för att pojkar som är åtta år är så pass mycket bättre än flickor som är åtta år att det finns anledning att separera de i olika lag. Jag driver inte denna fråga utifrån fundamentalistiskt jämställdhetspatos utan utifrån vad som kan beläggas vetenskapligt.

    Min väldigt oslipade "tes" är att uppdelning mellan pojkar och flickor sker tidigare än nödvändigt.

Svar på tråden Idrott delar upp efter kön